Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Λεπέν: «Θα συνεργαστώ με τη Ρωσία για να αποτρέψω συμμαχία της με την Κίνα»

Μοιραστείτε το

Η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς για την προεδρία Μαρίν Λεπέν δήλωσε, σύμφωνα με το Politico, ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα συνεργαζόταν με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε κάποιο είδος συμμαχίας με το Πεκίνο.

 

 

Η Λεπέν, η οποία αντιμετωπίζει τον νυν πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία, υποστηρίζει ότι είναι στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμο επειδή είναι οπαδός της εθνικής κυριαρχίας. Υπήρξε, ωστόσο, επί μακρόν θαυμαστής του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έχει και λάβει κομματικά δάνεια από ρωσική τράπεζα.

«Θα είναι απαραίτητο διπλωματικά, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτή τη συσχέτιση που απειλεί να γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος του 21ου αιώνα για εμάς», είπε η Λεπέν σε συνέντευξή της στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο. Αναδιατυπώνοντας τη μακροχρόνια επιθυμία της για επαναπροσέγγιση της Μόσχας με νέους γεωπολιτικούς όρους, η Λεπέν υποστήριξε: «Φανταστείτε… αν αφήσουμε τον πρώτο παραγωγό πρώτων υλών στον κόσμο -που είναι η Ρωσία- να δημιουργήσει μια συμμαχία με το πρώτο “εργοστάσιο” του κόσμου -που είναι η Κίνα- θα τους αφήσουμε να αποτελέσουν ενδεχομένως την πρώτη στρατιωτική δύναμη του κόσμου. Πιστεύω ότι είναι δυνητικά μεγάλος κίνδυνος», είπε η Λεπέν.

Η παράδοση της Λεπέν στην προσέγγιση της Μόσχας

Η ίδια ήθελε εδώ και καιρό η Γαλλία και η Ευρώπη να συμμαχήσουν με τη Ρωσία του Πούτιν. Το 2011, είπε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant ότι η Γαλλία και η Ρωσία έχουν «κοινά πολιτισμικά και στρατηγικά συμφέροντα» και ότι θέλει η Γαλλία να βγει από την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, η ακροδεξιά υποψήφια εξακολουθεί να υπερασπίζεται την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. «Στην Κριμαία δεν έγινε ποτέ εισβολή… έγινε δημοψήφισμα», είπε κατά τη σημερινή της συνέντευξη, αποκαλώντας την εισβολή στην Κριμαία το 2014 «μια ριζικά διαφορετική κατάσταση» από την τρέχουσα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης, πρώην Εθνικό Μέτωπο, συνδέεται επίσης στενά με τη Ρωσία. Μεταξύ 2014 και 2015, το Εθνικό Μέτωπο έλαβε ρωσική χρηματοδότηση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το γαλλικό ερευνητικό μέσο Mediapart.

Περνώντας σε μια άλλη διαμάχη της εκστρατείας για μια έρευνα υπεξαίρεσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η Λεπέν απάντησε: «Έχω συνηθίσει στα βρώμικα κόλπα της ΕΕ». Σημειώνεται πως τόσο η Λεπέν όσο και τρία πρώην μέλη του Εθνικού Μετώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, τελούν υπό έρευνα για φερόμενη κατάχρηση δημόσιων πόρων της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το Mediapart. Οι τέσσερις πρώην ευρωβουλευτές φέρεται να χρησιμοποίησαν πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ από το 2004 έως το 2017 για τις δραστηριότητες του εθνικούς τους κόμματος παρά για τη δουλειά τους ως ευρωπαίοι βουλευτές.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.