Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Καραϊβική: Κάτοικοι της νήσου Μπονέρ μηνύουν το ολλανδικό κράτος για την κλιματική πολιτική του

Μοιραστείτε το

Μήνυση κατά του ολλανδικού κράτους κατέθεσαν οι κάτοικοι της ολλανδικής νήσου Μπονέρ στην Καραϊβική , ζητώντας να λάβει μέτρα για να προστατεύσει το νησί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί πως το Μπονέρ, το οποίο βρίσκεται στη νότια Καραϊβική, είναι μια πρώην ολλανδική αποικία και έγινε ειδικός ολλανδικός δήμος το 2010

Οι οκτώ ενάγοντες στην υπόθεση θέλουν η Ολλανδία να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 0 έως το 2040, 10 χρόνια νωρίτερα από τα τωρινά σχέδιά της και ισχυρίζονται πως η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τη νήσο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το Μπονέρ στη νότια Καραϊβική είναι μια πρώην ολλανδική αποικία και έγινε ειδικός ολλανδικός δήμος το 2010. Έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους, που είναι Ολλανδοί πολίτες.

«Η Καραϊβική Ολλανδία (νησιά Μπονέρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα) έχει ξεχαστεί εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν σχέδια που εκπονούνται για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ολλανδίας έναντι της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων συνεπειών της κλιματικής κρίσης, όμως για τα Μπονέρ αυτό δεν συμβαίνει», δηλώνει ο ενάγων Ντάνικ Μάρτις σε μια ανακοίνωση.

Την υπόθεση υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, που λέει πως τμήματα του Μπονέρ πιθανόν θα βυθιστούν έως το 2050 και το κοραλλιογενές φράγμα της νήσου χάνεται.

Το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προβεί προς το παρόν σε κανένα σχόλιο.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.