Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Εσθονία απαγορεύει στους πολίτες της να ενταχθούν στους στρατούς Ρωσίας – Λευκορωσίας

Μοιραστείτε το

Οι Εσθονοί στη χώρα και στο εξωτερικό, καθώς και οι μη Εσθονοί που ζουν στη χώρα απαγορεύεται να ενταχθούν ή να βοηθήσουν με άλλο τρόπο τον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις της 13ης ημέρας – Σε εξέλιξη η απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι – Κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις

Η ένταξη, η παροχή στρατιωτικής ή μη στρατιωτικής βοήθειας στις δραστηριότητες της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας θα συνοδεύεται από πρόστιμο ή φυλάκιση πέντε ετών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Euractiv, όσοι συνδράμουν τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία μπορεί ακόμη και να τους αφαιρεθεί η κατοικία ή η υπηκοότητα.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Εσθονίας είναι εθνοτικά Ρώσοι

Περίπου 340.000 άνθρωποι ή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Εσθονίας είναι εθνοτικά Ρώσοι. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι μοιράζονται την τρέχουσα κοσμοθεωρία του ρωσικού κράτους.

Έρευνα του 2018 από το Διεθνές Κέντρο Άμυνας και Ασφάλειας δείχνει, μόλις το 12% από αυτούς ή περίπου το 3% του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητική απειλή σε έναν ρωσικό υβριδικό πόλεμο.

Από την άλλη, οι Εσθονοί καλούνται πρωτίστως να συμβάλουν στην άμυνα της χώρας τους, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Κάγια Κάλας.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Λετονίας και της Δανίας ότι οι πολίτες τους είναι ελεύθεροι να πολεμήσουν για την Ουκρανία και να ενταχθούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις της.

Σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή της εσθονικής τηλεόρασης τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Κάλλε Λάανετ εξέφρασε επίσης την «προσωπική του άποψη» ότι ο ουκρανικός εναέριος χώρος πρέπει να κλείσει, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική άποψη της χώρας του θα αντανακλά την κοινή άποψη του ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των μελών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.