Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα, ενώ υγιειονομικοί πραγματοποίησαν για δεύτερη μέρα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά, στον θύλακα.
Παλαιστίνιοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι περισσότερα από 80.000 παιδιά εμβολιάστηκαν σε κεντρικές περιοχές της Γάζας την Κυριακή, την πρώτη ημέρα της εκστρατείας.
Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν να κάνουν σύντομες παύσεις των εχθροπραξιών για μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εκστρατεία εμβολιασμού περίπου 640.000 παιδιών. Όπως αναφέρει το Reuters δεν έχουν αναφερθεί παραβάσεις κοντά σε εγκαταστάσεις εμβολιασμού.
Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα, ενώ δύο αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν άλλους έξι στο Bureij και στο Nuseirat, δύο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι μαχητές αντιμετώπισαν τις ισραηλινές δυνάμεις στο βορρά, στο νότο και σε κάποια κεντρική περιοχή της Γάζας με αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους.
Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, επανέλαβε την έκκλησή της τη Δευτέρα για άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διασφαλιστεί μια επιτυχημένη και ασφαλής εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας. «Μόνο την 1η ημέρα, οι ομάδες και οι συνεργάτες της UNRWA έφτασαν σε περίπου 87.000 παιδιά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να παρασχθεί στα παιδιά αυτό το βασικό εμβόλιο, αλλά αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι ένα #CeasefireNow» (σ.σ. άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε στο X η υπηρεσία.
Το Ισραήλ και η Χαμάς συνέχισαν τι αλληλοκατηγορίες για την αποτυχία συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που θα τερμάτιζε τον πόλεμο και θα επέτρεπε την απελευθέρωση Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αλλά και πολλών Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.
Γονείς εξακολούθησαν τη Δευτέρα να φέρνουν τα παιδιά τους σε ιατρικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να εμβολιαστούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε πως μια μείωση στο καθημερινό πρόγραμμα εμβολιασμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Γάζας, συνέβαλε στην επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην περιοχή.
Η πολιομυελίτιδα οφείλεται σε έναν πολύ μεταδοτικό ιό που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο στα νήπια, με εκείνα κάτω των δύο ετών να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα μωρό παρέλυσε εν μέρει λόγω του τύπου 2 του ιού της πολιομυελίτιδας, το πρώτο τέτοιο περιστατικό στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.
«Είμαι χαρούμενη που εμβολίασα τα παιδιά μου κατά της πολιομυελίτιδας για να μην υποφέρουν από τίποτα στο μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι όλα τα παιδιά της Γάζας δεν εμβολιάζονται μόνο κατά της πολιομυελίτιδας αλλά και κατά άλλων ασθενειών», είπε η Waffa Abdelhadi μετά την εμβολιασμό των παιδιών της – ηλικίας πέντε μηνών και πέντε ετών- σε ιατρική μονάδα στο Deir Al-Balah.
Η ίδια χρειάστηκε να περάσει από δρόμους που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, με ισοπεδωμένες κατοικίες για να φτάσει στην εγκατάσταση. «Δεν θέλουμε (μόνο) εμβολιασμούς. Θέλουμε να σταματήσουν τον πόλεμο» είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι εκτοπίστηκε με την οικογένειά της επτά φορές τους τελευταίους μήνες.
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι βασικός λόγος για την επιστροφή της πολιομυελίτιδας είναι η κατάρρευση του συστήματος υγείας και η καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων της Γάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η ισλαμιστική ομάδα αρνείται.
Ισραηλινοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για δεύτερη μέρα τη Δευτέρα και το μεγαλύτερο συνδικάτο ξεκίνησε γενική απεργία για να πιέσει την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατά ακόμη η Χαμάς, αφού άλλοι έξι αιχμάλωτοι βρέθηκαν νεκροί στη Γάζα.
Τουλάχιστον 40.786 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.224 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του θύλακα.