Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν: Συνάντηση με τον Αλίγιεφ στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στην περιοχή του Ναχιτσεβάν συναντώνται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίγιεφ προκειμένου να συζητήσουν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μοιραστείτε το

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε στο Ναχιτσεβάν, τη Δευτέρα (25/09), προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού το Μπακού νίκησε τους μαχητές της αποσχισθείσας περιοχής σε στρατιωτική επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Al Jazeera, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται το αυτόνομο εκκέφαλο Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα είναι για να συζητήσει την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το γραφείο του Τούρκου Προέδρου.

 

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν το 2020, όταν οι δυνάμεις του απέσπασαν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους αυτονομιστές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του και θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, θα παραστεί επίσης σε μια θεμελίωση και μια τελετή εγκαινίων στην περιοχή.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά οι κάτοικοί της είναι αρμενικής καταγωγής στην πλειονότητά τους, αναγκάστηκαν σε κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μια 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση του – πολύ μεγαλύτερου στρατού – του Αζερμπαϊτζάν.

Η πλειονότητα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν αποδέχεται τις υποσχέσεις του Αζερμπαϊτζάν να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους. Ο Βαλέρι Αϊραπετιάν, κάτοικος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που μίλησε στο Al Jazeera, είναι ένας από αυτούς. Φεύγει από την περιοχή για την Αρμενία.

Μέχρι τις 5 π.μ. (τοπική ώρα) της Δευτέρας (25/09), περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι είχαν περάσει στην Αρμενία από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανέφερε η αρμενική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, δήλωσε την Κυριακή (24/09) ότι αναμένει περίπου 120.000 πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή προς την Αρμενία λόγω του «κινδύνου εθνοκάθαρσης».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.