Καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν προσέφερε στο Χ «μυστική συμφωνία» για να λογοκρίνουμε αναρτήσεις
Μοιραστείτε το
Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν.
Περνώντας στην αντεπίθεση μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν πως η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εξαπατά τους χρήστες της, ο Έλον Μασκ κατηγόρησε την ηγεσία της ΕΕ πως τον προσέγγισε για μια «παράνομη μυστική συμφωνία» την οποία δεν αποδέχτηκε και για αυτό στοχοποιείται.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία: Εάν ασκούσαμε λογοκρισία χωρίς να το πούμε σε κανέναν, δεν θα μας επέβαλαν πρόστιμα. Οι άλλες πλατφόρμες δέχτηκαν τη συμφωνία. Το Χ όχι».
The European Commission offered 𝕏 an illegal secret deal: if we quietly censored speech without telling anyone, they would not fine us.
The other platforms accepted that deal.
𝕏 did not. https://t.co/4lKsaRsYoA
— Elon Musk (@elonmusk) July 12, 2024
Το ιστορικό της σύγκρουσης
Η Κομισιόν έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» το Χ βάσει του νέου νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) κατηγορώντας για σκοτεινά μοτίβα, ακατάλληλη διαχείριση και διάδοση παράνομου και ψευδούς περιεχομένου, μη αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών, αδιαφάνεια στις διαφημίσεις και μη επαρκή πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα.
Τελικά από την έρευνα, όπως ανακοινώθηκε, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή διαπίστωσε πως το Χ «εξαπατά» τους χρήστες του και παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα «μπλε τικ» (blue checkmarks) που υποτίθεται ότι πιστοποιούν τις αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.
Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «η διαφάνεια και η λογοδοσία σε σχέση με τον έλεγχο περιεχομένου και τη διαφήμιση βρίσκονται στο επίκεντρο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες».
Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ανέφερε ότι «ως “BlueCheck” νοούνται αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Ωστόσο το X, σύμφωνα με την προκαταρκτική μας άποψη, εξαπατά τους χρήστες και παραβιάζει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες», δηλαδή δεν διασφαλίζει πως πρόκειται για αξιόπιστες πληροφορίες.
«Θεωρούμε επίσης», συνέχισε ο Μπρετόν, «ότι το αποθετήριο διαφημίσεων του Χ και οι όροι πρόσβασης των ερευνητών σε δεδομένα δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις διαφάνειας της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το Χ έχει πλέον το δικαίωμα υπεράσπισης αλλά, εάν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές.
Η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει απόφαση για μη συμμόρφωση του Χ βάσει των άρθρων 25, 39 και 40 (12) της DSA. Αυτό συνεπάγεται πρόστιμα ύψους έως και 6% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του παρόχου. Επίσης η επικύρωση της μη συμμόρφωση ενεργοποιεί μια ενισχυμένη εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί πως τελικά ο πάροχος θα εφαρμόσει τα επιβαλλόμενα μέτρα.
Οι κατηγορίες σε βάρος του Χ
Αναλυτικότερα οι αιτιάσεις της Κομισιόν σε βάρος του Χ είναι:
Πρώτον, σχεδιάζει και λειτουργεί τη διεπαφή του για τους «επαληθευμένους λογαριασμούς» με το «Γαλάζιο σήμα ελέγχου» κατά τρόπο που δεν αντιστοιχεί στην πρακτική του κλάδου και εξαπατάει τους χρήστες. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί για να αποκτήσει ένα τέτοιο «επαληθευμένο» καθεστώς, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των χρηστών να λαμβάνουν ελεύθερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη γνησιότητα των λογαριασμών και το περιεχόμενο με το οποίο αλληλεπιδρούν. Υπάρχουν ενδείξεις για υποκινούμενους κακόβουλους παράγοντες που καταχρώνται τον «επαληθευμένο λογαριασμό» για να εξαπατήσουν τους χρήστες.
Δεύτερον, δεν συμμορφώνεται με την απαιτούμενη διαφάνεια όσον αφορά τη διαφήμιση, δεδομένου ότι δεν παρέχει αποθετήριο με δυνατότητα αναζήτησης και αξιόπιστο αποθετήριο διαφημίσεων, αλλά, αντ’ αυτού, θέτει σε εφαρμογή χαρακτηριστικά σχεδιασμού και φραγμούς πρόσβασης που καθιστούν το αποθετήριο ακατάλληλο για τον σκοπό διαφάνειας έναντι των χρηστών. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός δεν επιτρέπει την απαιτούμενη εποπτεία και έρευνα σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η επιγραμμική διανομή διαφημίσεων.
Τρίτον, δεν παρέχει πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της σε ερευνητές σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στην πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ειδικότερα, το Χ απαγορεύει στους επιλέξιμους ερευνητές να έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της, όπως π.χ. με την απόκρυψη, όπως αναφέρεται στους όρους υπηρεσίας της. Επιπλέον, η διαδικασία του Χ για τη χορήγηση πρόσβασης σε επιλέξιμους ερευνητές στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του (API) φαίνεται να αποθαρρύνει τους ερευνητές από την εκτέλεση των ερευνητικών τους έργων ή δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από την καταβολή δυσανάλογα υψηλών αμοιβών.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.