Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Υπουργείο Εργασίας: Μετά το ασφαλιστικό έρχονται οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Οι μειώσεις θα είναι διπλές, τόσο για το ποσό της σύνταξης γήρατος όσο και για τη σύνταξη χηρείας

Μοιραστείτε το

Εκτός του (μίνι) ασφαλιστικού νομοσχεδίου μένουν σοβαρές εκκρεμότητες και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων που δρομολογεί το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εργασίας. Με επικοινωνιακό «λάβαρο» την κατάργηση του πέναλτι στις αποδοχές των συνταξιούχων που θα συνεχίσουν να εργάζονται από τον Ιανουάριο του 2024, διάταξη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή, το υπουργείο κρατάει στο ημίφως, μεταθέτοντας για αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, δύο εκκρεμότητες που θα μειώσουν σημαντικά συντάξεις και παροχές.

Συγκεκριμένα, στο θέμα των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει εκκρεμότητα τριετίας, δηλαδή οι περικοπές που είχαν θεσμοθετηθεί με προγενέστερο νόμο (Κατρούγκαλου) θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2020. Όταν τότε ξεκίνησαν οι πρώτες περικοπές, οι αντιδράσεις των συνταξιούχων ήταν έντονες, υποχρεώνοντας μάλιστα τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει πίσω τα ποσά που είχαν περικοπεί. Τώρα έρχεται η εφαρμογή του νόμου και για τις συντάξεις χηρείας των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου οι συντάξεις αυτές, εφόσον έχει παρέλθει τριετία από την καταβολή τους, θα περικοπούν ως αποδοχές εις διπλούν.

Διπλές περικοπές

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει, αφενός, μείωση της σύνταξης του δικαιούχου (που λαμβάνει δική του σύνταξη) στο 50% και, αφετέρου, μείωση του ποσού της σύνταξης του θανόντος από το 70% στο 35%.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το θέμα της αναδρομικότητας των περικοπών στις συντάξεις χηρείας, κάτι που έθεσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζήτησαν να μην υπάρξουν αναδρομικές περικοπές, δηλαδή για την προηγούμενη τριετία για όσους λαμβάνουν δική τους σύνταξη, και αυτό καθώς η μείωση των συντάξεων κατά 50% δεν έγινε με ευθύνη του ΕΦΚΑ, αφού δεν είχε αναπτυχθεί το πληροφοριακό σύστημα προκειμένου να προχωρήσουν οι περικοπές. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να μην αδικηθούν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, αλλά και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από μια ενδεχόμενη επιστροφή των ποσών που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες οι οποίοι κατά την τελευταία τετραετία κατέβαλαν πρόσθετη φορολόγηση ή επιβαρύνθηκαν με εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) ακριβώς επειδή εισέπραξαν το επιπλέον ποσό από τις συντάξεις χηρείας, χωρίς δική τους ευθύνη.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων σημειώνουν ότι αν τους ζητηθεί να επιστραφούν πίσω τα ποσά που υποτίθεται ότι οφείλονται, τότε η αδικία σε βάρος αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων θα είναι πολλαπλή.

Τέλος, όπως έχουμε αναφέρει, τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, κάτι που σημαίνει μείωση των παροχών σε χρήμα για τους συνταξιούχους των πρώην ταμείων των ΔΕΚΟ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.