Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Υπόθεση Κουκάκη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγε ο δημοσιογράφος

Μοιραστείτε το

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) απεστάλει σήμερα η προσφυγή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

Με την εν λόγω προσφυγή ο δημοσιογράφος ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η ελληνική νομοθεσία που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (μυστικές παρακολουθήσεις) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.

Πρόκειται για το νόμο 4790/2021 που ψηφίσθηκε στις 31η Μαρτίου 2021 και με το οποίο απαγορεύθηκε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώσει το δημοσιογράφο ότι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2020, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση με την υπ’ αριθμ. Ε2402/2020 διάταξη της Εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου.

Οι λόγοι της προσφυγής του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρονται σε έξι σημεία της νομοθεσίας και συγκεκριμένα στην απουσία ορισμένου ορισμού της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και των κατηγοριών των πολιτών που μπορεί να αποτελέσουν υποκείμενα παρακολούθησης, στην έλλειψη ανώτατου ορίου διάρκειας της παρακολούθησης, στην έλλειψη ενημέρωσης του θιγόμενου πολίτη όταν έχει παύσει η παρακολούθηση, στο νομοθετικό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο και στα μέσα παρακολούθησης αλλά και στην καταστροφή των συλλεχθέντων στοιχείων και στον έλεγχο διατήρησης τους και τέλος, στην απουσία οποιασδήποτε ένδικης προστασίας απέναντι σε μια τυχόν παράνομη ή καταχρηστική παρακολούθηση.

Παράλληλα ο δικηγόρος του κ.Κουκάκη, Ζαχαρίας Κεσσές δήλωσε:

«Όλα τα ανωτέρω αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που απαιτούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να επιτρέπεται η άρση απορρήτου ενός πολίτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι το ΕΔΔΑ έχει διαπιστώσει παραβίαση του αρ. 8 της Σύμβασης σε περιπτώσεις όπου η νομοθεσία του κράτους μέλους προέβλεπε πολλές περισσότερες εγγυήσεις από αυτές που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 2225/1994. Για αυτό το λόγο αναμένουμε ότι το δικαστήριο θα μελετήσει διεξοδικά την υπόθεση και θα διαπιστώσει ότι πράγματι υφίστανται σοβαρά κενά στην ελληνική νομοθεσία», δήλωσε ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, ο οποίος εκπροσωπεί το κ. Κουκάκη.

Το ΕΔΔΑ σε πρώτο στάδιο θα κρίνει το παραδεκτό της προσφυγής και, σε θετική περίπτωση, θα την εξετάσει στην ουσία, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει παρατηρήσεις επί του θέματος στις οποίες έχουμε με τη σειρά μας δικαίωμα να ανταπαντήσουμε.

«Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετά δεδομένου του όγκου των υποθέσεων που χειρίζεται το ΕΔΔΑ, αλλά θεωρούμε πως το γεγονός ότι υπάρχει ήδη νομολογικό υπόβαθρο διευκολύνει σημαντικά το έργο του», ανέφερε ο κ. Κεσσές.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.