Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τέμπη: Έβαλαν GPS για ντελίβερι στα τρένα – Το έγγραφο της Hellenic Train

Το πρόγραμμα «IoT Fleet Control» καταγράφει «κατά προσέγγιση» πού βρίσκονται οι συρμοί, καθώς η υπηρεσία δεν έχει σήμα σε όλα τα σημεία της διαδρομής των τρένων

Μοιραστείτε το

Ητραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, καθώς έγγραφο από την έρευνα της Δικαιοσύνης για το δυστύχημα στα Τέμπη, που έρχεται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει τις τραγικές ελλείψεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το έγγραφο της Hellenic Train προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, τα τρένα στη χώρα δεν διαθέτουν σύγχρονο σύστημα γεωεντοπισμού όπως τα υπόλοιπα στην Ευρώπη. Αντίθετα, χρησιμοποιούσαν υπηρεσία γεωεντοπισμού της Vodafone που έχει κατασκευαστεί για οδικό δίκτυο και αυτοκίνητα και χρησιμοποιούν ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να γνωρίζουν που βρίσκονται τα οχήματα που χρησιμοποιούν.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 και επρόκειτο για πιλοτική λειτουργία αρχικά σε 20 «μονάδες τροχαίου υλικού» και στη συνέχεια εγκατασταθήκαν συνολικά 139 συσκευές γεωεντοπισμού. Το κόστος για κάθε σύστημα που τοποθετήθηκε ανήλθε σε 16,26 ευρώ ανά μήνα, με δωρεάν 10 ΜΒ, ενώ το συνολικό κόστος και για τις 139 συσκευές που εγκατασταθήκαν ανέρχονταν μηνιαίως σε 2.260 ευρώ.

Στην παραπάνω κατάσταση αξίζει να υπογραμμιστεί και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα της Vodafone, «IoT Fleet Control», καταγράφει «κατά προσέγγιση» το σημείο που βρίσκονται οι συρμοίκαθώς η υπηρεσία δεν έχει σήμα σε όλα τα σημεία της σιδηροδρομικής διαδρομής όπως για παράδειγμα στα τούνελ.

Όπως αναφέρει η Hellenic Train, το εν λόγω σύστημα λειτουργεί «κατά προσέγγιση» σε ότι αφορά τη θέση κάθε συρμού, «λόγω της μη συνεχούς ροής σήματος», με αποτέλεσμα «μικρής χρονικής διάρκειας στάσεις να μην καταγράφονται, αλλά να εμφανίζεται ο συρμός ως κινούμενος, ενώ δεν είναι εφικτή η καταγραφή οποιαδήποτε κίνησης εντός σηράγγων ή σε περιοχές με ιδιόμορφο ανάγλυφο».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη η στάση που πραγματοποίησε στους σταθμούς ΘήβαΛειβαδιάΤιθορέα και Λιανοκλάδι, δεν έχει καταγραφεί, «λόγω της μικρής χρονικής διάρκειάς τους».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «IoT Fleet Control», αποτελεί υπηρεσία της Vodafone «για τον εντοπισμό κίνησης οχημάτων επί του οδικού δικτύου» αλλά όχι για τρένα. Σύμφωνα με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες στον κλάδο του φαρμάκου, του τουρισμού, από όσους παρέχουν υπηρεσίες delivery.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.