Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς: Έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη συνεργασία σε ενέργεια – μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα κίνητρα που προσφέρει πλέον η ελληνική οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων - Επανέλαβε το αίτημα να βρεθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι για το μεταναστευτικό και τις φυσικέςκαταστροφές

Μοιραστείτε το

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα από το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προσφέρουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Αναφορικά με το Μεταναστευτικό, ζήτημα ευρωπαϊκό που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα των δευτερογενών ροών προς της Γερμανία. Έγινε ανταλλαγή ιδεών για πολιτικές ένταξης που θα μπορούσαν να είναι αμοιβαία επωφελείς για την Ελλάδα και τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία και να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, και ειδικότερα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτή εξαρτάται από τις επιδόσεις των ίδιων των υποψηφίων χωρών και αυτό αφορά και στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες επαφές της ελληνικής με την τουρκική πλευρά.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.