Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σε εξέλιξη οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο Ι ΦΩΤΟ

Μοιραστείτε το

Ξεκίνησαν από την Τετάρτη οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία ανήμερα της επετείου, στις 17 Νοεμβρίου. Η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων άνοιξε από τις 9 το πρωί της Τετάρτης και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 8 το βράδυ Τετάρτης και Πέμπτης, ή νωρίτερα, αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος.

Ανήμερα της επετείου την Παρασκευή, η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι όταν και θα ξεκινήσει η εκκένωση των χώρων του ιστορικού κτηρίου της οδού Πατησίων. Στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 3 θα ξεκινήσει η πορεία.

 

 

 
 

 

Σύγκλητος ΕΜΠ: «Τo Πολυτεχνείο σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών»

Με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος τιμά την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. Όπως τονίζει στο φετινό της μήνυμα, η απόδοση τιμής στην εξέγερση δεν περιορίζεται στον τριήμερο εορτασμό αλλά θα έχει διάρκεια «επετειακού έτους» με δράσεις που προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν και σε συνεργασία με φορείς που ενώνουν δυνάμεις και πρωτοβουλίες για τον ίδιο σκοπό.

«Τον Νοέμβριο του 1973, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκφράστηκε, με γενναιότητα απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, η ανάγκη των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία.  Το Πολυτεχνείο έκτοτε συνδέθηκε με τις κοινωνικές διεκδικήσεις  για τα ίδια ιδανικά και παραμένει σύμβολο αγώνα και  δικαίωσης. Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, και επιτυγχάνει επιδόσεις διεθνούς εμβέλειας στην επιστημονική έρευνα. Το ανθρώπινο δυναμικό του, με αιχμή τους φοιτητές μηχανικούς και τους νέους ερευνητές, είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων  και αξιοποίηση μεγάλων ευκαιριών της εποχής μας: περιβαλλοντική/κλιματική/ενεργειακή κρίση, ραγδαία ανάπτυξη/διείσδυση της  τεχνητής νοημοσύνης καθώς και συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα» επισημαίνει η Σύγκλητος του ΕΜΠ.

«Τo Πολυτεχνείο σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας, να είναι συμπεριληπτικό και ευρέως πολυθεματικό. Αυτά προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της Πολυτεχνειακής κοινότητας».

Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου: Ο Νοέμβρης του ’73 δεν ξεχνιέται

«Ο Νοέμβρης του 73 δεν ξεχνιέται. Είναι ο Νοέμβρης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας, ο Νοέμβρης της τιμής για την αντιφασιστική νεολαία, ο Νοέμβρης της ντροπής για τη χούντα», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου, που απαρτίζεται από φοιτητές που κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αγωνίστηκαν για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, για την ανατροπή της χούντας.

Η Επιτροπή παίρνει φέτος πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση, επαναφέροντας τον πάντα επίκαιρο αγώνα για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, ενάντια στον φασισμό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 817 αντιστασιακοί αγωνιστές των ημερών εκείνων υπέγραψαν, μισό αιώνα μετά, το κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου.

Συλλογικοί φορείς, οργανώσεις και σύλλογοι για την 50η επέτειο – Δείτε τις ανακοινώσεις

  • Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας από 15-18 Νοεμβρίου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την Τετάρτη έως το Σάββατο 15-18 Νοεμβρίου στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο εορτασμού του Πολυτεχνείου. Αυτές αφορούν: Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, από τις 06:00 της Τετάρτης έως τις 06:00 του Σαββάτου και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, την Παρασκευή από ώρα 06:00, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας τους από ώρα 12:00 και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

 

Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με τις «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ). Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις

  • Βόλος

 Aυτή η αφίσα παίρνει μέρος στον διαγωνισμό για την  εξέγερση του Πολυτεχνείου - STEREA NEWS

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει  εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τεταρτη 15/11 στις 8μμ στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πεδίο του Αρεως.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές:

1. Κώστας Βογιατζής, Συντονιστικό εξέγερσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ
2. Πολυμέρης Βόγλης,  Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, Kαθηγητής IAKA, ΠΘ
3. Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός νεότερης ιστορίας, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
4. Ανδρέας Στεργίου, Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτική,  Καθηγητής ΤΟΕ, ΠΘ

Στον Βόλο οι συλλογικοί φορείς θα καταθέσουν στεφάνια στις 11:00πμ στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα η πορεία των φοιτητικών συλλόγων θα ξεκινήσει από την Θόλο στις 6:00μμ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.