Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Politico για αδελφές Καϊλή: Μια οικογενιακή υπόθεση – Πώς «συνδύαζαν» business και πολιτική

Μοιραστείτε το

Την Εύα Καϊλή αλλά και την αδελφή της Μανταλένα βάζει στο στόχαστρο το POLITICO με φόντο τις αποκαλύψεις για το Qatar Gate, σημειώνοντας με νόημα πως “η πολιτική είναι μία οικογενειακή υπόθεση” για αυτές.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, όταν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη για το σκάνδαλο διαφθοράς, το επονομαζόμενο και Qatar Gate στις 9 Δεκεμβρίου, το πρώτο άτομο που υπερασπίστηκε με πάθος την αδελφή της ήταν η Μανταλένα Καϊλή.

Αυτό από μόνο του δεν προκαλεί έκπληξη αλλά οι δεσμοί των δύο γυναικών φαίνεται να ξεπερνούν την απλή αδελφική αλληλεγγύη, τονίζει το Politico. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι καθώς η Εύα Καϊλή «έχτιζε» πολιτική καριέρα, η Μανταλένα ίδρυε μια οργάνωση – ονόματι Made Group – που το έργο της συχνά επικαλύπτονταν με την καριέρα της αδελφής της. Καθώς η Εύα Καϊλή ανέβαινε συνεχώς στην πολιτική, το Made Group δρούσε στο παρασκήνιο.

Στο επίκεντρο οι δραστηριότητες της ELONtech

«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «σημείο» όπου οι δραστηριότητες του Made Group διασταυρώθηκαν με τα πολιτικά συμφέροντα της Εύας Καϊλή μπορεί να δει κανείς στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ακριβώς τη στιγμή που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, το Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια «μη κερδοσκοπική οργάνωση» που ονομάζεται ELONtech, η οποία επικεντρώθηκε επίσης σε αυτούς τους τομείς.

Οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «μαζορέτας» του Κοινοβουλίου για το blockchain κορυφώθηκαν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την τεχνολογία blockchain τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) — της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή — εγκαινίασε το Κέντρο της για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019» αναφέρει το Politico και συνεχίζει:

«Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδελφές να συμμετέχουν πλήρως — όπως και το κοινοβουλευτικό επιτελείο της κα Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος. Ένας από τους συντάκτες της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται επίσης στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της ELONtech Αλέξανδρος Σπυρίδωνος εμφανίζεται στην ίδια λίστα κοινοβουλευτικών βοηθών ως πάροχος υπηρεσιών.

Το 2020, η Εύα Καϊλή ξεκίνησε ένα διεθνές συμβουλευτικό συμβούλιο για το STOA, το οποίο τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες καινοτομίας της ΕΕ. Το διοικητικό συμβούλιο περιελάμβανε έναν εκπρόσωπο από την ELONTech — και έναν από το Qatar Foundation, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Οι δραστηριότητες της ELONtech επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροβάλλεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των οργανισμών πίεσης της Ε.Ε. από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain. Έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο. Η μητρική της οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη».

Ο ιστότοπος της ELONtech τέθηκε εκτός σύνδεσης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ξανά στο διαδίκτυο, αλλά με όλα τα ονόματα των υπαλλήλων να έχουν αφαιρεθεί. Η πιο πρόσφατη εκδήλωση της ELONtech, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν η Στρογγυλή Τράπεζα της Αθήνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με οικοδέσποινα την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πλέον, ο διορισμός του συμβουλίου – μαζί με άλλα γεγονότα και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή – εξετάζονται από το STOA για να βεβαιωθεί ότι «όλα έγιναν με διαφάνεια», δήλωσε άτομο από το γραφείο ενός εκ των ευρωβουλευτών που διεξήγαγε την έρευνα. Ο Christian Ehler, ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής που ανέλαβε την προεδρία της STOA τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε στο POLITICO ότι δεν ήταν σίγουρος εάν συζητήθηκε ρητά η πρόταση για τον διορισμό εμπειρογνώμονα που εργαζόταν για την ELONtech.

Ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου «δεν είχε οικονομικές συνέπειες για τη STOA, ούτε επηρέασε τη λειτουργία της ως τέτοιας», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο πραγματοποίησε μόνο μερικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο αυτής της εντολής, οι οποίες έγιναν όλες κατά τη διάρκεια της θητείας της Καϊλή ως προέδρου, πρόσθεσε. «Δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου — και αυτές οι συναντήσεις, εξ όσων γνωρίζω, δεν οδήγησαν σε καμία πρωτοβουλία εντός της STOA».

Ερωτηθείσα από το POLITICO γιατί αφαιρέθηκαν τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων από τον ιστότοπο της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή είπε ότι αυτό έγινε για να διατηρηθεί η «διακριτικότητα» των συμβούλων και των εθελοντών του οργανισμού. Ερωτηθείσα γιατί διέγραψε και το όνομά της, είπε ότι «δεν ήταν μυστικό» ότι διευθύνει την ELONtech.

Το #keep_calm & #vote_sister της Μανταλένας

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο της βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή —της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει— είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του «ηθικού και της προσωπικότητας» της αδελφής της.

Οι δύο αδελφές είναι δεμένες και συχνά αποθέωναν η μία την άλλη στα social media, ενώ ξεκινούσαν…μαραθώνιους για ψώνια στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε το hashtag combo «#keep_calm & #vote_sister».Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο αδελφές εμφανίζονταν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις. Η ομάδα λόμπι Industry Commons, όπου η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδελφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. Η περιγραφή αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε στο POLITICO ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε «επιτρεπόταν για ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.