Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2026

Pizza Fan: Πώς ξεκίνησε η έρευνα από καταγγελία πολίτη – Πελάτες αντιδρούσαν που δεν έπαιρναν απόδειξη

Από καταγγελία πολίτη προς τον εισαγγελέα ξεκίνησε η έρευνα για την υπόθεση φοροδιαφυγής στην Pizza Fan, η οποία ανατέθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε στην αποκάλυψη του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού, με κεντρική διαχείριση παραγγελιών και μη έκδοση αποδείξεων σε πληρωμές με μετρητά, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο ΕΡΤnews.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά την καταγγελία ενός πολίτη στον εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας στην Ελληνική Αστυνομία. Η Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στο ΕΡΤnews, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο μηχανισμός.

Πώς λειτουργούσε το σύστημα

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., το δίκτυο διέθετε τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου λαμβάνονταν κεντρικά οι παραγγελίες. Στη συνέχεια, οι παραγγελίες διαχειρίζονταν από κατάστημα franchise, το οποίο είχε τη δυνατότητα, όταν η πληρωμή γινόταν με μετρητά, να επιλέγει την «απόδειξη κέρασμα». Με την επιλογή αυτή, όπως ανέφερε, δεν εκδιδόταν καθόλου η φορολογική απόδειξη λιανικής πώλησης. Η διαδικασία έχει καταγραφεί σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Η κ. Δημογλίδου εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σύστημα στηριζόταν στις πληρωμές με μετρητά. Όταν η συναλλαγή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά ή με κάρτα, είναι δυσκολότερο για την επιχείρηση να αποφύγει την έκδοση του σχετικού παραστατικού. Η δυνατότητα μη έκδοσης απόδειξης υπήρχε όταν η πληρωμή γινόταν σε μετρητά, είτε στο κατάστημα είτε κατά την παράδοση της παραγγελίας από υπάλληλο της εταιρείας.

Τι γνώριζαν οι εργαζόμενοι

Σε ερώτηση για το αν γνώριζαν όλοι οι εργαζόμενοι τη λειτουργία του συστήματος, από τους διανομείς έως τους λογιστές, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθάρισε ότι δεν προκύπτει πως όλοι είχαν πρόσβαση σε αυτό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ένα κατάστημα franchise που είχε τη δυνατότητα να κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή γνώριζε προφανώς τον τρόπο λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, συνελήφθησαν ιδιοκτήτες καταστημάτων ή προσωρινά υπεύθυνοι. Κατά τις πληροφορίες της Αστυνομίας, σε ορισμένες περιπτώσεις πελάτες αντιδρούσαν επειδή δεν λάμβαναν απόδειξη. Τότε το κατάστημα προσπαθούσε να διαχειριστεί την αντίδρασή τους. Παρά τις αντιδράσεις αυτές, δεν υποβλήθηκε καταγγελία στην Αστυνομία, πέρα από την καταγγελία που είχε φτάσει στον εισαγγελέα και αποτέλεσε την αφετηρία της έρευνας. Η κ. Δημογλίδου ανέφερε ακόμη ότι η υπηρεσία έχει χειριστεί και στο παρελθόν υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες, με διάφορα τεχνάσματα ή με τη χρήση λογισμικού, επιχείρησαν να μην εκδίδουν το νόμιμο παραστατικό. Μετά την αστυνομική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει και φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια αρχή, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Η κρύπτη με τα μετρητά

Αναφερόμενη στο κρυφό δωμάτιο όπου εντοπίστηκαν μετρητά πίσω από ράφια με παπούτσια, η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε ότι δεν επρόκειτο για τυχαίο εύρημα, αλλά για αποτέλεσμα της έρευνας. Όπως είπε, οι αστυνομικοί έχουν πλέον μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε έρευνες για δεκάδες εγκληματικές οργανώσεις. Κατά τις κατ’ οίκον έρευνες αναζητούν ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία χώρους στους οποίους μπορεί να έχουν κρυφτεί χρήματα, κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να βοηθήσουν την έρευνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο υπήρχαν μετρητά. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμισε ότι για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Ο κατηγορούμενος θα κληθεί να εξηγήσει πώς βρέθηκαν τα μετρητά στην κατοχή του και να δικαιολογήσει τα ποσά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή