Τρίτη, 30 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Παίδων

Μοιραστείτε το

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΠΑΙΔΩΝ «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, μέσω της μετατροπής της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα Τρίτη 28 Φλεβάρη σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. του ιατρικού προσωπικού και στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Την Τετάρτη 1 Μάρτη προχωρούν σε απεργία και στις 9 π.μ. σε συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ την συμπαράστασή της εκφράζει και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας.

Η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι υγειονομικοί για να τους προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Γι αυτό αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην δουλεύει ο γιατρός 36 ώρες συνεχόμενα άϋπνος, η νοσηλεύτρια πρωί-βράδυ βάρδια κ.α. Να έχουμε χρόνο να μελετήσουμε , να ξεκουραστούμε , να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας!

Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι επιστήμονες και το κίνητρο μας είναι η αγάπη μας προς τον ασθενή και την ζωή. Δεν θέλουμε να γίνουμε επαίτες φιλανθρωπιών και χορηγιών για να πλουτίζουν κάποιοι ούτε να δουλεύουμε με τον κίνδυνο της απόλυσης και της τρομοκρατίας πάνω από το κεφάλι μας».

Το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Π.Α «Π.Α. Κυριακού», υπογραμμίζει ότι:

«Η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου την Τετάρτη 1/3/2022 για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «EΛΠΙΔΑ» σε ΝΠΙΔ βρίσκει αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων, καθώς:

  • δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μετατροπή μιας ειδικής Μονάδας που καλύπτει το 80% των περιστατικών της χώρας στο ευαίσθητο αντικείμενο της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών από τμήμα του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν Υγείας σε ιδιωτικό καθεστώς
  • συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ΣτΕ με τις οποίες το Ογκολογικό Τμήμα δεν μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο νοσοκομείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Ιδρύματος
  • τα ογκολογικά τμήματα του ”ΕΛΠΙΔΑ” δεν έχουν καμία ιατρική αυτοτέλεια, καθώς μεγάλο μέρος της διάγνωσης, νοσηλείας και της θεραπείας των ασθενών συντελείται στις παιδιατρικές κλινικές, τις ΜΕΘ, τα ειδικά τμήματα, τα εργαστήρια και τα χειρουργεία των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων
  • δεν διευκρινίζεται η σχέση εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι με το κέντρο, δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «μόνιμης και αποκλειστικής» απασχόλησης, ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί με όρους επικουρικού
  • η αποκοπή του ογκολογικού τμήματος συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» θα σήμαινε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργικών και ορθοπεδικών κλινικών, με προσωπικό έμπειρο & εξειδικευμένο σε ογκολογικά χειρουργεία, με κίνδυνο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ειδικευόμενων στην παιδοχειρουργική, ενώ από την άλλη δημιουργούνται ερωτηματικά για την εκπαίδευση ακόμα και του ιατρικού προσωπικού κατά την περίοδο λήψης ειδικότητας ή των φοιτητών σε ιδιωτικά οργανωμένα κέντρα».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.