Μυστήριο με τη σύλληψη Γάλλου στο Μπάρι – Μετέφερε αντιαρματικούς πυραύλους από την Πάτρα
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα προς την Ιταλία και τη σύλληψη ενός 46χρονου Γάλλου οδηγού, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά τον εντοπισμό τριών πυραύλων τύπου Akeron στο όχημά του, αμέσως μετά την άφιξή του στο λιμάνι του Μπάρι από την Πάτρα.
Την ίδια ώρα οι ιταλικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια η προέλευση, ο πραγματικός προορισμός και η νομιμότητα της μεταφοράς του εν λόγω πολεμικού υλικού, καθώς και η αυθεντικότητα και η επάρκεια των εγγράφων που συνόδευαν το φορτίο. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 46χρονος Γάλλος ακινητοποιήθηκε από την ιταλική Οικονομική Αστυνομία κατά την αποβίβασή του στο Μπάρι, αμέσως μετά την άφιξή του με πλοίο που είχε αναχωρήσει από την Πάτρα. Βρήκαν πέντε περιέκτες
Κατά τον έλεγχο στο όχημα που οδηγούσε, οι Αρχές εντόπισαν πέντε ειδικούς περιέκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αντιαρματικών οπλικών συστημάτων. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ένας από τους περιέκτες ήταν άδειος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένας δεύτερος περιέκτης περιείχε έναν αδρανή εκπαιδευτικό πύραυλο επίδειξης, χωρίς σύστημα καθοδήγησης, προωθητικό σύστημα ή πολεμική κεφαλή.
Ωστόσο, στους υπόλοιπους τρεις περιέκτες εντοπίστηκαν πύραυλοι τύπου Akeron. Κατά την πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του ιταλικού Στρατού, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι χαρακτηρίστηκαν ως βαρύ στρατιωτικό υλικό. Μυστήριο με τις μπλε ταινίες Κρίσιμη για τον χαρακτηρισμό των τριών εκρηκτικών μηχανισμών κρίθηκε η πραγματογνωμοσύνη του Ιταλικού Στρατού. Από αυτή προέκυψε ότι στους σωλήνες υπήρχαν μπλε λωρίδες, οι οποίες, βάσει των προτύπων του ΝΑΤΟ, υποδηλώνουν υλικό που προορίζεται για εκπαίδευση και δεν περιέχει εκρηκτικό φορτίο. Σύμφωνα με την εκτίμηση των στελεχών του ιταλικού Στρατού, οι μπλε λωρίδες δεν αποτελούσαν μέρος της αρχικής σήμανσης. Κατά τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης, κάτω από την μπλε ταινία αποκαλύφθηκε κίτρινος-μαύρος χρωματισμός, ο οποίος συνδέεται με πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας με διατρητικό αποτέλεσμα.
Τι υποστήριξε ο οδηγός
Ο 46χρονος φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των ιταλικών Αρχών ότι εργάζεται ως οδηγός σε γαλλική εταιρεία και ότι είχε αναλάβει τη μεταφορά του συγκεκριμένου υλικού στο πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με στρατιωτικό εξοπλισμό. Κατά τον ισχυρισμό του, το υλικό είχε μεταφερθεί αρχικά στην Ελλάδα για εργασίες επισκευής και συντήρησης και στη συνέχεια επέστρεφε στη Γαλλία.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, ο 46χρονος φέρεται να επέδειξε τρεις διεθνείς φορτωτικές, καθώς και εμπορικά και ταξιδιωτικά έγγραφα. Επίσης, προσκομίστηκε άδεια του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία είχε εκδοθεί το 2025 και αφορούσε δραστηριότητες σχετικές με πολεμικό υλικό. Παρά τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν, τα στοιχεία της έρευνας αναφέρουν ότι κρίθηκαν γενικά ως προς τη φύση του φορτίου, ενώ παράλληλα διερευνώνται και «ασυνέπειες» που αφορούν ημερομηνίες και σφραγίδες.
Το σκεπτικό της προσωρινής κράτησης και οι άδειες που αγνοούνται
Η ανακρίτρια του Δικαστηρίου του Μπάρι, η οποία αποφάσισε την προσωρινή κράτηση του 46χρονου, έκρινε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Στο σκεπτικό της απόφασης, όπως αναφέρεται, επισημαίνεται ότι δεν παρουσιάστηκαν οι άδειες που απαιτούνται από την ιταλική νομοθεσία για τη μεταφορά πολεμικού υλικού μέσω της χώρας. Παράλληλα, οι ιταλικές Αρχές εξετάζουν τον ρόλο της μεταφορικής εταιρείας που συνδέεται με τον 46χρονο οδηγό.
Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η εταιρεία διαθέτει την απαιτούμενη εξειδίκευση για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Συνέχεια στις έρευνες
Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο να χαρτογραφηθεί ολόκληρη η διαδρομή του φορτίου. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται η ακριβής προέλευση των πυραύλων, οι εργασίες που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, ο τελικός προορισμός τους, καθώς και η αυθεντικότητα και η νομιμότητα όλων των εγγράφων που συνόδευαν τη μεταφορά.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο ερώτημα πώς οι τρεις πύραυλοι εμφανίζονταν αρχικά με μπλε σήμανση εκπαιδευτικού υλικού, ενώ κάτω από αυτήν, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του ιταλικού Στρατού, εντοπίστηκε σήμανση που παραπέμπει σε πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας.
Σχετικά Άρθρα
26/08/2026 - 21:20
26/08/2026 - 18:50
Δείτε επίσης