Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κίνημα Αλλαγής: H σοσιαλδημοκρατία ξανά στο προσκήνιο

Κίνημα Αλλαγής: H σοσιαλδημοκρατία ξανά στο προσκήνιο

Της ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ για την κυριακάτικη Kontranews

Το Κίνημα Αλλαγής και οι εσωκομματικές εκλογές του για την ανάδειξη του νέου Πρόεδρου αποτελεί ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα. Ποια είναι η πολιτική πρόταση των υποψηφίων; Τι πρεσβεύουν για την παράταξη και τη χώρα; Για να απαντηθούν τα παραπάνω απαιτείται οι υποψήφιοι να ξανα-συνομιλήσουν με την κοινωνία, να ανοίξουν διαύλους με διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, με άλλες ανάγκες και προσδοκίες, για να ξανακεντρίσουν την προσοχή όσων έχουν αποστασιοποιηθεί και παραμένουν σιωπηλοί στον καναπέ τους.

Οι προτάσεις των υποψηφίων θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και σύγχρονες μακριά από επαναλήψεις, κοινοτοπίες και διχαστικές λογικές. Κρίσιμο στοίχημα παραμένει η οικονομική ευημερία όλων ισότιμα αλλά «δίπλα δίπλα» με την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί να δωσει αξιόπιστες απαντήσεις η ελληνική σοσιαλδημοκρατία στα ανωτέρω; Μπορούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος αλλαγής να συνδιαμορφώσουν ένα ισχυρό σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό πόλο; Να οργανώσουν μια ριζοσπαστική και τολμηρή πρόταση με συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών, με ισόρροπη συμμέτοχη των νέων ανθρώπων και των γυναικών χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς λαϊκισμούς και παρωχημένες μικροκομματικές τακτικές για το παρόν και το μέλλον; Και θέτω τις παραμέτρους αυτές γιατί μόνο έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες. Η πολιτική πρόταση και η συζήτηση δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει ζητήματα όπως αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενεργειακής κρίσης, της ενεργειακής δημοκρατίας, της κλιματικής προσαρμογής, της ανεργίας και της φτώχειας που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης. Σημειώνω ότι στην Ευρώπη σήμερα το 22% των πολιτών διατρέχει το κίνδυνο της φτώχειας με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση με ποσοστό 27.5% (Euro stat). Ταυτόχρονα, ως γυναίκα που ζει και εργάζεται στη χώρα αλλά και ως αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω την ανάγκη ενίσχυσης των πολίτικων προτάσεων για την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων. Αναμένω την πρόταση κάθε υποψηφίου για την ένταξή των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσες ευκαιρίες, χωρίς να είναι αόρατες («μαύρη εργασία») αλλά και στη διόρθωση του λεγόμενου «pay gap», δηλαδή της απόκλισης στις αμοιβές ανδρών-γυναικών για ίδια εργασία, η οποία αγγίζει το 15%, ενώ η απόκλιση στις συντάξεις αγγίζει το 36% σε βάρος των γυναικών.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε δημοκράτη πολίτη η τοποθέτηση των υποψηφίων σε σχέση με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία αλλά και τη θέση τους για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Να υπενθυμίσω ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί την καρδιά της σοσιαλδημοκρατίας και μεγάλο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ, επομένως δεν μπορεί να λείπει από τις προτεραιότητες στην ατζέντα των εσωκομματικών εκλογών μας καθώς είναι το ζητούμενο κάθε προοδευτικής και δίκαιης κοινωνίας. Η ξεκάθαρη ανάδειξη όλων των παραπάνω ζητημάτων θα κρατήσουν την προσοχή όλων σε εγρήγορση και θα συνθέσουν το πλαίσιο της επόμενης μέρας για την παράταξή μας, με ενότητα, σεβασμό και προοπτική.

*Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Διδάσκουσα, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο