Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Παύλος Γερουλάνος: «Το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο ΠΑΣΟΚ»

Μοιραστείτε το

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ

  •  -Οι συνεργασίες χρειάζονται συμφωνίες για θέματα που είναι προτεραιότητα για την κοινωνία
  • – Χάθηκε χρόνος από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κλαι των ανατιμήσεων

Το ενδιαφέρον, έχει στραφεί στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χρέος µας να καταφέρουµε να πείσουµε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουµε κυβερνητικό πρόγραµµα που µπορούν να εµπιστευτούν και να τους κινητοποιήσουµε, πείθοντάς τους ότι κάτι αλλάζει στο πολιτικό σύστηµα», επισηµαίνει σε συνέντευξη του ο βουλευτής Αθήνας και υπεύθυνος του ΚΤΕ Οικονοµίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Σηµειώνει πως « δικός µας στόχος…, είναι, στις επόµενες εθνικές εκλογές, να αποτελέσουµε την αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα, απέναντι στις πολιτικές τού κ. Μητσοτάκη».

Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόµενες συνεργασίες και στην αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στους «11», επισηµαίνει ότι «για να γίνει µία συνεργασία χρειάζονται συµφωνίες γύρω από θέµατα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για την κοινωνία. Όσο πιο κοντά στη βάση τού προβλήµατος βρούµε κοινό έδαφος τόσο το καλύτερο. Αλλιώς, σχεδιάζουµε επί χάρτου σε κλειστά δωµάτια και τίποτα καλό δεν βγαίνει από εκεί».

Το πλήρες κείµενο της συνέντευξης του κ. Γερουλάνου έχει ως εξής:

 

  • Οι ρυθµίσεις της Κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και το ιδιωτικό χρέος πέρασαν, παρά τις ενστάσεις τού ΠΑΣΟΚ και των άλλων κοµµάτων τής Αντιπολίτευσης. «Διευθετήθηκε» τελικά το θέµα των «κόκκινων δανείων»; Υπάρχουν κάποιες εγγυήσεις για την προστασία τής πρώτης κατοικίας;

Ένα θα σας πω, για το Νοµοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια: στην νοµοπαρασκευαστική διαδικασία συµµετείχαν µόνο τράπεζες. Όχι µόνο δεν ακούστηκε η φωνή των δανειοληπτών, αλλά δεν κλήθηκαν να συµµετάσχουν ούτε οι δικηγόροι και οι συµβολαιογράφοι που γνωρίζουν καλά τις διαφορετικές πτυχές των προβληµάτων που βιώνουν οι δανειολήπτες. Έτσι, αντί να κάνουν τη µεγάλη µεταρρύθµιση που χρειάζεται η κοινωνία και η οικονοµία, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μητσοτάκης έχασαν την ευκαιρία, κάνοντας µερεµέτια σε ένα οικοδόµηµα που κατεδαφίζεται καθηµερινά.

Τι θα µπορούσε να γίνει; Ως ΠΑΣΟΚ, καταθέσαµε 8 τροπολογίες που αφορούν 14 προτάσεις για το Ιδιωτικό Χρέος. Προτάσεις που ξεκινούν µε αφετηρία τον δανειολήπτη. Μιλήσαµε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους συνεπείς δανειολήπτες, για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο, για τα δικαιώµατα των εγγυητών, για τους παλλινοστούντες, για την προστασία τής αγροτικής γης αγροτών που δεν έχουν άλλο εισόδηµα, για τον συµψηφισµό των χρεών προς το δηµόσιο και τον ΕΦΚΑ, για την προαίρεση τού δανειολήπτη να αγοράζει το δάνειό του και άλλα.

Φέραµε αυτές τις προτάσεις για τρεις λόγους: πρώτον διότι είναι δίκαιες. Αφορούν ανθρώπους που σήµερα παλεύουν να πληρώσουν. Δεύτερον, διότι πιστεύουµε ότι το θέµα των κόκκινων δανείων αφορά τόσο την οικονοµία όσο και την κοινωνία. Χιλιάδες δανειολήπτες, τα παιδιά και οι εγγυητές τους, που θα µπορούσαν να συµµετέχουν στην οικονοµία επενδύοντας, αποταµιεύοντας και ξοδεύοντας, σήµερα µένουν αδρανοποιηµένοι. Αυτό είναι κακό για την οικονοµία. Και τρίτον, διότι πιστεύουµε ότι δεν θα σώσουµε τους δανειολήπτες δυναµώνοντας τις τράπεζες αλλά ότι θα σώσουµε τις τράπεζες δυναµώνοντας τους δανειολήπτες.

  • Ο µεγάλος βραχνάς των πολιτών, των νοικοκυριών είναι η ακρίβεια, ενώ φαίνεται πως έρχεται και νέο κύµα ανατιµήσεων σε βασικά προϊόντα. Πώς µπορεί να αναχαιτιστεί και να περιοριστεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η ακρίβεια και το κύµα των νέων ανατιµήσεων;

Το πιο αποτελεσµατικό εργαλείο κατά της ακρίβειας είναι οι έλεγχοι στην αγορά. Δεν µπορούν να σταµατήσουν τον πληθωρισµό, αλλά καθυστερούν τις αυξήσεις των τιµών και επιταχύνουν τη µείωσή τους. Η νέα τάση µεταξύ οικονοµολόγων, που ασχολούνται µε την ακρίβεια, λέει ότι αντίθετα µε παλιές προσεγγίσεις, κάθε κλάδος θέλει άλλη αντιµετώπιση τού πληθωρισµού ανάλογα µε το είδος και το βάθος της εφοδιαστικής αλυσίδας τού προϊόντος. Τι από αυτά έλαβε υπόψη η Κυβέρνηση; Τίποτα.

Ενώ η ακρίβεια ξεκίνησε περίπου 2 χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 2021, τα πρώτα πρόστιµα µπήκαν το 2023. Δύο σχεδόν χρόνια µετά. Χάθηκε δηλαδή πολύτιµος χρόνος και ισοπεδώθηκε η αγοραστική δύναµη των µεσαίων και χαµηλών στρωµάτων. Εµείς, στο ΠΑΣΟΚ, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύµατος ακρίβειας ζητάµε από την Κυβέρνηση να προβεί σε µείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και να γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Καλά είναι τα pass για ανθρώπους που τα βρίσκουν δύσκολα, και τα ψηφίσαµε και εµείς. Όµως, ούτε αυτά τα pass, ούτε οι αυξήσεις των µισθών, ούτε τα ταµπελάκια στα σουπερµάρκετ µπορούν να ισοσκελίσουν την ακρίβεια. Και φυσικά δεν µπορούν να αναπληρώσουν το χαµένο εισόδηµα από την ολιγωρία της Κυβέρνησης.

 

  • Πέραν της διπλής και ευρύτατης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές φαίνεται τουλάχιστον µε τα δεδοµένα των δηµοσκοπήσεων πως η φθορά του συνεχίζεται. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ για την ώρα έχει απειροελάχιστα κέρδη. Πού οφείλεται αυτή η «σχετική στασιµότητα»;

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο κόσµος, µετά την αποχώρηση από έναν συγκεκριµένο πολιτικό χώρο, χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί, να δει προς τα που θέλει να πάει. Στόχος δικός µας, είναι να εµπνεύσουµε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, ξεκινώντας από τις 2,5 εκατοµµύρια Ελληνίδες και Έλληνες που ψήφισαν το 2009, την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία, και που σήµερα απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν. Και αυτό που παρατηρεί κανείς γυρνώντας ανά την Ελλάδα, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας, που είναι η Περιφέρειά µου, είναι πως ο κόσµος θέλει να µάθει τι έχουµε να πούµε. Το ενδιαφέρον, έχει στραφεί στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χρέος µας να καταφέρουµε να πείσουµε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουµε κυβερνητικό πρόγραµµα που µπορούν να εµπιστευτούν και να τους κινητοποιήσουµε, πείθοντάς τους ότι κάτι αλλάζει στο πολιτικό σύστηµα.

 

  • Σε ό,τι αφορά στις Ευρωεκλογές, είναι τελικά στόχος και πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση;

Ο δικός µας στόχος, όπως έχει πει εξάλλου και ο Πρόεδρός µας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι, στις επόµενες εθνικές εκλογές, να αποτελέσουµε την αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση για τη χώρα, απέναντι στις πολιτικές τού κ. Μητσοτάκη. Με νηφάλια αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές, παρουσιάζοντας τις προτάσεις µας, πιστεύουµε ότι θα το πετύχουµε. Σίγουρα, οι Ευρωεκλογές είναι το επόµενο µεγάλο «τεστ» και πιστεύω πως θα καταφέρουµε να αυξήσουµε τα ποσοστά µας, να είµαστε δεύτερο κόµµα και να θέσουµε τις βάσεις, ώστε γρήγορα να γίνουµε Κυβέρνηση.

 

  • Η ΝΔ, για την ώρα, έχει υψηλά δηµοσκοπικά ποσοστά και η απόστασή της από το δεύτερο κόµµα φαίνεται «χαώδης». Το ΠΑΣΟΚ, διαµηνύει πως είναι η εναλλακτική λύση τής ΝΔ και η νίκη στις εθνικές εκλογές. Αυτή η επιδίωξη, περνάει µέσα από αυτοδυναµία ή από συνεργασίες µε όµορους πολιτικούς χώρους;

Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι πάντα κόµµα εξουσίας, όχι διαµαρτυρίας. Κόµµα εξουσίας είναι ένα κόµµα που έχει ένα πρόγραµµα για το οποίο πιστεύει ότι, αν εφαρµοστεί, θα είναι για το καλό της χώρας. Η δουλειά µας, τώρα, είναι να πείσουµε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να το πιστέψει και εκείνη. Συνεργασίες στη βάση, δηλαδή σε συλλογικότητες όπως η Αυτοδιοίκηση και τα Επιµελητήρια, µπορούν να γίνουν αν συµβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

 

  • Τι σηµαίνει η επισήµανση τού Προέδρου τού ΠΑΣΟΚ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, πως θα έτεινε χέρι φιλίας στους «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υπήρχε προσέγγιση-συµφωνία σε Παιδεία και Υγεία;

Αυτό που είπε ο Πρόεδρός µας, το οποίο το πιστεύω και εγώ, είναι πως για να γίνει µία συνεργασία χρειάζονται συµφωνίες γύρω από θέµατα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για την κοινωνία. Όσο πιο κοντά στη βάση τού προβλήµατος βρούµε κοινό έδαφος, τόσο το καλύτερο. Αλλιώς, σχεδιάζουµε επί χάρτου σε κλειστά δωµάτια και τίποτα καλό δεν βγαίνει από εκεί.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ βουλευτής α΄αθηνων- υπεύθυνος ΚΤΕ Oικονομικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.