Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νότης Μαριάς: Ολοταχώς για τις Πρέσπες του Αιγαίου μετά τη Διακήρυξη Μητσοτάκη-Ερντογάν

Μοιραστείτε το

 

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

notismarias@gmail.com

 

«Mητσοτακικός σουρεαλισμός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υπογραφή εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού της Διακήρυξης «περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονιάς» Ελλάδας – Τουρκίας η οποία έγινε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του casus belli. Η υπογραφή της Δήλωσης αυτής έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
Με τον τρόπο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάλπισε «ισπανική υποχώρηση» απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις. Άλλωστε ο ίδιος μας είχε προϊδεάσει για μια τέτοια εξέλιξη αμέσως μετά την συνάντησή του στις 12 Ιουλίου 2023 στο Βίλνιους με τον Ερντογάν αφού σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ εκδήλωσε την πρόθεσή του «να κινηθεί στη βάση μιας τολμηρής ατζέντας με στόχο η διαφορά της υφαλοκρηπίδας να τεθεί σε βάθος χρόνου στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Επιπλέον επισήμανε ότι «μια συμφωνία για τη Χάγη είναι μακριά και πως θα μπορούσε να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από θέσεις που αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Σε μια τέτοια περίπτωση υπογράμμισε θα διαδραμάτιζαν ρόλο η Βουλή και τα κόμματα» (Η Καθημερινή, 14/7/2023, σελ. 1) πετώντας έτσι σε άλλους το μπαλάκι της ευθύνης για τις «Πρέσπες του Αιγαίου».
Με την υπογραφή της Διακήρυξης «περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονιάς» η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τις «Πρέσπες του Αιγαίου» καθώς παραβιάζει την εθνική κόκκινη γραμμή, ότι δηλαδή υπάρχει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Και αυτό γιατί η Δήλωση καθορίζει ρητά ότι «τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά (any dispute) προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» (σημείο OP3 της Δήλωσης).
Το γεγονός βέβαια ότι η Άγκυρα είχε αρχίσει να ρυμουλκεί την Αθήνα σε διάλογο άνευ όρων το είχαμε καταγγείλει από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2023 τόσο με άρθρο μας (www.notismarias.gr, 9/9/2023) όσο και σε τηλεοπτική μας συνέντευξη (militaire tv, 10/9/2023) αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν παρουσία του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τότε προτίμησε να σιωπήσει παρά να διαψεύσει τον τούρκο ομόλογό του.
Ειδικότερα αμέσως μετά την κοινή τους πολύωρη συνάντηση στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των δύο υπουργών εξωτερικών, στην οποία μάλιστα δεν επετράπη καν να γίνουν ερωτήσεις εκ μέρους των δημοσιογράφων, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς» (www.aa.com.tr, 5/9/2023).
Επιπλέον η Ελλάδα με την Δήλωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μην κάνει μονομερείς ενέργειες, καθώς στο σημείο OP2 της Δήλωσης «τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους». Επομένως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα σε 12 μίλια προφανώς ακόμη και νότια της Κρήτης, ούτε βέβαια και να ανακηρύξει ΑΟΖ αφού σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα θα θεωρούσε ότι δήθεν η Αθήνα υπονομεύει την Δήλωση Φιλίας και Καλής Γειτονίας.
Βέβαια η Δήλωση δεν θίγει το ήδη υφιστάμενο status quo στο Αιγαίο αφού παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα με έγγραφα προς τον ΟΗΕ όλες οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών, η αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς και η δήλωση της Άγκυρας ότι δήθεν τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν δικιά τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ταυτόχρονα διατηρείται σε ισχύ το παράνομο τουρκικό casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο.
Επιπλέον με την υπογραφή της Δήλωσης η Αθήνα δίνει συγχωροχάρτι στην πρόσφατη επιθετική πολιτική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας που κορυφώθηκε με την κρίση του Ορούτς Ρεις, ενώ εξωραΐζει το επιθετικό πρόσωπο της Άγκυρας και δημιουργεί ψευδαισθήσεις γύρω από τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας.
Και ενώ ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία ο Χακάν Φιντάν έφυγε αμέσως για τις ΗΠΑ, όπου «πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες» θα επιχειρήσει να σπάσει το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης των F-16 στην Άγκυρα.
Άλλωστε η υπογραφή της Διακήρυξης εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί πλέον άλλοθι τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις χώρες της ΕΕ να προβούν στην πώληση όπλων προς την Τουρκία μιας και η Άγκυρα είναι δήθεν φίλη με την Αθήνα.
Σε επίπεδο ΕΕ η Αθήνα ανοίγει πλέον το δρόμο για επιπλέον χρηματοδότηση Τουρκίας από ΕΕ, για την κυκλοφορία τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα και για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ που μόνο το 2022 οδήγησε σε συνολικές εμπορευματικές συναλλαγές ΕΕ-Τουρκίας ύψους των 198,1 δις ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα στη συνεδριάσει στις 14-15 Δεκεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.
Και ο νοών νοείτο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.