Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Νίκος Καραμπάσης: Το στοίχημα της αντιπολίτευσης – Η Ένωση των δυνάμεών της…

Μοιραστείτε το

 

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις τελευταίες διπλές εκλογικές αναµετρήσεις(Μάϊος και Ιούνιος) που επιτρέπουν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυβερνούν «αυτοδύναµα», αλλά είναι ολοφάνερο ότι τα επτά αντιπολιτευόµενα κόµµατα στη βουλή (ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας) και πλέον οκτώ µε την διάσπαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αδυνατούν να ασκήσουν αποτελεσµατική για τα συµφέροντα του Λαού αντιπολίτευση. Με πολύ µικρές διάσπαρτες πολιτικές και κοινωνικές δυνάµεις, είναι ολοφάνερο ότι δεν µπορούν να αναχαιτίσουν πολιτικές που βλάπτουν σοβαρά την κοινωνία.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγµα η άµεση και απόλυτη αναγκαιότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα αρπακτικά και αδηφάγα τραπεζικά όρνεα αλλά και η ανθρώπινη αντιµετώπιση του συνεχώς διογκούµενου ιδιωτικού χρέους, αφού οι ακρίβεια καλπάζει ασυγκράτητη και ασταµάτητη την ώρα που οι µισθοί – µπροστά της – είναι από πενιχροί εως ανύπαρκτοι. Την ώρα που τα παιδιά µας νιώθουν επίσης παντελώς αβοήθητα στο να δηµιουργήσουν οικογένεια. Τα ενοίκια απλησίαστα, οι δουλειές λίγες και µε πενιχρούς µισθούς, τα έξοδα «βουνό». Και όπως τους είπε και ο υφυπουργός Εργασίας (sic), «πάτε να γίνετε ντελιβιράδες ή φύγετε από τη χώρα». Τόσο καλά.

Είναι εποµένως αδήριτη ανάγκη η συνεργασία των αντιπολιτευόµενων πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων για να µην πω ότι απαιτείται η κοινή τους κάθοδος στις εκλογές µε ΕΝΑ και µόνο ψηφοδέλτιο απέναντι σε αυτό της ΝΔ. Εάν φυσικά παραµεριστούν αλαζονικές φιλοδοξίες και συζητήσεις «περί καρέκλας». Εάν πραγµατικά θέλουν «αλλαγή πολιτικής σελίδας» προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν. Με πρώτο σταθµό τις ευρωεκλογές. Η πολυδιάσπαση σε πολλά µικρά «βιλαέτια», αρχηγούς και αρχηγίσκους το µόνο που θα προσφέρει είναι αυτό που ζητά ο κ.Μητσοτακης: Την ηγεµονική εγκαθίδρυση του καθεστώτος του. Όχι απλά δεν το κρύβει, αλλά το φωνάζει όσο πιο δυνατά µπορεί σε κάθε ευκαιρία.

Εάν απέναντί του, «απλωθούν» ένα σωρό άπειροι µικροί και ασήµαντοι «πολιτικοί ή κοινωνικοί» στρατοί θα είναι µάλλον για… πρωινό, στο «σύστηµα Μητσοτάκη». Το εγκληµατικό πολιτικό λάθος διαχείρισης της απλής αναλογικής, που πράγµατι ήταν µια χρυσή ευκαιρία να αλλάξουµε σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας προς τις προγραµµατικές συνεργασίες, πετάχτηκε στα σκουπίδια της ιστορίας από αλαζονική άγνοια. Από ασύγγνωστη αµέλεια και βλακεία, θα έλεγα.

Στην Ελλάδα ξεχάσαµε να συζητάµε πραγµατικά και να συνεργαζόµαστε ουσιαστικά. Όµως οι καιροί απαιτούν συγκλίσεις. Όχι διαιρέσεις. Κι αν τα σηµερινά πολιτικά πρόσωπα δεν το µπορούν, να βρούµε άλλα που και θα το θέλουν και θα το µπορούν. Και θα γνωρίζουν επίσης, πως να το κάνουν πράξη. Βαρεθήκαµε από µικρούς Ναπολέοντες και έφιππες Μεγάλες Αικατερίνες. Απαιτείται περίσκεψη, περισυλλογή, νηφαλιότητα και συνεργασίες. Το παράδειγµα του Δήµου της Αθήνας (αλλά και της Θεσσαλονίκης) είναι χαρακτηριστικό. Ο Χάρης Δούκας κατάφερε το… ακατόρθωτο. Νίκησε το «σύστηµα Μητσοτάκη» στην έδρα του. Το συνέτριψε «έτσι ξαφνικά». Πως έγινε αυτό;

Με την ένωση ΟΛΩΝ των δυνάµεων που ήθελαν «κάτι άλλο». Με σοβαρή πρόταση για τον Δήµο, µε σχέδιο και οραµατικό λόγο. Δεν µίλησε για πολιτικές και κόµµατα. Αλλά για ένα «άλλο όραµα πόλης» για την Αθήνα µας, «έξω από το σύστηµα Μητσοτάκη» που ήδη είχε κριθεί στη συνείδηση όλων. Και σε αυτό το σηµείο συνέκλιναν πολλοί και πολλές δυνάµεις. Και νίκησαν. Ήταν ένα ψηφοδέλτιο του 14% απέναντι στο ψηφοδέλτιο του 41% και νίκησε. Αυτός είναι ο δρόµος και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Η ένωση των δυνάµεων. Με έντιµες, καθαρές, προγραµµατικές συµφωνίες, χωρίς αποκλεισµούς µε αξιοποίηση όλων όσων θέλουν και µπορούν. Από τώρα, σε χρόνο ουδέτερο και ικανό να δηµιουργήσει χειροπιαστά αποτελέσµατα. Ιδού λοιπόν…

* Δηµοσιογράφος, Συγγραφέας

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.