Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Η γενιά σας ΔΕΝ θα ζήσει καλύτερα»

Μοιραστείτε το

Της Νάγιας Γρηγοράκου από την Κυριακάτικη Kontranews

Η γενιά μας, η γενιά των Millennials, βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την διάψευση της ευοίωνης και επαναλαμβανόμενης φράσης «η γενιά σας θα ζήσει καλύτερα». Και γι’ αυτό το «καλύτερα» είχαμε δουλέψει σκληρά. Σπουδάσαμε, πήραμε πτυχία, μεταπτυχιακά, κάναμε διδακτορικά, μάθαμε γλώσσες άπταιστα και στήσαμε βιογραφικά αξιοζήλευτα. Αναζητήσαμε δουλειά σε μια πληγωμένη από την οικονομική κρίση αγορά εργασίας και ήρθαμε εξαρχής αντιμέτωποι με την εργασιακή επισφάλεια, τα απάνθρωπα ωράρια και τους μισθούς πείνας. Με άλλα λόγια, καταλάβαμε βίαια και πολύ νωρίς πως ούτε η πρόοδος είναι δεδομένη, ούτε η ευημερία αυτονόητη.

Μέχρι σήμερα παραμένουμε «πρωταθλητές», ως προς τον μέσο όρο εβδομαδιαίας πραγματικής απασχόλησης με 39,7 ώρες, αναβάλλουμε σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον κομβικές αποφάσεις ζωής – όπως ένας γάμος, η δημιουργία οικογένειας ή η απόκτηση ενός σπιτιού -, περιμένοντας να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Γιατί είναι σαφές, πως η σημερινή μεσαιωνική εργασιακή πραγματικότητα είναι μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας που καθόλου δεν προσιδιάζει με τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλεται να ισχύουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Μια στρέβλωση, που οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημογραφικό πρόβλημα που αναδεικνύεται πλέον σε υπαρξιακό πρόβλημα για τη χώρα

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αποδεικνύει πως όχι μόνο αποδέχεται ως «κανονικότητα» τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, αλλά προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, θεσμοθετεί προωθώντας συστηματικά το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Μοντέλο, διαμετρικά αντίθετο από ένα μοντέλο ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο, που σταθερά στηρίζει η προοδευτική παράταξη. Κυνικά δε, μας καλεί να δούμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα! Να αποδεχτούμε, δηλαδή, πως τάχα το 8ωρο είναι σήμερα ξεπερασμένο, ενώ το 13ωρο που νομοθετεί είναι το μέλλον! Να δούμε θετικά τις συμβάσεις κατά παραγγελία (on call), οι οποίες θέτουν σε εργασιακά ετοιμότητα τους εργαζόμενους 24ώρες το 24ώρο για όποτε και για όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση. Να κατανοήσουμε πως η ασφάλεια στην εργασία είναι μια πολυτέλεια του παρελθόντος και πως η απεργία και ο συνδικαλισμός δεν είναι δικαίωμα, αλλά ποινικό αδίκημα.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά σε ένα δυστοπικό εργασιακό μέλλον, όπου όλοι μόνο θα δουλεύουμε χωρίς να ζούμε. Ο αρμόδιος Υπουργός επιλέγει να κωφεύει στο διάλογο που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, για την τετραήμερη απασχόληση και τη θεσμοθέτηση των 35 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Τον αγνοεί επιδεικτικά, παρότι έχει ήδη αποδειχτεί πως η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών έχει θετικό αποτύπωμα τόσο στην παραγωγικότητα, όσο και στις συνθήκες ζωής των εργαζομένων. Η υιοθέτηση όλο και πιο ελαστικών μορφών απασχόλησης, παρά τις επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η απασχόληση με τέτοιου είδους συμβάσεις, πέραν της εργασιακής επισφάλειας και των χαμηλών και μη σταθερών εισοδημάτων, επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, επιβεβαιώνει την εμμονή της συντηρητικής παράταξης στην οριστική κατάργηση κάθε εργασιακού κεκτημένου.

Εμείς, που σήμερα διανύουμε την τρίτη και πιο δημιουργική δεκαετία της ζωής μας παρακολουθούμε με έκπληξη τη σημερινή Κυβέρνηση να προσπαθεί να επιβάλλει ως μόνη ρεαλιστική πραγματικότητα το: «η γενιά σας ΔΕΝ θα ζήσει καλύτερα». Ξεχνά, βέβαια, πως καμία γενιά δεν παραδίδει αμαχητί τη ζωή της.

* Bουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.