Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Γιούχα και ξύλο: Το νόμισμα Μητσοτάκη

Μοιραστείτε το

Της Ελένης Τσερεζόλε

Τα όσα σημειώθηκαν, προχθές, μέσα κι έξω από το Μέγαρο Μουσικής, εκεί όπου η Υπουργός Παιδείας, η κα Κεραμέως (ναι, εκείνη που ένα από τα παιδιά της είπε πρώτη λέξη «Κυριάκος») είχε διοργανώσει προεκλογικού τύπου φιέστα, ήσαν εξόχως αποκαλυπτικά για την πτωτική πορεία του καθεστώτος του Μητσοτάκη.

Τα «μέσα» καταρχήν.

Τα τρανταχτά γέλια που σύντομα μετατράπηκαν σε κανονικό γιουχάρισμα μόλις ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «σιωπηλή επανάσταση» στην Παιδεία –έτσι ονόμασε την αντιμεταρρύθμιση Κεραμέως που έχει ισοπεδώσει την δημόσια παιδεία προς όφελος της ιδιωτικής και των εκπροσώπων της. Ο Πρωθυπουργός σταματά, κοιτάζει προς την αίθουσα να εντοπίσει τους… «ατακτούντες» και μετά δηλώνει ότι χαίρεται με τη συμφωνία των ακροατών του! Άλλα αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα δηλαδή. Το σκηνικό έκλεισε όταν οι γαλάζιοι θεατές που βρίσκονταν στην πλατεία άρχισαν να χειροκροτούν για να καλύψουν τα γιούχα του εξώστη… Το κακό όμως για τον κ. Μητσοτάκη είχε γίνει. Και καταγραφεί… Μια ρωγμή στην αψεγάδιαστη εικόνα του… Δεν ήταν όμως η μόνη. Έξω από το Μέγαρο Μουσικής, τα ΜΑΤ αναλάμβαναν και αυτά το έργο να… νουθετήσουν άλλους ατακτούντες.

Όχι με λόγια αλλά με… ράβδους, κατά το γνωστό ρητό. Και με μπόλικα χημικά κατά των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονταν κατά των αντι-εκπαιδευτικών πολιτικών Μητσοτάκη – Κεραμέως. Πολιτικών που περιστρέφονται γύρω από το δίπτυχο ιδιωτικοποίηση-καταστολή.

Οι εικόνες αυτές από τη φιέστα Κεραμέως-Μητσοτάκη δείχνουν αφενός τη βαθιά σήψη του καθεστώτος και αφετέρου το ότι έχει εισέλθει αναπόδραστα σε καθοδική τροχιά. Και αποσύνθεσης. Που αναδύει μια δυσάρεστη οσμή. Την οσμή του τέλους εποχής. Μιας εποχής που σφραγίστηκε από τον αυταρχισμό και την συστηματική προσπάθεια ισοπέδωσης στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, το περιβάλλον. Τα γιούχα και το ξύλο, οι δυο όψεις του ίδιου, σκάρτου, νομίσματος, που φέρει μία εικόνα: εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Προηγούμενο άρθροΚενό
Επόμενο άρθροΑλέξης Τσίπρας: Συγκρίσεις

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.