Διονύσης Καλαματιανός, Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
– Συγκρότηση μετώπου απέναντι στη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη
– Κάθε πολίτης και κάθε στέλεχος είναι χρήσιμος και αποδεκτός στο χτίσιμο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης
Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
Μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, η συζήτηση για την σύγκλιση τω προοδευτικών δυνάμεων ανοίγει ξανά «και είναι περισσότερο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ», επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός. Τονίζει πως «πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο προσωπικών φιλοδοξιών, ηγεμονισμών και κομματικών εγωισμών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν τον διάλογο στον αέρα». Προσθέτει πως «χρειάζεται προσοχή, ειλικρίνεια και σοβαρότητα για να δώσουμε πραγματική ελπίδα και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης στην κοινωνία που καθημερινά συνθλίβεται από τα αδιέξοδα που προκαλεί η επικίνδυνη και αλαζονική κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».
»Τι σημαίνει πολιτικά και κοινωνικά η επικράτηση της Ακροδεξιάς της Λεπέν στον πρώτο γύρο των εκλογών; Συνιστά το Λαϊκό Μέτωπο ένα υπόδειγμα συνεργασιών και συγκλίσεων για τις προοδευτικές δυνάμεις;
Επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν και που τονίζαμε εδώ και πολύ καιρό: την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι χτύπησε στις ευρωεκλογές, όπως συνέβη και στη χώρα μας. Τώρα, στη Γαλλία, σε επίπεδο εθνικών εκλογών, η ακροδεξιά της Λεπέν επικράτησε στον πρώτο γύρο και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το σύνολο των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών. Παράλληλα, είναι ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης για την αποτυχία των πολιτικών, που εφαρμόζονται σε ενωσιακό επίπεδο και την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει πρόβλημα μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς.
Η προσπάθεια των προοδευτικών δυνάμεων στη Γαλλία με τη συγκρότηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου αποτελεί παράδειγμα αντίδρασης και δημιουργίας ασπίδας απέναντι στην ακροδεξιά. Μπροστά στον κίνδυνο και τις προκλήσεις, παραμέρισαν τις διαφορές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με προοπτική νίκης την παράταξη της Λεπέν. Αυτό λέει πολλά και πιστεύω πως πρέπει και εμείς στη χώρα μας να μάθουμε από αυτή τη συμπόρευση και να την αξιοποιήσουμε, στη συγκρότηση ενός δικού μας προοδευτικού μετώπου απέναντι όχι μόνο στην επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στην ακροδεξιά που εμφανίζεται ενισχυμένη.
Επανερχόμενος στα της Γαλλίας, ελπίζουμε στον δεύτερο γύρο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να ενισχυθεί περισσότερο και να πετύχει ακόμα και την ανατροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, η επικράτηση της Λεπέν θα συνιστά μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, που, δίχως αμφιβολία, θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον της Ευρώπης.
»Το κείμενο των 87 είναι συμβολή προς την κατεύθυνση της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς ή πρόκειται μόνο για έντονη κριτική προς τον Πρόεδρο του Κόμματος;
Στην επιστολή των 87 τέθηκαν πολιτικές θέσεις και συγκεκριμένοι προβληματισμοί ενόψει της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος, τα οποία είχαν καιρό να συνεδριάσουν.
Τα δημοκρατικά και τα αριστερά κόμματα αποτελούν σχηματισμούς που εμπεριέχουν στον πυρήνα τους τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Επιδιώκουν και θρέφονται από αυτή διαδικασία. Πιστεύω πως είναι επιβεβλημένη μια ειλικρινής και γόνιμη συζήτηση, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα, να ακουστούν οι απόψεις και να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Περιμένει να γίνουμε καλύτεροι, να εφαρμόζουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες και αποφάσεις, να δυναμώσουμε και να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Μια προτροπή για συζήτηση εντός κομματικών οργάνων, για πολύ συγκεκριμένα και σοβαρά ζητήματα, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο και αφορμή για επιθέσεις, προσβολές και τοξικότητα. Από πότε ο διάλογος και η συζήτηση αποτελούν υπονόμευση, όταν, μάλιστα, ως κόμμα επιδιώκουμε την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα; Από πότε το αίτημα της κοινωνίας για συνεννόηση και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων σε προγραμματική βάση είναι αιτία διχασμού; Εδώ μιλάμε για προσθέσεις και συμπορεύσεις, όχι για αφαιρέσεις και αποκλεισμούς. Ας αφήσουμε, λοιπόν, την αναζήτηση φανταστικών εχθρών και ας επικεντρωθούμε στο επίδικο: να πείσουμε την κοινωνία να μας εμπιστευτεί, παρουσιάζοντας με σοβαρότητα ένα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή είναι η μεγάλη μας ευθύνη και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε.
»Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην Κεντροαριστερά – Αριστερά έχει ήδη αρχίσει από το βράδυ κιόλας των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συζήτηση;. Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι πρωτοβουλίες για το μέλλον και την πορεία της Προοδευτικής Παράταξης;
Η συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι ξένη προς εμάς. Το 2015, ο προοδευτικός χώρος στην πλειοψηφία του εμπιστεύθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το 2023, πριν τις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε κάλεσμα συνεργασίας στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, που δυστυχώς αρνήθηκαν. Τώρα, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, η συζήτηση αυτή ανοίγει ξανά και είναι περισσότερο επίκαιρη και επιτακτική από ποτέ. Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο προσωπικών φιλοδοξιών, ηγεμονισμών και κομματικών εγωισμών που μπορούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν τον διάλογο στον αέρα. Χρειάζεται προσοχή, ειλικρίνεια και σοβαρότητα για να δώσουμε πραγματική ελπίδα και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης στην κοινωνία που καθημερινά συνθλίβεται από τα αδιέξοδα που προκαλεί η επικίνδυνη και αλαζονική κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Ήδη στη Βουλή έχουν υπάρξει συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων, όπως στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τα χτυπήματα στο κράτος δικαίου και στο αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Όπως, επίσης, συνεργασία έχει υπάρξει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με θετικά αποτελέσματα στους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κ.α.. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι ο τρόπος υπάρχει και μπορεί να είναι αποδοτικός, χρειάζονται, όμως, πολλά ακόμα να γίνουν για να επιτευχθεί σύγκλιση και συνεννόηση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι οι μοναχικοί δρόμοι δεν οδηγούν πουθενά και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στις ευρωεκλογές, από το γεγονός ότι η τεράστια απώλεια ποσοστών της ΝΔ δεν συνοδεύτηκε από την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων. Οφείλουμε και οι πολιτικοί και τα κόμματα, όχι μόνο να μιλήσουμε καθαρά, αλλά να ακούσουμε προσεκτικά και τους άλλους.
»Οι διεργασίες και οι συζητήσεις που εξελίσσονται στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάτε ότι μπορούν να συμβάλουν στην ευρύτερη ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς;
Αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν προκηρυχθεί εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας, επομένως θα ήταν ορθό να μην σχολιάσουμε τις διεργασίες που συντελούνται εκεί. Τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και θα περιμένουμε να αναδειχτεί η νέα ηγεσία και τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Κάθε πολίτης και κάθε στέλεχος είναι χρήσιμος και αποδεκτός στο χτίσιμο μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.
»Υπάρχει ο ορίζοντας ενός καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο. Θα πρέπει η βάση του κόμματος να έχει ενεργή συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν;
Ένα συνέδριο είναι πάντα σημαντικό, καθώς δίνεται η δυνατότητα να καταγραφούν απόψεις, ιδέες και να τεθεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθούμε, ώστε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Για να μπορούμε, όμως, να προσφέρουμε στην κοινωνία θα πρέπει να έχουμε πιάσει τον σφυγμό της και κυρίως να έχουμε λάβει τα μηνύματά της. Και τα μηνύματα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν ξεκάθαρα: έντονη αποδοκιμασία της ΝΔ και απαίτηση για προοδευτική συνεννόηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρά την απώλεια δυνάμεών του, παρέμεινε δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου. Αλίμονο, όμως, αν αυτό μας αρκεί. Αντίθετα, μας γεμίζει με ευθύνη να είμαστε αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουμε και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί και να γίνει ο προοδευτικός χώρος συνεπής στο διακύβευμα της επόμενης ημέρας: να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν οι δυνάμεις του για την συγκρότηση μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο συνέδριο, στο οποίο κύριο και αποφασιστικό λόγο και ρόλο θα πρέπει να έχουν τα μέλη και οι φίλοι μας που αποτελούν τη βάση του κόμματος. Αυτός είναι ο τρόπος για να ακούσουμε πραγματικά την κοινωνία και να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας και συλλογικότητας είμαστε πάντα ευαίσθητοι, ουσιαστικοί και συνεπείς.
Το επικείμενο συνέδριο, λοιπόν, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά και προσθετικά, με ενεργή πρωταγωνίστρια τη βάση μας, λαμβάνοντας ασφαλώς τις αποφάσεις που χρειάζονται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.