Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αδάμου: «Πολύ πριν εκτροχιαστούν οι αμαξοστοιχίες, εκτροχιάστηκε η Ελλάδα»

Μοιραστείτε το

Της Κωνσταντίνας Αδάμου από την Κυριακάτικη Kontranews

Η τραγωδία με 57 νεκρούς –νέες και νέους ως επί τον πλείστον- 56 αγνοούμενους και δεκάδες τραυματίες στα Τέμπη, λόγω μετωπικής σύγκρουσης δύο αμαξοστοιχιών (μίας εμπορικής και μίας επιβατικής) μας γέμισε με ανείπωτη θλίψη και μεγάλη οργή, καθώς ανέδειξε τη βαριά τραγικότητα της κατάστασης της Ελλάδας.

Εν έτει 2023 στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από «σήματα καπνού» που κάνει ένας σταθμάρχης σε κάποιον άλλον, όταν τα τρένα αναπτύσσουν ταχύτητες μεγαλύτερες των 200 χλμ/ώρα.

Εν έτει 2023 στην Ελλάδα κυκλοφορούν υπερσύγχρονες συσκευές παρακολούθησης πολιτών και πολιτικών και λογισμικά που καταγράφουν ακόμη και όταν το κινητό είναι κλειστό, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα για ένα ελάχιστο σύστημα ηλεκτρονικής ασφάλειας στα τρένα, στα οποία επιβαίνουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά!

Εν έτει 2023 δεν μπορούμε να μιλάμε για την Ελλάδα ως μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα, και μάλιστα «αρίστων», όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω ΜΗ συμμόρφωσης της με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ένα μεγάλο «γιατί»;

Γιατί να καούν 103 συνάνθρωποι μας στο Μάτι το 2018;

Γιατί δεν μπόρεσε η Κυβέρνηση να αποτρέψει την τεράστια οικολογική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια;

Γιατί να σκοτωθούν και να αποτεφρωθούν 57 συνάνθρωποι μας – πάνω στο άνθος της ηλικίας τους οι περισσότεροι…

Γιατί δε μετρούν οι ζωές των ανθρώπων περισσότερο από την κερδοσκοπία;

Η απάντηση είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή: Πολύ πριν εκτροχιαστούν οι αμαξοστοιχίες, εκτροχιάστηκε η Ελλάδα.

Χάθηκαν οι ανθρωπιστικές αξίες, το ήθος και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή από το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα της Ελλάδας.

Εμείς οι νέοι το είχαμε αντιληφθεί αυτό, εξ ου και η μεγάλη αποχή και απαξίωση από τις εκλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, η συμμετοχικότητα είναι απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση της δημοκρατίας.

Γι’ αυτήν την πραγματική συμμετοχικότητα και την ανάληψη ευθύνης έμεινα κι εγώ στην Ελλάδα, παρ’ όλο που ανήκω στη γενιά του braindrain και είχα την επιλογή να πάω σε χώρα της ΕΕ για διδακτορικό και να φτιάξω τη ζωή μου εκεί. Είμαι 36 ετών και 4 χρόνια ως βουλευτής, αλλά και πιο πριν ως δημοτική σύμβουλος, αλλά και ενεργό μέλος πολλών φορέων που διεκδικούσαν τα αυτονόητα (π.χ. καλύτερες εργασιακές συνθήκες, γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο κ.α.) αγωνίζομαι ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα επαίσχυντα φαινόμενα που κατέστρεψαν τη χώρα μας. Στέκομαι εδώ, να παλεύω -με θηρία πολλές φορές ώστε να ξαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στις ζωές των ανθρώπων. Να μην ξαναϋπάρξουν τέτοια φαινόμενα άκρατης ανευθυνότητας και εκμηδενισμού της ανθρώπινης ζωής.

Οι νέοι και οι νέες οφείλουμε να παλέψουμε γι’ αυτά που μας ανήκουν και είναι στο χέρι μας να τα ξαναχτίσουμε πάνω σε στιβαρά θεμέλια, έχοντας ως κύριο συστατικό τις ανθρωπιστικές αξίες, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα, και βέβαια κάνοντας χρήση της τεχνογνωσίας, την οποία τα δημόσια πανεπιστήμια μας μπορούν να μας παρέχουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οι νέες και οι νέοι θα ξαναφέρουμε την αναγέννηση στην Ελλάδα, παρ’ όλο που η Ελλάδα «τρώει τα παιδιά της».

ΥΓ: Θερμά συλλυπητήρια στους γονείς και οικείους των αδικοχαμένων νεκρών. Κουράγιο, δύναμη και ίαση σε όλους τους τραυματίες.

* Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ιστορικός με Μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.