Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Τα μυστήρια με τον χρυσό της Ελλάδας

Μοιραστείτε το

H EKT ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΙ ΣΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΟΘΕΙ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

• Πολλές ασάφειες γύρω από τα διαθέσιµα της Ελλάδας σε χρυσάφι, καθώς µέσα σε λίγα χρόνια από 149 τόνους µειώθηκαν σε 113 τόνους, µε αξία περί τα 6 δισ. 

• Το 50% των διαθεσίµων µας σε χρυσό βρίσκεται στο εξωτερικό και παραµένει άγνωστο αν και πότε θα επιστραφούν, παρότι όλες οι χώρες την τελευταία περίοδο συγκεντρώνουν όσο πιο πολύ χρυσό µπορούν

• Γιατί πούλησε 20 τόνους η κυβέρνηση Σηµίτη. Σειρά ερωτηµάτων ζητούν απαντήσεις

 

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

 

 

Στις 26 Σεπτεµβρίου αίρονται οι δεσµεύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πάνω στο ελληνικό χρυσό. Το αποτέλεσµα είναι ότι τα διαθέσιµα της χώρας σε χρυσό είναι κάτι περισσότερο από 113 τόνους, η αξία των οποίων υπολογίζεται περίπου στα 6 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Υπάρχουν όµως πολλά ερωτήµατα για τα διαθέσιµα χρυσού, για την διαχείριση τους, για το αν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα ή θα παραµείνει το 50% αυτών να βρίσκεται στο εξωτερικό.

Και αυτό συµβαίνει την ώρα που παγκοσµίως, ιδίως οι µεγάλες – ισχυρές χώρες, ξαναµαζεύουν χρυσό.

Υπάρχουν όµως πολλές ασάφειες γύρω από το πόσο ακριβώς είναι το ελληνικό χρυσό και γιατί πάνω από το 50% παραµένει στο εξωτερικό. Την ώρα µάλιστα που όλες οι χώρες µαζεύουν τα δικά τους διαθέσιµα.

Και βεβαίως υπάρχουν ερωτήµατα για την µείωση των διαθεσίµων σε χρυσό, από τους 150 τόνους περίπου το 2016 στους 113 τόνους στις αρχές του 2019.

Σύµφωνα µε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας στις 31 Δεκεµβρίου του 2016 τα διαθέσιµα της Ελλάδας και οι απαιτήσεις σε χρυσό έφταναν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261.800.000 δισεκατοµµύρια ευρώ. Το 50% σχεδόν των αποθεµάτων χρυσού της Ελλάδας φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ και το υπόλοιπο 50%, εδώ και δεκαετίες, στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Οµοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Ποιο συγκεκριµένα, το 47% των αποθεµάτων φυλάσσεται στην Ελλάδα, το 29% των αποθεµάτων είναι στην οµοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α., το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας, ενώ 4% είναι στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Εκτιµάταιότι περί τους 56 τόνους χρυσού είναι αποθηκευµένοι στα υψίστης ασφαλείας υπόγεια της Τραπέζης της Ελλάδος, στο κεντρικό της κτίριο επί της οδού Πανεπιστηµίου.

Σύµφωνα µε την ίδια ανακοίνωση (2016) ένα µικρό µόνο µέρος δόθηκε το 1999 ως εγγύηση για την σταθερότητα του ευρώ στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα. Δεν υπήρχε όµως αναφορά ποιο ήταν το µικρόαυτό µέρος (από τους 149 τόνους), δηλαδή πόσους τόνους χρυσού είχαµε δώσει ως εγγύηση στο σύστηµατου ευρώ.

Με βάση τον ισολογισµό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), την 30ή Ιουνίου 2019 τα διαθέσιµα και οι απαιτήσεις σε χρυσό φτάνουν τα έξι δισ. ευρώ, µε το 1/6 εξ αυτών να έχει… εκχωρηθεί στην ΕΚΤ. Άρα είχαν δοθεί το 1999, σχεδόν 25 τόνοι χρυσού στην ΕΚΤ, ως εγγύηση για την σταθερότητα του ευρώ. Αυτοί οι 25 τόνοι πλέον απελευθερώνονται από όποιες δεσµεύσεις.

Από το 2000 έως το 2019 τα αποθεµατικά χρυσού της Ελλάδας ήταν κατά µέσο όρο 113,93 τόνοι. Το τέταρτο τρίµηνο του 2000 ο χρυσός της χώρας έφτασε στους 132,56 τόνους, ενώ το τρίτο τρίµηνο του 2003 βρέθηκε στα χαµηλότερα επίπεδα του, αγγίζοντας του 107,21 τόνους. Μήνες πριν η κυβέρνηση Σηµίτη είχε πουλήσει 20 τόνους χρυσού.

Σήµερα – Σεπτέµβριος του 2019- µε την απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της ΕΚΤ, η Ελλάδα – όπως και οι υπόλοιπες χώρες που συµµετείχαν στη συµφωνία του 1999 – θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα εθνικά αποθεµατικά χρυσού που ανέρχονται σε 113 τόνους. Η ποσότητα αυτή κατατάσσει τη χώρα µας στην 33η θέση παγκοσµίως σε ότι αφορά τα διαθέσιµα χρυσού.

 

ΠΑΡΆΞΕΝΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟN ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΧΡΥΣΌ

Το πρώτο ερώτηµα αφορά τις µεγάλες αυξοµειώσεις των διαθεσίµων σε τόνους. Η αξία µεταβάλλεται υπό την επίδραση των Χρηµατιστηρίων. Η ποσότητα όµως µόνο αν πουληθεί ή αν αγοραστούν αντίστοιχα ποσότητες χρυσού. Γιατί λοιπόν έχουµε συνεχώς τόσο µεγάλες αυξοµειώσεις.

Οι 113 τόνοι χρυσού αποτελούν µια ελάχιστη εγγύηση για τα κρατικά ταµεία και την οικονοµίαγενικότερα.

Το πρώτο που πρέπει να επισηµάνουµε ότι πλέον το εθνικό µας νόµισµα είναι το ευρώ, άρα τα διαθέσιµα σε χρυσό δεν είναι κάποια εγγύηση για το εθνικό µας νόµισµα, όπως θα συνέβαινε αν είµαστανακόµα στην δραχµή. Έτσι κι αλλιώς το χρυσό δεν αποτελεί πλέον την υποχρεωτική εγγύηση για το κάθε εθνικό νόµισµα. Η Νορβηγία π.χ. µια πολύ πλούσια χώρα µε δικό της νόµισµα έχει µόλις 150 κιλά χρυσού!

Μια δεύτερη παρατήρηση αφορά το..χρέος. Για να ξεχρεώσει η Ελλάδα θα έπρεπε να πουλήσει περίπου 9 χιλιάδες τόνους (δηλαδή το χρυσό των ΗΠΑ και της Ελβετίας µαζί).

Η επιστροφή όλου του χρυσού στην Ελλάδα είναι ένα µεγάλο ερώτηµα που δεν το απαντούν οι αρµόδιοιδιαχειριστές.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉΣ;

Υπάρχει ερώτηµα και σε ό,τι αφορά την διαχείριση του χρυσού. Ιδιοκτήτης είναι το ελληνικό κράτος και όχι η Τράπεζα της Ελλάδας. Όµως της έχει εκχωρηθεί το δικαίωµα της διαχείρισης. Η ΤτΤ έχει τη δυνατότητα να το διαχειρίζεται. Και δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί έχουν υπογράψει τη διαχείρισή του εν λευκώ.

Το όλο θέµα είχε ανακύψει όταν το 2002 πουλήθηκαν, 20 τόνοι χρυσού από την κυβέρνηση Σηµίτη για να αγοραστούν αµερικανικά οµόλογα χρέους.

Τότε είχε γίνει µία δήλωση τόσο από το διοικητή της Τράπεζας, Νίκο Γκαργκάνα, καθώς και από τον υπεύθυνο διαχείρισης χρυσού, ότι δεν χρειαζόµαστε πλέον χρυσό γιατί έχουµε το ευρώ. Οι σηµερινέςσυνθήκες κατά τις οποίες έχουµε τόσο µεγάλη κρίση, αποκάλυψαν πόσο εγκληµατική ήταν αυτή η κίνηση.

Το µεγαλύτερο ερώτηµα όµως είναι πού βρίσκονται οι 147 µετρικοί τόνοι, τους οποίους υποτίθεται ότι έχουµε ως απόθεµα σε χρυσό. Γιατί δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το πού βρίσκεται και σε τι µορφή;

Ο Γ. Προβόπουλος, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ν. Γκαργκάνα στη διοίκηση της Τράπεζας, ανέφερε σε έκθεσή του ότι περίπου το 50% λείπει από την Ελλάδα. Το µισό της ποσότητας βρίσκεται στο Φορτ Νοξτων ΗΠΑ καθώς και στην Τράπεζα της Αγγλίας για ιστορικούς λόγους, όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις. Ένα ακόµα µικρό µέρος είχε αναφέρει ότι βρίσκεται στα χέρια της ελβετικής τράπεζας UBS. Το υπόλοιπο 50% δεν γνωρίζουµε που βρίσκεται. Ωστόσο υπήρχε δήλωση Γκαργκάνα ότι και το υπόλοιπο 50% παραδόθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη.

Αυτό σηµαίνει ότι εάν υπάρξει ανάγκη χρήσης των αποθεµάτων στην Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολο να µας επιστραφούν από το εξωτερικό. Παράδειγµα η Γερµανία, η οποία υπέβαλε αίτηση να της επιστραφεί ο χρυσός που απέσπασαν οι δυνάµεις κατοχής του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και τελικά δεν τα κατάφερε. Οι Αµερικανοί δεν επέστρεψαν τις ποσότητες που είχαν πάρει. Ωστόσο κατάφερε να της επιστραφεί από τους Γάλλους και τους Άγγλους.

Η Ιταλία επίσης είχε επανειληµµένα θέσει θέµα χρησιµοποίησης των αποθεµατικών της.

Οι κινήσεις αυτές, κρύβουν την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα ανησυχεί όλους και οι ισχυροί µαζεύουν χρυσό.

Να σηµειωθεί ότι όλες οι χώρες που έχουν συµφωνήσει στη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως η Ελλάδα, έχουν συµβάλει στο κοινό αποθεµατικό της ΕΚΤ που σήµερα όσο αφορά τα διαθέσιµα σε χρυσό είναι 504 τόνοι.

Το ΔΝΤ διαθέτει επίσης συνολικό αποθεµατικό 2.814 τόνους χρυσού…

Οι ισχυρές οικονοµίες της Ευρωζώνης όπως η Γερµανία, η Ιταλία, η Γαλλία βρίσκονται µεταξύ των χωρών µε τα µεγαλύτερα παγκοσµίως διαθέσιµα σε χρυσό.

Η Γερµανία είναι δεύτερη στον πλανήτη µε 3.369 τόνους χρυσού, η Ιταλία τέταρτη στον κόσµο µε 2.451 τόνους και η Γαλλία πέµπτη µε 2.436 τόνους.

Ακολουθούν η Ρωσία µε 2.113 τόνους και η Κίνα µε 1.852 τόνους. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον τελευταίο χρόνο χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση των αγορών χρυσού, όπως και κάποιες ευρωπαϊκές (π.χ. η Ουγγαρία) οι οποίες έχουν πολύ χαµηλά αποθέµατα χρυσού.

Να σηµειωθεί ότι σε παγκόσµια κλίµακα τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή βαθµό οι αγορές χρυσού που έφθασαν τους 650 τόνους… Μεταβολές τέτοιας διάστασης έχουν να σηµειωθούν από τα χρόνια της κατάρρευσης της Συµφωνίας του Μπρέτον Γούντς (1971 – 1972).

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.