Αν ένα παγωτό που αντιστέκεται στο λιώσιμο δεν είναι θαύμα της τεχνολογίας τροφίμων, τότε τι είναι;
Σε ένα βίντεο που εξηγεί την επιστήμη πίσω από αυτό, ένας πωλητής χημικών τροφίμων δείχνει μπάλες παγωτού να διατηρούν το σχήμα τους κάτω από καυτό φως. Το σούπερ συστατικό; Πολυσορβικό 80.
Το Πολυσορβικό 80 είναι ένας γαλακτωματοποιητής, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της συνοχής χιλιάδων προϊόντων του σούπερ μάρκετ. Άλλοι ευρέως χρησιμοποιούμενοι γαλακτωματοποιητές ή σταθεροποιητές περιλαμβάνουν καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, καραγενάνη και μαλτοδεξτρίνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
Πρόσφατα, τα συστατικά αυτά εμφανίστηκαν σε επιστημονικές μελέτες για έναν άλλο λόγο, καθώς οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να μεταβάλλουν το μείγμα των βακτηρίων στο έντερο, γνωστό ως μικροβίωμα ή μικροβιόκοσμος, να βλάψουν την επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα και να προκαλέσουν φλεγμονή, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε προβλήματα σε άλλα σημεία του σώματος.
© Pexels
Οι γαλακτωματοποιητές και οι σταθεροποιητές είναι από τα πιο κοινά συστατικά στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που αποτελούν πρωταρχικό στόχο της εκστρατείας «Make America Healthy Again» του Υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Robert F. Kennedy Jr.
Εν τω μεταξύ, για πολλά συστατικά, τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι καταναλωτές παραμένουν σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ υποψίας και απόδειξης βλάβης στον άνθρωπο.
Η επίθεση των γαλακτωματοποιητών στο μικροβίωμα θα μπορούσε να εξηγήσει φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, μεταβολικές διαταραχές, ακόμη και τον καρκίνο, σύμφωνα με τις μελέτες.
© Pexels
«Υπάρχουν πολλά δεδομένα που δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις είναι πραγματικά επιβλαβείς για τον μικροβιόκοσμο και ότι πρέπει να σταματήσουμε να τις χρησιμοποιούμε», δήλωσε ο Benoit Chassaing, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας και συν-συγγραφέας πολλών σχετικών μελετών.
Ωστόσο, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες και πιο φιλόδοξες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, πρόσθεσε ο Chassaing.
Τα επιστημονικά ευρήματα συνοδεύονται από επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει γίνει σε ποντίκια ή με τη μίμηση του ανθρώπινου εντέρου σε σωλήνα. Δεν έχουν όλοι οι γαλακτωματοποιητές κακές επιπτώσεις ή τις ίδιες επιπτώσεις, και ορισμένοι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο ευάλωτοι από άλλους. Ακόμη και ορισμένοι ερευνητές που έχουν συνυπογράψει έγγραφα λένε ότι οι ουσίες αυτές δεν έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς για τον άνθρωπο και ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να τις απαγορεύσουν.