«Όχι» Τουσκ στο αίτημα για Σύνοδο Κορυφής

ΝΕΟ EUROGROUP ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Αρνητική ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση ώστε να αποφευχθεί μία «νέα κατάσταση αβεβαιότητας για την Ελλάδα»,
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει σύγκληση νέου Eurogroup, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.
«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.
«Το νέο Eurogroup θα πρέπει να γίνει εντός ημερών και όχι εβδομάδων», έσπευσε να επισημάνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών για την Ελλάδα».
Παρόμοια αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.
Η ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα:
Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.
Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Welle: Δύσκολα θα γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύνοδο κορυφής
Μαξίμου: Σόιμπλε και ΔΝΤ υπεύθυνοι για την αναβολή του Eurogroup
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης