Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Παράλληλα εξηγεί το λόγο που καταργείται η πρότινος ασυλία των τραπεζιτών. Η κα Ευθυμίου χαρακτηρίζει ατυχέστατη τη δήλωση Τσακλόγλου και σημειώνει ότι είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται το κατά το δυνατόν περισσότερο η συνταγματική επιταγή της φορολογικής ισότητας χωρίς να διαταράσσεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Ο νέος νόμος που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπ. Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας που διαπράττουν τραπεζικά στελέχη. Πιστεύετε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να βραχυκυκλώσει τη λειτουργία των τραπεζών;
Με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαβούλευση, επιδιώκεται να αποκατασταθεί η δογματική βάση του ποινικού συστήματος, ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο να διώκονται αυτεπάγγελτα. Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση που στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. Πλέον, οι τράπεζες έχουν περάσει στη φάση της κανονικότητας, έπειτα από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση. Oπότε για αυτόν κυρίως τον λόγο καταργείται η μέχρι πρότινος ασυλία των τραπεζιτών. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει στην πιο εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, καθόσον αυτή καθιστά τα στελέχη τους κ περισσότερο υπεύθυνους στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.
Πού αποδίδετε το ναυάγιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ; Οι αναφορές του Πρωθυπουργού για τα μάρμαρα ήταν η αιτία ή το πρόσχημα;
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία και τη δημοσκοπική πτώση του κ. Σούνακ. Άλλωστε, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την παρούσα κατάσταση έχει επικριθεί στη χώρα του από την πλειοψηφία των Βρετανών και βρετανικών Μ.Μ.Ε. αλλά και από μερίδα υποστηριχτών του. Από την άλλη πλευρά όμως, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο ότι θα τεθεί από την δική μας πλευρά. Και η στάση και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η απολύτως ενδεδειγμένη, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την βαθιά πολιτική του ενσυναίσθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Άλλωστε, και κατά την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο την επαναφορά στο προσκήνιο του ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε επικίνδυνη για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ποια η δική σας τοποθέτηση;
Ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και ως πρώην Πρωθυπουργός, έχει τις δικές του απόψεις. Αυτές είναι γνωστές και απολύτως σεβαστές. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, μέσω της διεθνοποίησης του θέματος των προκλήσεων της Τουρκίας, της ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας μας και φυσικά της διεύρυνση των συμμαχιών. Ο Πρωθυπουργός έχει ισχυροποιήσει τη χώρα και πάντοτε τονίζει ότι κινούμαστε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των δικών μας «κόκκινων γραμμών», οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν μπαίνουν σε διάλογο. Επομένως, μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις προσερχόμαστε στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Οι δηλώσεις του Παν . Τσακλόγλου προς τους δικηγόρους να πάνε να γίνουν ντελιβεράδες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Τι πρέπει να γίνει για να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;
Πρόκειται για μία ατυχέστατη δήλωση, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η οποία πλήγωσε τον κλάδο των δικηγόρων.
Η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει και πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα στρέβλωση. Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας είναι αυτός που σηκώνει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, γεγονός που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για την αποκατάσταση της στρέβλωσης αυτής. Κρίσιμο, βέβαια, είναι να τεθούν εκείνα τα κριτήρια και οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην «καούν κοντά στα ξερά και τα χλωρά», δηλαδή να διασφαλίζεται το κατά το δυνατόν περισσότερο η συνταγματική επιταγή της φορολογικής ισότητας. Και πράγματι, στην κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε σημαντικές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου πριν κατατεθεί στη Βουλή. Και σίγουρα, όπως κάθε φορά, θα γίνει και περαιτέρω επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Κατά την επεξεργασία του, ίσως θα ήταν επωφελές να γίνει μία περαιτέρω κατηγοριοποίηση των κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των εκάστοτε κλάδων. Για παράδειγμα, για τον κλάδο των δικηγόρων, ίσως θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι οι δικηγόροι είμαστε οι μοναδικοί που, όταν κόβουμε το γραμμάτιο προείσπραξης, προκαταβάλλουμε το φόρο.
Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει η βία μεταξύ των ανηλίκων . Πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα;
Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο θέμα αυτό, διότι είναι ένα πρόβλημα μείζονος κοινωνικής σημασίας. Λόγω της διαχρονικής ενασχόλησής μου με κοινωνικά θέματα, βρίσκομαι σε καθημερινή επαφή με τους κοινωνικούς φορείς, που μου μεταφέρουν την αγωνία τους για το θέμα αυτό. Εξάλλου, είναι εύλογο ότι ως μητέρα δυο παιδιών με ανησυχεί ιδιαίτερα. Με σκοπό να συμβάλλω στην κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού θέματος, αναλαμβάνω μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Συναντήθηκα και με την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, κ. Σοφία Ζαχαράκη. Κατά τη συνάντησή μας, παρέθεσα στην Υπουργό και τις δικές μου προτάσεις προς την κατεύθυνση της πρόληψης αλλά και της καταστολής. Συζήτησα με τις εισαγγελικές αρχές, όπου ενημερώθηκα για τα αυξημένα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων στην πόλη μου. Στη συνέχεια, με σχετική επιστολή μου προς την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, κ. Μαρία Αντωνίου, ζήτησα να συνεδριάσει η επιτροπή, ως αρμόδια, αποκλειστικά για το θέμα αυτό.
Η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της τη νέα αυτή κοινωνική πραγματικότητα. Κρίνεται αναγκαία η προτεραιοποίηση μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής. Κομβικοί οι ρόλοι της οικογένειας και του σχολείου. Για το λόγο αυτό, οι όποιες πρωτοβουλίες θα ήταν επωφελές να έχουν στον πυρήνα τους αυτούς τους δύο πυλώνες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.