Η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχει φτάσει τους 24.410 νεκρούς ενώ στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους έχει 2.360 νεκρούς, ξεπερνώντας ακόμα και την Βρετανία.
Σύμφωνα με το euroactiv στους παράγοντες πίσω από τον τραγικό απολογισμό των λόγω COVID θανάτων στη χώρα μας βρίσκεται το αποδεκατισμένο σύστημα υγείας και η πολυετής οικονομική κρίση.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση στέκεται στο αφήγημα του γερασμένου πληθυσμού για να δικαιολογήσει την τραγική πρωτιά. Παράλληλα όμως αναφέρεται και στην έλλειψη προ-νοσοκομειακής φροντίδας αλλά και στην μη ισότιμη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τα οποία καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Το Euractiv σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στα ποσοστά θνητότητας, Ελλάδα και Βουλγαρία κατέγραψαν περισσότερους από 2.300 θανάτους.
Με βάση τα στοιχεία που συνέλλεξαν ανταποκριτές του Euroactiv σε όλη την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι το ταχέως εγκεκριμένο εμβόλιο για τον COVID δεν συνιστά πανάκεια και είναι μεγάλος ο κίνδυνος να επισκιάσει τη συζήτηση μετά την πανδημία για την κατάσταση των συστημάτων υγείας.
Η περίπτωση Ελλάδας, Βουλγαρίας
Σύμφωνα πάντα με το euroactiv στη βουλγαρική περίπτωση, πηγές της ΕΕ απέδωσαν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στο κακό σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ECDC, η Βουλγαρία έχει τη χειρότερη επίδοση στα ποσοστά εμβολιασμού με μόλις το 29,3% των ατόμων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 9,1% να έχει λάβει τρίτη δόση. Η Σόφια έχει μέγιστη χωρητικότητα 1.200 ΜΕΘ.
Αντίθετα, η γειτονική Ρουμανία κατέγραψε 1.273 θανάτους τον Ιανουάριο και τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι καλύτερα: Μόλις το 42% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ενώ το 8,2% έχει λάβει τρίτη δόση.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, που ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που επέβαλε lockdown, η Κομισιόν είναι προβληματισμένη, καθώς το 68,9% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το 45,4% των πολιτών έχει επίσης λάβει αναμνηστική δόση.