Λουκίδης: Η «Όμικρον» επιβάλλει αλλαγή στο πρωτόκολλο κλεισίματος ενός τμήματος

Συνέντευξη στον ΝΙΚΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

Αλλαγή στο πρωτόκολλο κλεισίματος ενός σχολικού τμήματος αν έχει κρούσματα κορωνοϊού προτείνει ο Στέλιος Λουκίδης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontra News θεωρεί πως στο 50%+1 θα έχει κολλήσει όλο το τμήμα και προτείνει μείωση στο 30%-40%. Τονίζει πως η κορύφωση του κύματος της «Όμικρον» θα γίνει γύρω στις 25 Ιανουαρίου. Όσον αφορά στις μολύνσεις, σημειώνει πως οι τριπλά εμβολιασμένοι έχουν πολύ ήπια νόσηση, σε αντίθεση με τους διπλά που ταλαιπωρούνται περισσότερο.

Πώς κρίνετε την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον»; Αρκούν οι αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Αυτό που όλοι επιθυμούμε είναι να προστατεύσουμε την εκπαίδευση. Γιατί αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, σε όλες τις βαθμίθες. Από την άλλη, υπάρχει μία δυναμική στην πανδημία, η οποία δείχνει ότι υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα στην κοινότητα, κάτι που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον. Η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βασίζεται και σε πράγματα τα οποία εμείς δεν τα γνωρίζουμε. Όπως, το πόσο συμμετέχει ο παιδικός πληθυσμός στην μεταδοτικότητα. Τα μοντέλα θα λάβουν υπόψιν αν τα παιδιά θα μείνουν στο σπίτι ή όχι, κυκλοφορώντας στην κοινωνία, έχοντας ελευθερία από το σχολείο. Στο μόνο πράγμα που έχω μία μικρή ένσταση και το οποίο πιστεύω πως έχει άμεση σχέση με το άνοιγμα, είναι ότι η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή, ίσως θα έπρεπε να επιβάλλει αλλαγή στο πρωτόκολλο κλεισίματος ενός τμήματος. Να μην μείνει στο 50%+1 κρούσματα, αλλά να είναι χαμηλότερα. Η μεταδοτικότητα είναι τέτοια που το 50%+1 μπορεί εύκολα να είναι 100%. Άλλο ένα ζήτημα είναι να δούμε πόσοι θα πάρουν τα self-test και θα τα κάνουν υπεύθυνα για να μπορέσουμε να έχουμε μία επιδημιολογική εικόνα. Και αυτό αφορά και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Πώς θα προτείνατε να αλλάξει το πρωτόκολλο κλεισίματος ενός σχολικού τμήματος;

Θα μπορούσε να πέσει στο 30% με 40%, ένα ποσοστό δηλαδή πιο προσβάσιμο και κοντά στη δυναμική της μετάλλαξης και της μεταδοτικότητας που έχει. Ποιο είναι το αποτύπωμα που θα αφήσει το άνοιγμα των σχολείων, όσον αφορά στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων; Σίγουρα το άνοιγμα των σχολείων έχει μπει ως μεταβλητή στην εξίσωση, υποθετική. Όταν αυτή η μεταβλητή θα μπει στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα θα πρέπει να αποτιμηθεί τι επίδραση μπορεί να έχει. Όπως θα πρέπει να αποτιμηθεί και η μεταβλητή της τηλεργασίας. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποιο από αυτά τα μέτρα βοήθησε πραγματικά και ποια έκανε επαγωγή της αύξησης των περιστατικών.

Πότε πιστεύετε θα κορυφωθεί το πανδημικό κύμα της «Όμικρον» στη χώρα μας;

Αν ακολουθήσει τη δυναμική των προηγούμενων κυμάτων, θα έχει μία αυξητική πορεία 2-3 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα, η κορύφωση θα είναι γύρω στις 25 Ιανουαρίου. Το ερώτημα είναι πόσα άτομα θα νοσήσουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Και πρέπει να σκεφτούμε πως δεν είναι μόνο τα κρούσματα που αναφέρονται, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι μένουν στο self-test, δίχως να κάνουν επισημοποίηση της μόλυνσης. Μέσα στην κοινότητα, σίγουρα υπάρχουν περισσότερα περιστατικά.

Πόσο θα επηρεαστούν οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων;

Μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες θα δούμε την επίδραση του κύματος αυτού, που ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου. Δηλαδή, τι θα βγάλει σε νοσηλείες. Κυρίως πόσες από αυτές τις νοσηλείες θα οδηγηθούν σε Μ.Ε.Θ. αλλά και με ποιο στέλεχος, αν δηλαδή είναι όλες της «Όμικρον» ή αν εξακολουθεί να υπάρχει η «Δέλτα» και σε τι ποσοστό.

Γιατί οι εμβολιασμένοι κολλούν και νοσούν τόσο εύκολα από την «Όμικρον»;

Οι τριπλά εμβολιασμένοι, σε ενα συντριπτικό ποσοστό, που με βάση την κλινική εμπειρία αγγίζει το 90-95%, κάνουν μία πολύ ήπια και γρήγορη σε αποδρομή νόσο. Οι διπλά εμβολιασμένοι πιθανότατα έχουν μικρή εξουδετερωτική τάση απέναντι στην «Όμικρον» και φαίνεται ότι είναι περισσότερο επιρεπείς σε σχέση με τους τριπλά. Αυτό άπτεται στο ότι το εμβόλιο στην αρχική του φάση όταν σχεδιάστηκε δεν είχε λάβει υπόψιν του κάποιες μεταλλάξεις. Όπως φαίνεται αυτές οι μεταλάξεις είναι ανθεκτικές στην πάροδο του χρόνου σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Συνδέεται η υπνική παράλυση που έχουν κάποιο νοσούντες με την “Όμικρον”; Αποτελεί κάποια παρενέργεια της μετάλλαξης αυτής; Υπάρχει ένα δεδομένο που αναφέρεται σε αυτή την εικόνα, όμως δεν μπορω να σας πω ότι έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Αυτό που φαίνεται από μία βρετανική μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι που μολύνονται από κορωνοϊό, έχουν διαταραχές μέσα στον ύπνο τους. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της νόσησης και της νοσηλείας, ή αν αυτός που έχει μία ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο λόγω της ασθένειας, χρειάζεται να κοιμηθεί περισσότερο. Είναι μία παρατήρηση η οποία δεν έχει μηχανισμό, δεν εχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις και μένει να αποσαφηνιστεί.

Τι περιμένουμε από τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού;

Και τα δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται δεν έχουν σχέση με τις μεταλλάξεις, έχουν μία άλλη δράση, περισσότερο αντι-ιική. Αυτό που φαίνεται είναι ότι κάνουν μείωση των νοσηλειών και των δυσάρεστων προγνωστικών δεικτών. Σίγουρα ξέρουμε ότι έχουν εύκολη χρήση, από το στόμα, και όπως και τα μονοκλωνικά, αφορούν ειδικές ομάδες ανθρώπων με κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Αν ομως δεν αποδειχθεί στην κλινική πράξη η μεγάλη αποτελεσματικότητα, δεν θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα της πανδημίας.

Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με την «Όμικρον» στην κοινότητα, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ή είναι πολύ αργά πλέον;

Το πιο βασικό μέτρο που οφείλει να παίρνει ο καθένας μας είναι να αξιολογεί το παραμικρό σύμπτωμα που έχει. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τους γύρω μας. Κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί ακόμη και ένα ήπιο μπούκωμα, γιατί μπορεί να είναι μία εκδήλωση της Όμικρον. Δεύτερον, θα πρέπει όσοι έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη, γιατί η ενισχυτική προσφέρει πολύ ισχυρή προστασία. Τέλος, θα επαναλάβω τον εμβολιασμό, καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο που να δείχνει με τόσες μελέτες ότι προστατεύει από τις δυσμενείς συνθήκες του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή