O ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πανδημία

6
O ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πανδημία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ για την Κυριακάτικη Kontranews

• Ποιες είναι οι θέσεις και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές, από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν συνεχόμενα πυρά κατά της κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος βεβαίως την πολιτική που ασκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από την Κουμουνδούρου λένε χαρακτηριστικά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει λευκή πετσέτα και ποντάρει πλέον στην «ανοσία της αγέλης». Όπως είναι φυσικό, τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, η ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία του κόσμου και η αγανάκτηση των επιχειρηματιών, ουσιαστικά οδηγούν την αξιωματική αντιπολίτευση να εντείνει την αντιπολιτευτική ρητορική της και να φωτογραφίζει τον πρωθυπουργό ως τον υπεύθυνο για την τροπή που έχει πάρει η πανδημία.

Για τα σχολεία

Στη σημερινή συνέντευξη της στην Κυριακάτικη Κοntranews, η Θεανώ Φωτίου επισημαίνει πως θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τουλάχιστον να περάσει η κορύφωση της Όμικρον και στη συνέχεια να ανοίξουν με συγκεκριμένα και αυστηρά μέτρα. «Τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με διατήρηση του πρωτοκόλλου 50%+1 και συγχωνεύσεις τμημάτων αντί αραίωσή τους, εν μέσω έξαρσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζουν «εγκληματικό» το μέτρο του 50%+1 (με αυτό για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να κολλήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές της τάξης). «Όταν πριν από την Όμικρον ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε μαθητές και σε 3,5 μήνες λειτουργίας σχολείων είχαμε 100.000 κρούσματα σε μαθητές, με τη νέα μετάλλαξη τα κρούσματα είναι δεδομένο, όπως τονίζουν επιστήμονες, πως θα πολλαπλασιαστούν μεταφέροντας τον ιό σε γονείς και παππούδες μέσα στα σπίτια» τονίζουν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, από την αξιωματική αντιπολίτευση λένε πως υπάρχει «παντελής έλλειψη πρωτοκόλλου» για το τι θα συμβεί για τους γονείς των μαθητών που θα νοσήσουν, «αφού η κυβέρνηση αρνείται να προβλέψει άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους ενώ έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με το παιδί τους που νοσεί».

Άδεια εργαζομένου, αποζημίωση και καραντίνα

«Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, και όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος. «Πρόκειται για κυνική ομολογία πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει τι της γίνεται αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εντείνει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, αφού υιοθετεί αντικίνητρα προκειμένου ασθενείς εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους» λέει από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από Επιτροπή του ΕΦΚΑ; Θα πηγαίνουν στις απαξιωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που εδώ και δύο χρόνια αρνείται να δώσει βάρος ο κ. Μητσοτάκης για να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία και να υπάρχει προνοσοκομειακή περίθαλψη; Θα βγαίνουν από την καραντίνα και θα πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, διασπείροντας τον ιό και σε non covid ασθενείς, αφού παραμένουν θετικοί;» Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως η μείωση των απαιτούμενων ημερών καραντίνας για όσους εργαζόμενους νοσούν, από τις 10 στις 5 μέρες, «πρόκειται για αίτημα μεγάλων εταιριών, το οποίο υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, την ώρα που το σύνολο των επιστημόνων προειδοποιεί πως τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ακραία διασπορά, αφού οι ασθενείς ακόμα νοσούν και μεταδίδουν τον ιό». Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν πραγματοποιεί «κανέναν έλεγχο» στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, «που μετά τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης του ιού».

Ζητά δωρεάν τεστ

Ο ΣΥΡΙΖΑ -και σύσσωμη η αντιπολίτευση- ζητά τη συνταγογράφηση και τη δωρεάν διάθεση των μοριακών και των rapid test. «Η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση, που οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τεστ με πολύ χαμηλότερους μάλιστα μισθούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ θα έπρεπε να γίνονται με δωρεάν συνταγογράφηση (όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες), ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιδημιολογική επιτήρηση» λένε από την Κουμουνδούρου και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως «πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων εν μέσω υγειονομικής τραγωδίας».

«Δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη»

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες μέρες, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει στα τηλεπαράθυρα την άποψη πως η Όμικρον προκαλεί πολύ πιο ήπια νόσηση, αλλά και την αισιοδοξία τους πως σε λίγους μήνες θα ξεμπερδέψουμε οριστικά από τον κορωνοϊό. «Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι σε ένα μήνα τελειώνει η πανδημία και υιοθετούν επιχειρηματολογία αρνητών ότι πρόκειται για μία γρίπη με ήπια νόσηση, την ώρα που επι- στήμονες αλλά και ο ίδιος ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εξαιρετικά δυσμενούς εξέλιξης… Και την ίδια ώρα αυξάνονται κατακόρυφα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία…» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.