Ποιος θα θέλει την Ελλάδα ως συνομιλητή του για το μεταναστευτικό , όταν το Ευρωκοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστίας έχουν καταγγείλει στο Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον αρμόδιο υπουργός της;
Η αφγανική κρίση θα κοστίσει σε κύρος στην Αμερική και σε πολιτικό εκτόπισμα στον Μπάιντεν. Θα κοστίσει και στην αδύναμη Ευρώπη, που δεν λογαριάζεται από κανέναν σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Η Μέρκελ και ο Μακρόν κάνουν αμήχανες παρεμβάσεις και η Κομισιόν ψέλλισε κάτι ανθρωπιστικά -δια του, άνευ αρμοδιοτήτων, αντιπροέδρου Σχοινά.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Περισσότερο από όλους όμως υπάρχει κίνδυνος να κοστίσει στην Ελλάδα- που δεν κατάφερε ούτε μια ντουζίνα διερμηνείς των ελληνικών δυνάμεων στην Καμπούλ να προστατεύσει.
Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή για να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα μετακινήσεων που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο. Ο Πρωθυπουργός πουλάει ακόμη τον «ηρωισμό» που επέδειξε στην «κρίση» του Έβρου. Όταν η Ελλάδα έγινε «εργαλείο» ανάμεσα στον Ερντογάν και τους Ευρωπαίους, που διαπραγματεύονταν μεταξύ τους.
Από τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούν οι Τούρκοι με κοινοτικά λεφτά , έστειλαν είκοσι χιλιάδες στα σύνορα για φασαρία. Για να πάρουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια-και τα πήραν. Στην Άγκυρα τα λεφτά, στην Ελλάδα οι συνεντεύξεις που δίνει ακόμη ο Χρυσοχοΐδης για το «έπος» του Έβρου.
Ένα ειδικότερο ερώτημα είναι αν μπορεί να παραμείνει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης- του σκληρού πυρήνα της ομάδας Σαμαρά – εν όψει εξελίξεων που θα παραπέμπουν στο 2015. Το δικό του «έπος» είναι ο διασυρμός που υφίσταται η χώρα διεθνώς για τη συμπεριφορά της απέναντι σε όσους επιχειρούν να μπουν στη χώρα από το Αιγαίο.
Εκτός από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ , η Ελλάδα είναι κόκκινο πανί και για την Κομισιόν . Η αρμόδια Επίτροπος δεν έχει κρύψει την απέχθειά της για τις μεθόδους Μηταράκη. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που έρχεται θα χρειαστεί πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση ειδικών απαιτήσεων.
Δεν δείχνει πολύ σοφό να το αφήσει κανείς στον σημερινό υπουργό. Μέχρι στιγμής αρίστευσε στις απευθείας αναθέσεις και στις γκρίζες συμφωνίες με τους «σκληρούς» της – υπόλογης- Frontex, που τον έχουν βάλει στο μάτι των κοινοτικών οργάνων.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ίλβα Γιόχανσον έχει μιλήσει σχεδόν περιφρονητικά γι’ αυτό. Δεν πιστεύει λέξη από την απολογία του «Νότη» για τις καταγγελίες που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις. Αν παραμείνει στη θέση του ένας δακτυλοδεικτούμενος πολιτικός, τα πρώτα κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν, θα βρουν στην Ελλάδα σε δυσχερή θέση. Ειδικά όταν κατά τις εκτιμήσεις, η αφγανική εξέλιξη ενίσχυσε το ρόλο της Τουρκίας.
Ποιος θα θέλει την Ελλάδα ως συνομιλητή του για το μεταναστευτικό , όταν το Ευρωκοινοβούλιο και η Διεθνής Αμνηστίας έχουν καταγγείλει στο Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον αρμόδιο υπουργός της;
AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Θέμα χρόνου» το μαζικό προσφυγικό κύμα
Μηταράκης: Η χώρα μας δεν θα γίνει πύλη εισόδου για νέο κύμα προσφύγων
Βαθιά ανησυχία δημιουργεί η κρίση στο Αφγανιστάν σε Αθήνα και Ευρώπη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αφού γεννάτε ξανά ο φόβος νέων μεταναστευτικών/προφυγικών ροών από το Αφγανιστάν στην Τουρκία και πιθανότατα στη χώρα μας. Από την πλευρά της, η Τουρκία επεκτείνει το τείχος που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, ώστε να αποτρέψει τις μαζικές εισόδους και χαρακτηρίζει «πρόβλημα» της ΕΕ τους Αφγανούς πρόσφυγες. Μάλιστα, σήμερα θα συνεδριάσουν επί του θεματος και οι λεγόμενες Med 5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα), οι χώρες πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο της ΕΕ. «Είναι θέμα χρόνου το πότε θα εμφανιστεί ένα μαζικό προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στα ευρωπαϊκά σύνορα», μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Το Ιράν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες. Σιγά- σιγά θα προσπαθήσουν να περάσουν στη Δύση. Θα το δούμε το “κύμα” σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Μεσόγειο. Είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα φανεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να βιώσουμε ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές του 2015». Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχει ο φόβος για εξαγωγή φονταμενταλιστών στην Ευρώπη». Ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για «τρομερή αποτυχία της Δύσης και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», καθώς δεν μπόρεσε να περάσει στο Ισλάμ ένα άλλο πρότυπο παρά τα χρήματα που δόθηκαν, και πλέον «έχουμε ένα ακραίο καθεστώς, όπως ήταν το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ». «Η Αμερική έχει ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια, σε μια “μαύρη τρύπα”. Αν τα μοίραζαν στους κατοίκους του Αφγανιστάν, κάθε κάτοικος θα έπαιρνε 27 χιλιάδες δολάρια στο χέρι», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας. «Προσπάθησαν με ειλικρίνεια να δημιουργήσουν δομές που θα άλλαζαν τη χώρα, αλλά απέτυχαν» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως οι Αμερικανοί θεώρησαν πώς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσαν στη Γερμανία και στην Ιαπωνία το 1945. Ανέφερε, δε, ότι η Ουάσιγκτον δεν πίστευε πως η κατάληψη της Καμπούλ θα γινόταν τόσο σύντομα. Επέρριψε ευθύνες και τον Αφγανό πρόεδρο, ο οποίος- όπως είπε- αρνήθηκε πριν από λίγους μήνες να κάνει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν λέγοντας ότι θα πολεμήσει και τελικά «ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη χώρα, δήθεν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», ενώ επισήμανε πως τράπηκαν σε φυγή και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατέστησε σαφές πως, «η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων».