Η συνταγή της ημέρας: Καρυδόπιτα μαρεγκάτη

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 2 στικ κανέλα
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι

Για την καρυδόπιτα

  • 10 αβγά, μεσαία
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. καρυδόψιχα
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 στικ κανέλας, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση και 1 κ.σ. μέλι.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση και γίνει διάφανο, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καρυδόπιτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αβγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την καρυδόψιχα και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.
  • Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25×35 εκ..
  • Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.
  • Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας, δυόσμο και λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή