Αναγκαία η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής Οικονομίας, σε ένα πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης, τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, Παναγιώτης- Αριστείδης Θωμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αναστρέψιμη και μια γρήγορη αξιολόγηση «θα συνέβαλε σημαντικά να προχωρήσουμε».
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση, προσέθεσε ότι φτάνει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι θα βγούμε από την κρίση, αν δεν αλλάξουμε πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης (…) Δεν είναι ανεδαφικός ο ισχυρισμός ότι η εξωστρεφής αναπτυξιακή μαγιά υπάρχει στην οικονομία. Αυτό που μένει είναι να εκσυγχρονιστούν οι συνθήκες επαύξησής της με έγκαιρη επάνοδο της εμπιστοσύνης, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και παγίωση ενός πολύπλευρου ανταγωνιστικού αναπτυξιακού εξωστρεφούς προτύπου».
Αναφερόμενος στα νομικά κολλήματα, που κάνουν δυσκολότερη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τόνισε ότι για να προσελκύσει επενδυτές, η χώρα, χρειάζεται ένα «γερό» θεσμικό περιβάλλον, με ανάπτυξη τύπου «inclusive growth», που θα περιλαμβάνει και τους θεσμούς της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, «αν δεν πάμε προς τα εκεί, η οικονομία θα σύρεται για πολλά χρόνια ακόμη», προειδοποίησε.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι μπορεί να γίνει ο πρώτος κρίκος μιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα φτάνει έως και τη Νότια Πολωνία! Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε ότι σε δύο ημέρες, μέσω της Θεσσαλονίκης μπορούν να τροφοδοτηθούν με εμπορεύματα όλα τα κράτη περιοχής, κάτι που σε περίπτωση διαφορετικής όδευσης θα απαιτούσε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες.
Μία σημαντική ευκαιρία, που η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα μπορούν να την αξιοποιήσουν και μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αποσπώντας σημαντικά οφέλη για την οικονομία. «Πρέπει να χτυπήσουμε αυτό τον άξονα» τόνισε, για να προσθέσει ότι έτσι θα χτίσουμε έναν νέο Δρόμο του Μεταξιού, με αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους».