ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ 5,5!
ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΜΕ 298 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ!
Ξύπνησε πάλι ο εφιάλτης του Εγκέλαδου στην πολύπαθη Ιταλία μετά τον διπλό ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 ρίχτερ και 5,4 ρίχτερ που συγκλόνισε τα κεντρικά της χώρας χθες το βράδυ.
Το πρώτο «χτύπημα» των 5,4 ρίχτερ με επίκεντρο χωριά της επαρχίας Ματσεράτα, ανάμεσα στο Μάρκε και την Ούμπρια – 71 χλμ. νότια – νοτιοανατολικά της πόλης, Περούτζια καταγράφηκε στις 19.11 το απόγευμα τοπική ώρα, ξυπνώντας τις τρομακτικές μνήμες από τον πρόσφατο φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ στο Αματρίτσε με 278 νεκρούς τον περασμένο Αύγουστο.
Η δόνηση ήταν ιδιαίτερα επιφανειακή με εστιακό βάθος μόλις 9 χλμ και ταρακούνησε τη Ρώμη, τη Λ’ Άκουιλα, την Περούτζια, μέχρι τη Φλωρεντία και τη Νάπολη.
Έντρομοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πετάχτηκαν στους δρόμους, χωρίς να γνωρίζουν εκείνη την ώρα ότι θα ακολουθούσε ένα δεύτερο ακόμη πιο δυνατό τράνταγμα της τρεμάμενης γης.
Δύο ώρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 21.17 ώρα Ιταλίας, σημειώθηκε νέος σεισμός με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, μεγαλώνοντας τη φρίκη αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες στη γειτονική χώρα.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν αναφορές για νεκρούς, ωστόσο εκφράζονταν φόβοι από τις ιταλικές αρχές για ενδεχόμενη ύπαρξη θυμάτων. Από τον πρώτο σεισμό, εξάλλου, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση ψευδοροφής στο χωριό Βίσο, ωστόσο ο πρώτος σεισμός αποδείχθηκε κατά κάποιο τρόπο σωτήριος, αφού όλοι είχαν βγει από τα σπίτια τους και έτσι ήταν πολύ λιγότεροι εκείνοι που κινδύνευσαν με το δεύτερο ταρακούνημα. Μετά το δεύτερο σοκ ο δήμαρχος της κωμόπολης Ουσίτα (Ματσεράτα) μίλησε για «αποκάλυψη που τελείωσε τη χώρα».
Στις πληγείσες ζώνες της επαρχίας Ματσεράτα – όπου έμειναν χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο – σημειώθηκαν καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων και ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλά σπίτια. Λόγω των καιρικών συνθηκών και της νύχτας, όμως, ήταν σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση των συνεπειών σε πρώτη φάση.
Τις μεγαλύτερες πληγές μετρούν τα χωριά Καστελσαντάντζελο με 318 μόνιμους κατοίκους, Βίσο (1.200 κάτοικοι) και Ουσίτα (441), όλα στην επαρχία της Ματσεράτα καθώς και η περιοχή Πρέτσι στην επαρχία της Περούτζια.
Οι Αρχές ενημέρωσαν, επίσης, ότι περίπου 150 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα τελ Τρόντο.
Σήμερα τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, με απόφαση του δημάρχου, θα παραμείνουν κλειστά.
Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διενεργούσε ελέγχους όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.
Η Πολιτική Προστασία διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι στελέχη της ανακοίνωσαν πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από το σεισμό, κάνοντας λόγο περί σύγχυσης λόγω της χαοτικής κατάστασης.
Σε επαγρύπνηση βρισκόταν από την πρώτη στιγμή ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που ενημερωνόταν διαρκώς για την κατάσταση από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο.
Ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι οι χθεσινοί σεισμοί συνδέονται με τη δόνηση της 24ης Αυγούστου, αναφέροντας σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η δόνηση εντοπίζεται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος.
Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε αναφορές που αποδόθηκαν σε στελέχη της για νεκρούς, κάνοντας λόγο για σύγχυση λόγω της χαοτικής κατάστασης.
Ανήσυχοι οι Έλληνες σεισμολόγοι
Ανήσυχοι εμφανίζονται για τις χθεσινοβραδινές σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι αποτελούν συνέχεια του μεγάλου σεισμού του καλοκαιριού .
Ωστόσο, δεν συνδέουν τον διπλό σεισμό με τις δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.
Ως μια αλληλουχία ρηγμάτων που έσπασε στην περιοχή της Ουσίτα εξήγησε τη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως είπε, αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας με τους σεισμούς στο Καστελάνο το 1997, στην Ακουιλα το 2009 και στο Αματρίτσε, τον περασμένο Αύγουστο. «Αυτοί οι τρεις σεισμοί είχαν μεταξύ τους δύο κενά, που περιμέναμε ότι θα έσπαζαν» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουμε και νέο σεισμό νότια, μεταξύ Αματρίτσε και Άκουιλα».
Σεισμός-“προπομπός” του Εγκέλαδου
Περίπου 2 ώρες πριν τον ισχυρό σεισμό των 5,5 Ρίχτερ, και συγκεκριμένα στις 18:05, προηγήθηκε μικρό χτύπημα με το ίδιο επίκεντρο και ένταση μόλις 2,6 Ρίχτερ, που αποδείχτηκε “προπομπός” ή “προάγγελος”.


M5.5 #earthquake (#terremoto) strikes 132 km NE of #Roma (#Italy) 13 min ago. Updated map of its effects: pic.twitter.com/UuzltSxY2E
— EMSC (@LastQuake) October 26, 2016






