Τα διλήµµατα, οι κάλπες και η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη
Στην κοινωνία έχει εκδηλωθεί ένα κεντρικό δίληµµα. Θα παραµείνει στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το καθεστώς της ακρίβειας, της φτωχοποίησης των πολιτών, της µείωσης των εισοδηµάτων, της διαφθοράς, της συγκάλυψης των σκανδάλων, της εξυπηρέτησης των δικών µας παιδιών και των ηµετέρων, των καρτέλ, της καταρράκωσης του κράτους δικαίου, της αφυδάτωσης των θεσµών και γενικώς του καταστροφικού επιτελικού κράτους ή θα αλλάξει η κυβέρνηση, φέρνοντας και την πολιτική αλλαγή µε την αντιµετώπιση της ακρίβειας, την αναδιανοµή του παραγόµενου πλούτου υπέρ των πλέον αδύναµων, τις αυξήσεις µισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισµό, της αποκατάστασης της λειτουργίας των θεσµών, της τιµωρίας των ενόχων της συγκάλυψης και της διασπάθισης του δηµοσίου χρήµατος, της διάλυσης των καρτέλ, της δηµιουργίας ενός νέου παραγωγικού µοντέλου;
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ του Θανάση Λυρτσογιάννη
Στο δρόµο για τις εκλογές το σίγουρο είναι πως θα είχε τεθεί το δίληµµα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Και λέµε θα είχε τεθεί γιατί έχει ήδη εκφραστεί από τους πολίτες. Το διαπιστώνουµε στις δηµοσκοπήσεις, στις οποίες οι πολίτες ζητούν αλλαγή πολιτικής, όταν επιθυµούν αλλαγή κυβέρνησης και όταν δηλώνουν ότι δεν θέλουν τρίτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για έµµεσα διλήµµατα στα οποία παίρνουν θέση.
Επίσης στην κοινωνία έχει εκδηλωθεί ένα κεντρικό δίληµµα. Θα παραµείνει στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το καθεστώς της ακρίβειας, της φτωχοποίησης των πολιτών, της µείωσης των εισοδηµάτων, της διαφθοράς, της συγκάλυψης των σκανδάλων, της εξυπηρέτησης των δικών µας παιδιών και των ηµετέρων, των καρτέλ, της καταρράκωσης του κράτους δικαίου, της αφυδάτωσης των θεσµών και γενικώς του καταστροφικού επιτελικού κράτους ή θα αλλάξει η κυβέρνηση, φέρνοντας και την πολιτική αλλαγή µε την αντιµετώπιση της ακρίβειας, την αναδιανοµή του παραγόµενου πλούτου υπέρ των πλέον αδύναµων, τις αυξήσεις µισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισµό, της αποκατάστασης της λειτουργίας των θεσµών, της τιµωρίας των ενόχων της συγκάλυψης και της διασπάθισης του δηµοσίου χρήµατος, της διάλυσης των καρτέλ, της δηµιουργίας ενός νέου παραγωγικού µοντέλου;
Οταν στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική, τίθενται τέτοια διλήµµατα, δεν µπορεί παρά να ήταν θέµα χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει το πολιτικό δίληµµα και µάλιστα µε τρόπο έντονο, όπως έντονες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών και τεράστια τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν.

Πόλωση και διλήµµατα
«Ή εµείς ή κανείς», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συσπείρωσης και τάραξε το πολιτικό σκηνικό, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις των πολιτικών κοµµάτων και οι χαρακτηρισµοί περί αλαζονείας και άλλων φαιδροτήτων λες και δεν είπε κάτι συνηθισµένο για τις περιόδους που γίνονται εκλογικές αναµετρήσεις, λες και δεν βάζουν όλα τα κόµµατα διλήµµατα στους ψηφοφόρους.
Αλήθεια, θυµάται κανείς καµία εκλογική αναµέτρηση χωρίς διλήµµατα; Ασφαλώς όχι. Τα διλήµµατα στις δηµοκρατίες είναι συνυφασµένα µε τις εκλογές, αποτελούν λογική προέκταση της επικοινωνίας των προγραµµάτων των κοµµάτων, της τακτικής και υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο.
Υπάρχουν, όµως διαφορές στο βαθµό, την ένταση και το χαρακτήρα του διλήµµατος. Το «Μητσοτάκης ή χάος» για παράδειγµα είναι ένα εξόχως εκβιαστικό και προκλητικό δίληµµα µε πολύ ισχυρή ένταση. Ενα δίληµµα που έχει στον πυρήνα του την ενός ανδρός αρχή (αλήθεια τι έγινε το επιτελικό κράτος;). Θα περίµενε κανείς επικοινωνιολόγος να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίληµµα που θα έχει στον πυρήνα την οµάδα που κυβερνά ή το επιτελικό κράτος; Οχι ασφαλώς, γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε, γιατί η ισχυρή οµάδα δεν υπάρχει και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ατοµικά θεωρείται το ισχυρό χαρτί της Νέας Δηµοκρατίας.

Ισχυρή οµάδα
Στον απέναντι πόλο ο Αλέξης Τσίπρας µε το «Ή εµείς ή κανείς» αντιπαραθέτει την οµάδα, την ισχυρή οµάδα όπως φαντάζοµαι θα την προβάλλει πολύ περισσότερο και πιο έντονα στο δρόµο προς την κάλπη.
Μάλιστα στη συνέντευξη που έθεσε το δίληµµα εκθείασε τους επιστήµονες και τα στελέχη, τη γνώση και την επιστηµοσύνη τους, την οµάδα που θα βρεθεί απέναντι στην Κυριάκο Μητσοτάκη και ασφαλώς θα είναι ικανή να καλύψει το Μητσοτακικό χάος εξουδετερώνοντας έτσι το δίληµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το δίληµµα του Αλέξη Τσίπρα, απαντά και στην απαίτηση που εξέφρασαν οι πολίτες για νέα πρόσωπα και απαλλαγή από τα βαρίδια που υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία οι πολίτες δεν επιθυµούσαν να δουν στο νέο ξεκίνηµα του πρώην πρωθυπουργού.
Τα πρόσωπα των συνεργατών του είναι νέα, είναι και ικανά. Από που προκύπτει αυτό; Από τη γνώση που µεταφέρουν, γνώση που δεν είναι εκφράζεται µόνο από τους τίτλους σπουδών, τις ακαδηµαϊκές θέσεις, το επιστηµονικό έργο, αλλά και από τη θέση τους στην κοινωνία, τη συµµετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ολοι αυτοί µε τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής συνθέτουν την ικανή οµάδα να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγµα που εκ των πραγµάτων, δηλαδή την καταγραφή των κοµµατικών δυνάµεων, κανένας άλλος δεν µπόρεσε να πετύχει στα χρόνια που έλειπε ο Αλέξης Τσίπρας από την κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε τώρα, µετά την επιστροφή του, πολύ περισσότερο µπορεί, όσο κι αν ο στόχος µπορεί να είναι νίκη µε µία ψήφο.
Κατακερµατισµός
Εξάλλου η κατακερµατισµένη προοδευτική παράταξη δεν µπορεί να αντιµετωπίσει το απέναντι στρατόπεδο αν δεν υπάρξει µία ισχυρή δύναµη η οποία θα αναζωογονήσει την ελπίδα των πολιτών για την αλλαγή κυβέρνησης και πολύ περισσότερο την αλλαγή πολιτικής.
Και το τελευταίο µπορεί να επέλθει µόνο µε τη σύγκριση των προγραµµάτων. Μπορεί στην εποχή µας επικοινωνιακά η εικόνα να υπερτερεί, ωστόσο το πρόγραµµα είναι αυτό που µπορεί να προσδώσει αξιοπιστία στον αντίπαλο πόλο της κυβέρνησης. Αυτό µαζί µε την ισχυρή οµάδα που θα πείσει για τα εχέγγυα να το εφαρµόσει, µπορούν να γίνουν προσδώσουν ισχύ στο δίληµµα «ή εµείς ή κανείς» και να το καταστήσουν τον πολιορκητικό κριό, που θα ανατρέψει το «Μητσοτάκης ή χάος».
Τι θα πρέπει να περιµένουµε από τον Αλέξη Τσίπρα το επόµενο διάστηµα; Την παρουσίαση της ισχυρής του οµάδας και την αντιπαραβολή της, όχι µε την κυβέρνηση, αλλά µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί επικοινωνιακά ο αντίπαλος δεν είναι η κυβέρνηση, ούτε η Νέα Δηµοκρατία, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν καταφέρουν να επιβάλλουν την οµάδα ως αντίπαλο δέος και καταφέρουν να εξουδετερώσουν την αξιοπιστία του αντιπάλου µε τη γνώση της ισχυρής οµάδας, τότε θα έχει πάρει σάρκα και οστά το «ή εµείς ή κανείς» και ο δρόµος προς την εκλογική νίκη θα έχει ανοίξει.
Η κεντρική σύγκρουση θα είναι ανάµεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα µε την οµάδα του.
Σχετικά Άρθρα
28/09/2026 - 17:08
28/09/2026 - 17:04
Δείτε επίσης