Νέο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά των διακινητών και του οργανωμένου εγκλήματος
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ύπατη εκπρόσωπος παρουσίασαν στις 09/07 μια φιλόδοξη πρόταση που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση αντιμετωπίζει τη σύγχρονη εγκληματικότητα: ένα νέο ενωσιακό καθεστώς κυρώσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων και άλλων σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος.
Στην πράξη, η ΕΕ επιδιώκει να χτυπήσει τα εγκληματικά δίκτυα εκεί όπου αποκτούν ισχύ—στην οργάνωση, στα σύνορα, και κυρίως στο χρήμα—χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά στα στενά εργαλεία του ποινικού δικαίου εντός των κρατών μελών.
Η πρόταση αφορά επίσης δραστηριότητες όπως η διακίνηση πυροβόλων όπλων, η εμπορία παράνομων ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πρόκειται για οριζόντιο μηχανισμό κυρώσεων, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιείται όταν η επίμαχη δράση προέρχεται εκτός ΕΕ και συνιστά σοβαρή απειλή για τις αξίες της Ένωσης, την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών ή τη διεθνή ασφάλεια.
Νέο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ: τι είναι και πότε ενεργοποιείται
Το προτεινόμενο πλαίσιο εντάσσεται στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι επιτρέπει στην Ένωση να αντιδρά πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα σε απειλές που εκδηλώνονται ή οργανώνονται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά έχουν άμεσες συνέπειες εντός της ΕΕ.
Το νέο καθεστώς δεν σχεδιάστηκε ως «γενικό» εργαλείο τιμωρίας. Ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: όταν οι πράξεις εκκινούν από τρίτες χώρες και όταν η απειλή κρίνεται σοβαρή ως προς την ασφάλεια ή τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.
Με αυτή τη λογική, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν δίκτυα που εκμεταλλεύονται τα κενά δικαιοδοσίας, λειτουργούν σε χώρες διέλευσης και προέλευσης και συχνά παραμένουν εκτός της εμβέλειας των κλασικών δικαστικών διαδικασιών των κρατών μελών.
Ποια μέτρα προβλέπονται: δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις
Τα περιοριστικά μέτρα που προτείνονται είναι σαφή και δοκιμασμένα σε άλλα καθεστώτα κυρώσεων της ΕΕ:
– Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων καταχωρισμένων προσώπων και οντοτήτων.
– Απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων προς τους καταχωρισμένους.
– Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εισόδου ή διέλευσης από κράτη μέλη.
Η επιλογή αυτών των μέτρων δεν είναι τυχαία. Τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων λειτουργούν ως επιχειρήσεις: επενδύουν σε μέσα, διαδρομές, «υπηρεσίες» πλαστογράφησης, μεταφορές, διαμεσολάβηση και, τελικά, σε μηχανισμούς ξεπλύματος. Αν παγώσει η πρόσβαση σε χρήμα και περιοριστεί η δυνατότητα μετακίνησης των βασικών συντονιστών, μειώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα των κυκλωμάτων να ανασυντάσσονται και να επεκτείνονται.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε τον πολιτικό στόχο με ευθύτητα: «στόχος είναι να τεθούν οι διακινητές εκτός επιχειρηματικής δράσης και να σωθούν ζωές», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει ποιος εισέρχεται σε αυτήν και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Η Κάγια Κάλας, ως ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος, συμπλήρωσε ότι τα εγκληματικά δίκτυα «θα πληγούν εκεί που πονούν περισσότερο: στα οικονομικά τους». Στο ίδιο πνεύμα, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ τόνισε πως «για πρώτη φορά προτείνεται καθεστώς κυρώσεων κατά όσων επωφελούνται από την ανθρώπινη δυστυχία», ενώ η επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε υπογράμμισε τη σημασία της παρακολούθησης του χρήματος και των ροών που τροφοδοτούν το οργανωμένο έγκλημα.
Τι αλλάζει ειδικά για τους διακινητές και τα εγκληματικά δίκτυα
Μέχρι σήμερα, η ΕΕ αντιμετώπιζε τη διακίνηση μεταναστών σχεδόν αποκλειστικά μέσω εργαλείων ποινικού δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει δικαιοδοσία, ποινική δίωξη και δικαστική διαδικασία εντός κράτους μέλους—μια αλυσίδα βημάτων που συχνά σκοντάφτει στο γεγονός ότι οι αρχηγοί και οι οργανωτές βρίσκονται εκτός ΕΕ, προστατευμένοι από σύνορα, αδύναμες δομές επιβολής νόμου ή και συνεργασίες με τοπικά κυκλώματα.
Με το νέο καθεστώς, η Ένωση αποκτά δυνατότητα να στοχεύει κεντρικά πρόσωπα και οργανωτές που δρουν σε χώρες διέλευσης και προέλευσης χωρίς να απαιτείται ποινική καταδίκη ή έκδοση. Εξίσου κρίσιμο είναι ότι η στόχευση δεν περιορίζεται στους «φυσικούς αυτουργούς». Στο πεδίο εφαρμογής μπορούν να ενταχθούν:
– όσοι ηγούνται, κατευθύνουν ή οργανώνουν τη δράση,
– όσοι την υποστηρίζουν επιχειρησιακά ή οικονομικά,
– όσοι ωφελούνται οικονομικά από αυτήν,
– διαμεσολαβητές, χρηματοδότες, ιδιοκτήτες σκαφών ή μεταφορικών μέσων,
– οντότητες που διευκολύνουν το ξέπλυμα των κερδών.
Έτσι, οι κυρώσεις λειτουργούν ως εργαλείο αποδόμησης ολόκληρης της αλυσίδας αξίας του εγκλήματος, όχι μόνο ως τιμωρία ενός μεμονωμένου δράστη.
Δικλίδες ασφαλείας και ποια δικαιώματα διατηρούνται
Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, δεν θίγουν νόμιμες ανθρωπιστικές δραστηριότητες—μια κρίσιμη επισήμανση, ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση ανάμεσα στην εγκληματική διακίνηση και στη νόμιμη βοήθεια που παρέχεται σε ανθρώπους σε κίνδυνο.
Επιπλέον, το πλαίσιο δεν έχει εξωεδαφική εφαρμογή. Οι καταχωρισμένοι διατηρούν δικαίωμα επανεξέτασης από το Συμβούλιο και δικαίωμα προσφυγής ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ.
Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι πρόκειται για συμπληρωματικό εργαλείο: δεν υποκαθιστά την ποινική δικαιοσύνη, αλλά προστίθεται ως στοχευμένη επιλογή, με μέτρα προσωρινά, αναστρέψιμα και με τακτική επανεξέταση. Επιπλέον, θα δεσμεύει μόνο φορείς με σημεία σύνδεσης με την ΕΕ, ώστε να διατηρείται ο απαιτούμενος νομικός δεσμός.
Χρονοδιάγραμμα και επόμενα βήματα στο Συμβούλιο
Οι προτάσεις μεταβιβάζονται πλέον στο Συμβούλιο. Όπως ισχύει για κάθε καθεστώς κυρώσεων, απαιτείται ομοφωνία των 27 κρατών μελών για την υιοθέτηση. Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία-στόχος, ωστόσο η εμπειρία από προηγούμενα οριζόντια καθεστώτα δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας και COREPER συνήθως διαρκούν αρκετούς μήνες, ειδικά όταν οι τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να «δέσουν» με τις πολιτικές ισορροπίες και τις νομικές εγγυήσεις.
Σχετικά Άρθρα
09/07/2026 - 20:20
09/07/2026 - 20:10
Δείτε επίσης