Πιερρακάκης: Κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για το μέλλον των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών αγορών
Η ψηφιακή χρηματοδότηση είναι ένα θέμα που κερδίζει ολοένα και περισσότερη σημασία στην Ευρώπη, και ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, τάσσεται υπέρ της ανάγκης για μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική.
Κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μετατροπή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε ψηφιακή μορφή μέσω της διαδικασίας του tokenization.
Η επείγουσα ανάγκη για συντονισμένες πρωτοβουλίες
Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε ατομικές προσπάθειες όσον αφορά την αναγνώριση και την αξιοποίηση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών εργαλείων, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κατακερματισμένη αγορά.
Η διαφοροποίηση στις ενέργειες των κρατών-μελών μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αποστάσεις στην κοινή αγορά, με αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Δημιουργία κοινού λεξιλογίου και στρατηγικής κατεύθυνσης
Μία από τις προτεραιότητες που ανέδειξε ο υπουργός είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό λεξιλόγιο και στρατηγική κατεύθυνση στην ψηφιακή χρηματοδότηση.
Αυτή η ενιαία προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ενταχθεί στα διεθνή πρότυπα και να καθηλωθεί από τις εξελίξεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες προχωρούν γρήγορα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Ανάγκη για πολιτική στρατηγική και κυβερνοασφάλεια
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα φιλόδοξο όραμα για το μέλλον των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η γρήγορη ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ευρωπαϊκών προσπαθειών.
Η κυβερνοασφάλεια αποδεικνύεται ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας στη νέα ψηφιακή εποχή. Ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε την ταχύτητα της αλλαγής που επικρατεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας πως η δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα μοντέλα μπορεί να γίνει γρήγορα παρωχημένη.
Διακυβέρνηση ψηφιακών υποδομών και ευρωπαϊκή κυριαρχία
Είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να έχει τον έλεγχο και την κυριότητα των ψηφιακών υποδομών. Αυτό ενδιαφέρει όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Η κατοχή των ψηφιακών υποδομών έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ικανότητα της ΕΕ να καινοτομεί και να ανταγωνίζεται διεθνώς.
Η διαδικασία μετατροπής χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων σε tokens αποτελεί μια ριζική μεταβολή στη χρηματοοικονομική υποδομή.
Ο υπουργός εξήγησε ότι αυτή δεν είναι απλώς μια νέα κατηγορία επενδυτικών προϊόντων, αλλά μια αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των αγορών σε βάθος. Καθώς οι ψηφιακές καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα θα εξελίσσονται, η ζήτηση για ποιοτικές εξασφαλίσεις θα αυξάνεται.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης