Συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο: Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο θα συναντηθούν – Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος και ο στρατηγικός διάλογος
Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, αποκτά ζωτική σημασία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που οι δύο υπουργοί συναντώνται, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο για υπουργούς εξωτερικών διεθνώς, αποδεικνύοντας τη σημασία που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Στρατηγική Σημασία της Συνάντησης
Όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος, η πρόσκληση για αυτή τη συνάντηση προήλθε από την αμερικανική πλευρά, γεγονός που υποδηλώνει τη στρατηγική σημασία που προσδίδεται στη χώρα μας. Οι αναταραχές στο Ιράν και οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου δημιουργούν ένα έντονα γεωπολιτικό πλαίσιο το οποίο αναγκάζει τις Η.Π.Α. να εστιάσουν την προσοχή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανασφάλεια που πηγάζει από αυτές τις εξελίξεις καθιστά τη συνεργασία με την Ελλάδα πιο κρίσιμη από ποτέ. Ειδικότερα, η αμερικανική βάση στη Σούδα και οι στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή προσθέτουν ακόμη περισσότερο βάρος στη συζήτηση.
Η Αθήνα και η Επιθυμία για Σταθερότητα
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με ρεαλιστικούς όρους, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική της στην περιοχή. Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη της συνέχειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις με τις Η.Π.Α. θα παραμείνουν στο επίκεντρο, με σκοπό την ενίσχυση συνεργασιών που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ως μια φιλική και αμερόληπτη διαδικασία, χωρίς την ανάγκη εξωτερικών παρεμβάσεων. Ο Γεραπετρίτης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις αυτές είναι διμερείς και δε χρειάζονται τρίτες πλευρές για να επιλύσουν τις διαφορές τους, θέση που έχει επαναφέρει και ο Πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις.
Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – Η.Π.Α.: Μια Νέα Αρχή
Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον προμηνύει μια πιθανή επανεκκίνηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, οι διαδικασίες μέχρι στιγμής δεν φαίνονται επαρκώς οργανωμένες σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην επιθυμητή ατζέντα. Η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να εντείνει την προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο στην πρόοδο αυτής της συνεργασίας.
Πέρα από αυτές τις προοπτικές, οι συζητήσεις για πιθανές επισκέψεις επισημαίνουν τη σημασία που δίνουν οι Η.Π.Α. στις σχέσεις τους με την Ελλάδα. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σκέφτονται την επίσκεψη του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Η παράδοση θέλει τους Αμερικανούς προέδρους να επισκέπτονται και τις δύο χώρες σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που εκ των πραγμάτων ενισχύει τη δραστηριότητα και τη συνεργασία.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης