Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2026

Φονικός χιονιάς πλήττει τη βόρεια Ιαπωνία – Περισσότεροι από 35 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες

Η ασυνήθιστα έντονη χιονόπτωση που πλήττει τη βόρεια Ιαπωνία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει παραλύσει πόλεις και χωριά, προκαλώντας περισσότερους από 35 θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς, ενώ σε 15 νομούς το χιόνι φτάνει έως και τα 2 μέτρα, με τις αρχές να αποδίδουν το φαινόμενο σε ψυχρή αέρια μάζα από την Αρκτική που έχει παραμείνει πάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος και να προειδοποιούν για πρόσθετους κινδύνους καθώς αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και τήξη του χιονιού.

Οι χιονοπτώσεις είναι έντονες σε 15 νομούς, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές και στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με τη νομαρχία Αομόρι, περισσότερα από 1.700 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές δεν λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων των τρένων υψηλής ταχύτητας.

Ο κυβερνήτης της Αομόρι, Σοϊτσίρο Μιγιασίτα, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους: «Προβλέπουμε ότι ορισμένοι δρόμοι ενδέχεται να αποκλειστούν και γι’ αυτό συμβουλευόμαστε υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν με ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα για να φτάσουν στους προορισμούς τους».

Θύματα και τραυματισμοί από τον χιονιά

Οι περισσότεροι από τους 35 θανάτους και τους εκατοντάδες τραυματισμούς που αναφέρθηκαν σε όλη την Ιαπωνία προκλήθηκαν από πτώσεις ανθρώπων που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια τους από το χιόνι. Στην επαρχία Νιιγκάτα, περιοχή καλλιέργειας ρυζιού στη βόρεια Ιαπωνία, αναφέρθηκαν 12 θάνατοι που σχετίζονται με το χιόνι, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας που βρέθηκε καταρρακωμένος στην οροφή του σπιτιού του στην πόλη Ουονούμα στις 21 Ιανουαρίου. Στην πόλη Ναγκαόκα, ένας 70χρονος πιστεύεται ότι πέθανε αφού έπεσε από την οροφή του, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νιιγκάτα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, Μινόρου Κιχάρα, προειδοποίησε ότι, παρότι ο καιρός θερμαίνεται, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί, καθώς το χιόνι θα αρχίσει να λιώνει, με αποτέλεσμα κατολισθήσεις και ολισθηρές επιφάνειες.

Οι τραυματισμοί σε εθνικό επίπεδο ανήλθαν σε 393, συμπεριλαμβανομένων 126 σοβαρών τραυματισμών, 42 εκ των οποίων στη Νιιγκάτα. Παράλληλα, 14 σπίτια υπέστησαν ζημιές, τρία στη Νιιγκάτα και οκτώ στην επαρχία Αομόρι. Περισσότερες έντονες χιονοπτώσεις προβλέπονται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη βόρεια Ιαπωνία. Tags: Ιαπωνία, χιονόπτωση, Αομόρι, Νιιγκάτα, κακοκαιρία, τραυματισμοί

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή