Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαγριωμένοι οι αγρότες με το λάθος του ΕΛΓΑ και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδοτήσεων

Αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς παραγωγοί καταγγέλλουν αιφνιδιαστικές παρακρατήσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χωρίς να έχει προηγηθεί η καταβολή των αναμενόμενων αγροτικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας, τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκαν αφαιρέσεις ποσών από IBAN, που αφορούν εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, μέσω διαδικασιών της ΑΑΔΕ, ενώ την ίδια στιγμή δεν είχε πιστωθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, το οποίο οι παραγωγοί ανέμεναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για οικονομική ασφυξία, επισημαίνοντας ότι οι αιφνιδιαστικές χρεώσεις τους αφήνουν χωρίς ρευστότητα σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων, όπως καύσιμα, εφόδια, δάνεια και επιταγές.

Οι αγρότες αναφέρουν πως παραβιάστηκε η συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ θα συμψηφίζονταν μόνο μετά την καταβολή των ενισχύσεων. Όπως σημειώνουν αγροτικές οργανώσεις, η πρακτική αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον συντονισμό μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και ΑΑΔΕ, αλλά και για την προστασία των δικαιωμάτων των δικαιούχων παραγωγών.

Κλιμακώνεται η ένταση – Στο τραπέζι σενάριο συνάντησης στο Μαξίμου

Μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και οργής, οι αγρότες συνεδριάζουν σήμερα, Πέμπτη, στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, στον Λευκώνα Σερρών, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κυκλοφορεί και σενάριο ενδεχόμενης συνάντησης εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αύριο Παρασκευή, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί σχετική απόφαση από τους ίδιους.

Ωστόσο, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όταν αγρότες διαπίστωσαν ότι αφαιρέθηκαν ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί η καταβολή των επιδοτήσεων.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μπλόκα, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητες και αιφνιδιαστικές παρακρατήσεις». Παρότι κυβερνητικά στελέχη αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για σοβαρό λάθος και διαβεβαίωσαν πως θα διορθωθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά πιστώθηκαν εκ των υστέρων, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, η αποκατάσταση δεν έγινε καθολικά.

Η εξέλιξη αυτή έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο τραπέζι πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τα μπλόκα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον έως την Παρασκευή, ενώ θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση ή περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης.

Ήδη χθες, Τετάρτη, καταγράφηκαν σημαντικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία, με πολύωρο αποκλεισμό του συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα, που προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά, καθώς και πολύωρο κλείσιμο του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σήμερα να αποφασιστεί επ’ αόριστον αποκλεισμός και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας.

Παρά την ένταση, οι αγρότες διαμηνύουν ότι, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, προτίθενται να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πολιτών, ανοίγοντας προσωρινά τα μπλόκα και παρατάσσοντας τα αγροτικά μηχανήματα στην άκρη των δρόμων, ώστε να μην διαταραχθεί η εορταστική περίοδος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή