Στεφανής: Ο Νετανιάχου θέλει να δώσει την οριστική λύση – Η Τουρκία μαθαίνει τη Λιβύη πως να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

Στις εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και στο μεταναστευτικό, αναφέρθηκε ο διοικητής του Αγίου Όρους και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος, Κ. Δούκα).
Αρχικά μιλώντας για την επιχείρηση του Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Στεφανής τόνισε: «Πιστεύω ότι στο μυαλό του Νετανιάχου είναι να δώσει την οριστική λύση. Πιστεύει ότι αν δεν το κάνει αυτό, δεν λέω ότι είναι σωστό ή λάθος, λέω τι πιστεύει αυτός. Η εκτίμηση είναι ότι πιστεύει ότι αν δεν το κάνει τώρα, σε λίγο καιρό οι δυνάμεις της Χαμάς στη Γάζα θα έχουν ξαναδημιουργηθεί, θα έχουν ξαναποκτήσει δυνατότητες και θα αναδειχθεί το κράτος του Ισραήλ μια επίθεση.
Οπότε λοιπόν θεωρεί δίνοντας την οριστική λύση, απομακρύνοντας τελείως και ερημώνοντας τελείως την Γάζα, δεν θα αφήσει θύλακες προκειμένου να ξαναδεχτεί το κράτος του Ισραήλ επίθεσης. Αυτή τη στιγμή δύο μεραρχίες, περίπου 38.000 στρατό, η 162 και η 98 μία τεθωρακισμένη, η άλλη αερομεταφερόμενη και μεταφέρει αυτό είναι επιχειρησιακά είναι λίγο υπό διερεύνηση, μεταφέρει την 36η μεραρχία, η οποία αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και την παίρνει από εκεί και την πηγαίνει στο νότιο κομμάτι. Αυτό είναι ένα θέμα, εκτιμώ ότι στο μυαλό τους έχουν και ήδη κάνουν την ενεργοποίηση επιπλέον 65.000 εφέδρων, έτσι ώστε να αντικαταστήσει την ετοιμοπόλεμη 36η μεραρχία και να την φέρει στο Νότο. Θα ήθελα να πω γιατί με ρώτησε ένας φίλος λέει έχει το Ισραήλ 162 μεραρχίες;
Ο αριθμός που δίνουν στις μεραρχίες δεν έχει να κάνει με ποσοτική, η μία είναι 162, η άλλη είναι 163 164 αλλά είναι ιστορικές οι ονομασίες και τις παίρνουν για διάφορους λόγους. Το Ισραήλ έχει περίπου γύρω στις 12 με 14 μεραρχίες και με την πλήρη ενεργοποίηση των εφέδρων θα είχε γύρω στις 20. Και αν σκεφτούμε ότι μία μεραρχία έχει από 10 έως 12.000 άνδρες, είναι τεράστια η δύναμη και τα οπλικά συστήματα που έχει. Μέχρι τώρα τι έκαναν οι Ισραηλίτες; Επενέβαιναν με πυρά από το ναυτικό και επίσης με πυρά από drones και αεροσκάφη. Τώρα πλέον θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι είναι στο έδαφος και το μήνυμα αυτό το δίνει μόνο ο στρατός ξηράς γιατί βλέπει παρουσία, βλέπει σημαία, βλέπει άρματα μάχης, βλέπει εθνόσημο και βλέπει και στρατιώτες φυσικούς. Άρα λοιπόν, λέει ήρθαμε τώρα θα πρέπει να φύγετε».
Οι άμαχοι
Ως προς το πόσο δυσδιάκριτο είναι το τοπίο μεταξύ αμάχων και μαχητών, ανέφερε ότι: «Επιχειρησιακά είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση αυτή, διότι δεν μπορείς να ξέρεις ποιος είναι ο εχθρός και ποιος είναι φίλος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν φοράνε στολές, δεν έχουν συγκεκριμένο τύπο στολής.
Άρα λοιπόν ανάμεσα στους αμάχους πιθανόν να υπάρχουν, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν μαχητές της Χαμάς. Εδώ θέλω να πω, ο περισσότερος κόσμος μετακινείται με τα πόδια, η απόσταση είναι 45 χιλιόμετρα. Ένας γυμνασμένος άνδρας κάνει έξι χιλιόμετρα την ώρα με ένα σχετικό φορτίο.
Εδώ λοιπόν οι άμαχοι είδαμε γυναίκες οι οποίες είναι πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, θα κάνουν πάνω από 14 ώρες να διανύσουν την απόσταση αυτή, 14 ώρες εκτεθειμένοι, χωρίς σημεία ανεφοδιασμού, χωρίς τρόφιμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Είναι όντως μια ανθρωπιστική κρίση, της οποίας η διαχείριση είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Ο ρόλος της Ελλάδας
Συνεχίζοντας ο διοικητής του Αγίου Όρους και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, σχολίασε πως: «Η δική μας χώρα κινείται πολύ προσεκτικά. Όπως έχουμε δει δεν υπάρχει στιγμή που η αντιπροσωπεία η δική μας όπου και να βρίσκεται, με δηλώσεις, ζητά να σταματήσουν οι επιχειρήσεις, ζητά και εκείνη την αναγνώριση του κράτους και καλεί το Ισραήλ να να είναι περισσότερο συναινετικό.
Αλλά έχουμε δει ότι αυτό το τελευταίο γεγονός, εδώ πήρε απόφαση το Ισραήλ και χτύπησε το Κατάρ, που στο Κατάρ βρίσκεται η μεγαλύτερη σε μέγεθος βάση των Ηνωμένων Πολιτειών εκτός των ΗΠΑ.
Δηλαδή, λέει το Ισραήλ ότι ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ξέρουμε όλοι ότι η ενημέρωση έγινε όταν τα αεροπλάνα ήταν εν κινήσει για εκεί που δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να επέμβουν ή να προειδοποιήσουν.
Άρα λοιπόν, η εκτίμηση είναι ότι ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, ανεξάρτητα από τις φωνές που έχει στο εσωτερικό, ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι του και φωνάζουν να σταματήσει ο πόλεμος, έχει πάρει τις αποφάσεις του και οι αποφάσεις του αυτές είναι ότι ό, τι και να πουν οι Σύμμαχοι ή μη σύμμαχοι, εκείνος θα ολοκληρώσει την επιχείρηση.
Και βεβαίως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την παγκόσμια κατάσταση. Είδαμε στο Κατάρ να γίνεται η σύσκεψη η πανισλαμική και η παναραβική σύσκεψη, από την οποία εξάγονται διάφορα στοιχεία.
Το ένα είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ισλαμικό ΝΑΤΟ. Δύσκολο, δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους όλοι. Η δεύτερη είναι μια προσπάθεια της Τουρκίας και εκεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο και αυτό πάρα πολύ δύσκολο.
Άρα λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι η δράση του Νετανιάχου φέρνει αντίδραση και αυτή τη στιγμή στοχοποιείται ο ίδιος ο Νετανιάχου από όλες αυτές τις χώρες.
Βλέπετε, άφησαν την πολιτική του Ισραήλ απέξω και κοιτάνε τη δολοφονία της προσωπικότητας του Νετανιάχου, έτσι ώστε να κάνουν τι; Να κάνουν τους κατοίκους του Ισραήλ, τους Ισραηλίτες να στραφούν εναντίον του. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που εάν αυτή την κατάσταση έρθουμε και την προσθέσουμε στην ήδη ανησυχητική κατάσταση που συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας, Ουκρανία και Ρωσία, η στάση της Ρωσίας σε σχέση με την Πολωνία και τη Ρουμανία μας κάνει να προβληματιζόμαστε για το μέλλον».
Η Τουρκία, το Πίρι Ρέις και το μεταναστευτικό
Ο κ. Στεφανής δήλωσε πως: «Η Τουρκία ενοχλήθηκε πάρα πολύ μετά από αυτό που συμβαίνει με τη Σεβρόν στα νότια σύνορά μας και προσπαθεί να δείξει την ενόχλησή της, ακολουθώντας μια τακτική την οποία, όπως θυμόμαστε, την έχει εφαρμόσει κατά κόρον και στο παρελθόν. Θυμόμαστε όλοι τι είχε γίνει μετά την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού 2019-20, πώς η κρίση από τον Έβρο μεταφέρθηκε στα νησιά και πώς η κρίση από τα νησιά μεταφέρθηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Με όλες αυτές τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες για έρευνα, αυτοί λοιπόν οι δοκιμασμένοι κατά την Τουρκία στρατηγική της επανέρχεται θέλοντας να ανησυχήσει και πιστεύω ότι στο βάθος του μυαλού της κρύβεται ένα μήνυμα που θέλει να δώσει στις εταιρείες οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό να αναλάβουν δράση εδώ και να τους πει κοιτάξτε να δείτε εδώ για εμάς το θέμα δεν είναι ξεκαθαρισμένο, αλλά εσείς θέλετε να επέμβετε σε μια κατάσταση η οποία δεν είναι πλήρως λευκή, είναι γκρίζα, άρα μην επέμβετε και απομακρυνθείτε από την περιοχή μέχρι εμείς να τα βρούμε με τους Έλληνες. Δεν νομίζω ότι θα τους περάσει αυτό. Δεν έχουν τη δυνατότητα να τους περάσει αυτό και θα το παρακολουθούμε να εξελίσσεται. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό.
Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο οργανωμένο. Δεν είναι δηλαδή, οι Λίβυοι ξαφνικά τώρα από μόνοι τους αποφάσισαν και οι μετανάστες, να στρέψουν τους μετανάστες προς τα εδώ με μηνύματα προς τους μετανάστες, μην πηγαίνετε στην Ισπανία, μην πηγαίνετε στη Μάλτα, μην πηγαίνετε στην Ιταλία, πηγαίνετε στην Ελλάδα και όλα αυτά.
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένα σχέδιο, ένα σχέδιο συνεργασίας. Η Τουρκία μαθαίνει τη Λιβύη πως να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και να το εργαλειοποιεί σε βάρος μας και σε βάρος της κατάστασης αυτή που διαμορφώνεται τώρα και την οποία κατάσταση την ξέραμε εδώ και χρόνια ότι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα και ότι η Ελλάδα εύκολα μπορεί να γίνει με αυτό το ιδιαίτερο γεωγραφικό σημείο που έχει, ένας κόμβος της Ευρώπης.
Κόμβος πολλαπλός κόμβος και για πολλαπλά θέματα Και δεν είναι μόνο κόμβος ενέργειας, είναι κόμβος ειρήνης, κόμβος συνεννόησης, κόμβος συντονισµού και κόμβος ισχύος».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης