Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2025

Κατασχέσεις στον Πειραιά

Ευρωπαίοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν κατηγορίες εναντίον έξι ατόμων για την εμπλοκή τους σε εγκληματικά δίκτυα που κατακλύζουν την ΕΕ με κινεζικά προϊόντα εισαγόμενα με δόλιο τρόπο.

Σύμφωνα με το Politico η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέσχεσε 2.435 κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στην κινεζική κρατική επιχείρηση COSCO. Τα κοντέινερ περιείχαν κυρίως ηλεκτρικά ποδήλατα, υφάσματα και υποδήματα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοντέινερ στην ιστορία της ΕΕ. Το σχέδιο για την αποφυγή καταβολής των δασμών αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές από την Κίνα λειτουργούσε τουλάχιστον επί οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα εκτιμώμενη απώλεια 350 εκατομμυρίων ευρώ σε τελωνειακούς δασμούς και επιπλέον 450 εκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ, στερώντας έσοδα τόσο από τους εθνικούς όσο και από τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με την EPPO.

Δύο τελωνειακοί υπάλληλοι κατηγορήθηκαν από Ευρωπαίους εισαγγελείς στην Αθήνα για επανειλημμένη ψευδή βεβαίωση, με την οποία προκάλεσαν παράνομα κέρδη και ζημίωσαν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συνδράμοντας σε τελωνειακή απάτη. Τέσσερις εκτελωνιστές κατηγορήθηκαν για επανειλημμένη τελωνειακή απάτη και για υποκίνηση σε ψευδή βεβαίωση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή