Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2025

Ασφάλεια Τροφίµων – Συστάσεις για το Καλοκαίρι

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ της ΜΑΡΙΑΛΕΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ *

Κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται σηµαντικά, λόγω των υψηλών θερµοκρασιών που ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων µικροοργανισµών στα τρόφιµα.

Συχνά τρώµε έξω, σε εστιατόρια ή επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης και συνηθίζουµε να καταναλώνουµε αλµυρά και γλυκά σνακ.

Ας δούµε λοιπόν τι µπορούµε να κάνουµε και τι πρέπει να προσέχουµε για πιο σωστή και ασφαλή επιλογή τροφίµων, εντός και εκτός σπιτιού.

Όταν αγοράζουµε τρόφιµα

Κατά την αγορά τροφίµων, ελέγχουµε τα βασικά χαρακτηριστικά τους, δηλαδή το χρώµα, την οσµή, την γεύση αλλά και την συσκευασία και την ηµεροµηνία λήξης.

Είναι σηµαντικό να ελέγχουµε τις συνθήκες διατήρησης των τροφίµων, τα ψυγεία και τους καταψύκτες από όπου προµηθευόµαστε τρόφιµα.

Τα τρόφιµα τα οποία επιλέγουµε, δεν πρέπει να είναι εκτεθειµένα στον ήλιο, σε έντοµα ή σε σκόνη και µετά την αγορά, να τα τοποθετούµε όσο γίνεται πιο σύντοµα στο ψυγείο.

Ιδιαίτερα, το εµφιαλωµένο νερό θα πρέπει να διατηρείται σε σκιερό µέρος και να µην χρησιµοποιούνται ξανά οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να απορρίπτονται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Όταν προµηθευόµαστε τρόφιµα, παρατηρούµε αν οι υπάλληλοι τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής (γάντια µιας χρήσεως, διαφορετικούς πάγκους και εργαλεία κοπής για διαφορετικά τρόφιµα κ.ά.).

Προετοιµασία γεύµατος στο σπίτι

Κατά την προετοιµασία του φαγητού στην κουζίνα µας, φροντίζουµε για την προσωπική µας υγιεινή αλλά και για την καθαριότητα του χώρου.

Αποφεύγουµε να πιάνουµε νωπά τρόφιµα και αµέσως µετά έτοιµα φαγητά, χωρίς να έχουµε πλύνει προηγουµένως τα χέρια µας, γιατί µπορεί να µεταφέρουµε µικρόβια από το νωπό τρόφιµο στο έτοιµο (διασταυρούµενη επιµόλυνση).

Δεν χρησιµοποιούµε τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιµα και στα έτοιµα φαγητά.

Όταν προετοιµάζουµε νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών, δεν καπνίζουµε, δεν τρώµε, δεν πίνουµε και φροντίζουµε να τα ψήνουµε επαρκώς και σε σωστή θερµοκρασία.

Εάν έχουµε αγοράσει σάλτσες ή έτοιµες σαλάτες δεν τις διατηρούµε περισσότερο από την ηµεροµηνία λήξεως που έχει ορίσει ο παρασκευαστής.

Επίσης, για να αποψύξουµε ένα τρόφιµο, το τοποθετούµε στην συντήρηση του ψυγείου και όχι εκτός ψυγείου και σε καµία περίπτωση βέβαια, δεν επανακαταψύχουµε τρόφιµο που έχει αποψυχθεί!

Εστιατόρια και επιχειρήσεις ταχείας εξυπηρέτησης

Κατά την επίσκεψή µας σε ένα δροσερό εστιατόριο για να γευµατίσουµε, είναι απαραίτητο να προσέξουµε µερικά πράγµατα για να µην µπούµε σε «περιπέτειες»: ένας στοµαχόπονος, µια δηλητηρίαση και οι διακοπές πάνε… περίπατο!

Ένα καλό εστιατόριο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν κρίνεται τόσο από την σάλα του όσο από την τουαλέτα του!

Γι’ αυτό, καλό είναι πρώτα από όλα να επισκεφτούµε την τουαλέτα για να βεβαιωθούµε εάν ο καταστηµατάρχης είναι «νοικοκύρης».

Είναι πολύ σηµαντικό η τουαλέτα του καταστήµατος να είναι προσεγµένη και καθαρή.

Επίσης, πρέπει να ζητάµε τον τιµοκατάλογο του µαγαζιού. Στους καταλόγους, εάν υπάρχουν κατεψυγµένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται µε την ένδειξη «κατεψυγ-µένο», ανεξάρτητα από το αν είναι µαγειρεµένο ή όχι εκείνη την ηµέρα.

Ακόµη πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιµοποιείται σε ωµή µορφή στα προσφερόµενα φαγητά.

Καλό είναι να αποφεύγουµε τα κοκκινιστά κρέατα και τους κιµάδες και να προτιµούµε απλά φαγητά χωρίς καρυκεύµατα. Τέλος, αν παραγγείλουµε φρούτα για επιδόρπιο, να προτιµήσουµε ακέραιες µερίδες και όχι φρουτοσαλάτα.

Όσον αφορά στα παγωτά του εµπορίου, πρέπει η συσκευασία τους να µην είναι ελαττωµατική και να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήµα. Επίσης, να προσέχουµε για την δη-µιουργία κρυστάλλων είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώµατα του ψυγείου καθώς αυτό είναι δείγµα ψύξεως και απόψυξης.

Ο χώρος διατήρησης για το χύµα παγωτό, πρέπει να είναι καθαρός και φροντισµένος.

Τα καταστήµατα µαζικής εστίασης υποχρεούνται να τηρούν «Δελτίο Παραπόνων» στην έξοδο του καταστήµατος, σε εµφανές σηµείο, ώστε να συµπληρώνεται από τον καταναλωτή, εφόσον έχει παράπονο.

Η Υγιεινή και η Ασφάλεια Τροφίµων είναι ακρογωνιαίος λίθος της Δηµόσιας Υγείας και είναι πολύ σηµαντικό τα αρµόδια ελεγκτικά όργανα να διενεργούν τακτικούς ελέγχους για να διασφαλίζουν ότι εφαρµόζονται οι βασικές αρχές υγιεινής στα καταστήµατα και τους χώρους µαζικής εστίασης.

Επίσης, εµείς ως καταναλωτές, οφείλουµε να είµαστε συνειδητοί και ενεργοί πολίτες και να ενηµερώνουµε τους αρµόδιους φορείς, σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη µας πρακτική που δεν συνάδει µε τους κανόνες υγιεινής.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να σέβονται τον καταναλωτή και εµείς µε την αγοραστική µας δύναµη, να επιδοκιµάζουµε επιχειρήσεις οι οποίες µας σέβονται!

Πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ

(Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων)

* Γεωπόνος,
ΑΡΑΡΤεχνολόγος Τροφίµων Γ.Π.Α

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή