Δημήτρης Στρατούλης: 10η επέτειος από το δηµοψήφισµα του 2015 – Οταν ο µονόδροµος οδηγεί στον γκρεµό

Π. Υπουργός και Βουλευτής, Γραµµατέας ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πριν λίγες ηµέρες ήταν η 10η επέτειος από το ηρωικό ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στο δηµοψήφισµα του 2015.

Ο ελληνικός λαός, ήταν ΤΟΤΕ αντιµέτωπος µε το όλο το ευρωπαϊκό και διεθνές κεφαλαιοκρατικό κατεστηµένο, που έκλεισε ακόµα και τις τράπεζες για να τον εκβιάσει να ψηφίσει ΝΑΙ. Επίσης, βρέθηκε αντιµέτωπος µε το εγχώριο µνηµονιακό πολιτικό, οικονοµικό και µιντιακό κατεστηµένο. Όλοι αυτοί επιδίωκαν να συνεχίσουν τη φτωχοποίησή του µε εκβιαστικά διλήµµατα, πραξικοπηµατικά τελεσίγραφα και ακατάσχετη κινδυνολογία.

Ο λαός, όµως, νίκησε τον φόβο. Απάντησε στους εκβιαστές του, µε ΟΧΙ στα µνηµόνια στο δηµοψήφισµα.

Δυστυχώς, το ΚΚΕ, κράτησε στάση Ποντίου Πιλάτου στο δηµοψήφισµα, παρότι αυτό αποτέλεσε την κορυφαία στιγµή ταξικής πάλης στη χώρα µας µετά τον εµφύλιο πόλεµο.

Η τότε πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, µαζί µε τα κόµµατα της µνηµονιακής αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ), µετέτρεψαν πραξικοπηµατικά το υπερήφανο λαϊκό ΟΧΙ σε ταπεινωτικό ΝΑΙ.

Όµως, εκείνο το ΟΧΙ, οτιδήποτε και αν έκαναν για να το σβήσουν από τη µνήµη του λαού, δεν τα κατάφεραν. Αποτελεί και θα αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη του λαού για το παρόν και το µέλλον.

Οι συστηµικές δυνάµεις, η «προεδρική πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε Πρόεδρός του και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκαν τότε ότι η µνηµονιακή συνθηκολόγηση, παρά το δηµοψηφισµατικό ΟΧΙ του λαού, ήταν αναγκαία. Ότι δεν µπορούσε να γίνει αλλιώς, γιατί η ΕΕ και το ΔΝΤ ως δανειστές, χρησιµοποίησαν σε βάρος της κυβέρνησης εκβιαστικές, απειλητικές και βάναυσες πολιτικά και οικονοµικά πρακτικές.

Η τότε ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ/ΜέΡΑ25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ απορρίψαµε και απορρίπτουµε αυτό το αφήγηµα της υποταγής.

Χρειαζόταν τότε µία άλλη διαπραγµάτευση, χωρίς η κυβέρνηση να θέτει ως όρια σε αυτή την παραµονή της χώρας στο ευρώ και την αποπληρωµή του δηµοσίου χρέους, χωρίς άγχος µήπως αυτή πέσει, χωρίς αυταπάτες αξιοποίησης δήθεν εσωτερικών διαφορών των δανειστών, ενώ αυτοί, είχαν κοινή στρατηγική να την υποτάξουν ταπεινωτικά.

Όσοι συνθηκολόγησαν µε τους δανειστές, ενώ το 2015 έλεγαν ότι αναγκάστηκαν να το κάνουν, τώρα, ισχυρίζονται ξεδιάντροπα ότι τότε έκαναν το σωστό.

Οι συνέπειες, όµως, της τότε µνηµονιακής συνθηκολόγησης ήταν καταστροφικές.

Η φτωχοποίησή του λαού µε πολιτικές λιτότητας συνεχίστηκε και θα συνεχιστεί µέχρι το 2060.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πολιτική αξιοπιστία του, πολυδιασπάστηκε, µεταλλάχτηκε συστηµικά, εκφυλίστηκε πολιτικά.

Η Αριστερά στο σύνολό της συκοφαντήθηκε, γιατί στο όνοµά της εφαρµόστηκαν από τη δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 αντικοινωνικές µνηµονιακές πολιτικές.

Η ΝΔ ανάκτησε την πολιτική κυριαρχία. Η ακροδεξιά σήκωσε κεφάλι.

Η υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του νεοφιλελεύθερου δόγµατος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αποδυνάµωσε τα κοινωνικά κινήµατα στην Ελλάδα και διεθνώς. Ανακούφισε τις εγχώριες και ευρωπαϊκές κυρίαρχες συστηµικές δυνάµεις.

Στις σηµερινές ζοφερές συνθήκες, ο πιο αποτελεσµατικός τρόπος για την υπεράσπιση των λαϊκών συµφερόντων είναι η συνεργασία των δυνάµεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Με βάση ένα εναλλακτικό πρόγραµµα αντιµετώπισης των οξυµµένων λαϊκών προβληµάτων (ακρίβεια, στέγη, µισθοί, συντάξεις, κλπ.), που, όµως, θα είναι σε ρήξη µε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις µνηµονιακές δεσµεύσεις της χώρας, µε την ολιγαρχία, που αυτές οι πολιτικές εξυπηρετούν, και µε το καθεστώς βαθιάς εξάρτησης της χώρας µας από τον ευρωατλαντισµό. Ένα µεταβατικό πρόγραµµα, που θα ανοίγει το δρόµο για βαθύτερες αλλαγές µε ορίζοντα τον σοσιαλισµό.

Γιατί πρέπει και µπορεί, επιτέλους, να συγκροτηθεί ένας ισχυρός ενωτικός αριστερός πόλος πραγµατικής αντιπολίτευσης στις αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές, στήριξης κοινωνικών και αντιπολεµικών αγώνων, επεξεργασίας και προβολής εναλλακτικής πρότασης, αναγέννησης της ελπίδας ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, για την οποία ο λαός και η νεολαία αξίζει να αγωνιστούν!

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή