Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Johnson & Johnson διατεθειμένη να πληρώσει σχεδόν 6,5 δισ. δολάρια για διακανονισμό αγωγών

Μοιραστείτε το

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson παρουσίασε χθες Τετάρτη σχέδιο για να βάλει τέλος στις αστικές αγωγές που αφορούν το ταλκ που παράγει – και φέρεται να προκάλεσε καρκίνους – βάσει του οποίου θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 6,5 δισεκ. δολαρίων.

“Αυτό το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής μας για συναινετική επίλυση, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο”, εξήγησε ο Έρικ Χάας, αντιπρόεδρος της J&J αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ομίλου.

“Από εκείνη την ημέρα, ο όμιλος συνεργάστηκε με δικηγόρους που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εναγόντων για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν τη διαφορά, την οποία αναμένουμε με αυτό το σχέδιο”, διευκρίνισε.

Βάσει του σχεδίου της, η J&J αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να μπουν στο αρχείο καταγγελίες που αφορούν προβλήματα ωοθηκών (99,75% των καταγγελιών).

Οι άλλες καταγγελίες έχουν σχέση με το μεσοθηλίωμα, γνωστό ως “καρκίνος του αμιάντου”, και εξετάζονται χωριστά. Ο όμιλος διευκρινίζει ότι στο 95% εξ αυτών έχει ήδη βρεθεί λύση.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει τρίμηνη περίοδο κατά την οποία οι ενάγοντες θα ενημερωθούν για αυτό. Θα επικυρωθεί εάν το αποδεχθεί το 75%.

Ο όμιλος διευκρινίζει ότι οι δικηγόροι των εναγόντων που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία του το “υποστηρίζουν”.

Το ταλκ της J&J φέρεται να περιέχει αμίαντο και να προκαλεί καρκίνο, ιδίως των ωοθηκών. Ο όμιλος συνεχίζει να το διαψεύδει, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον αποσύρει το ταλκ από την αγορά της βόρειας Αμερικής.

“Οι καταγγελίες σε βάρος του ομίλου οι οποίες αφορούν το ταλκ δείχνουν τον απίστευτο αντίκτυπο των αβάσιμων μηνύσεων που ξεκίνησαν κατά αμερικανικών εταιριών και των ακραίων αποφάσεων που έλαβαν οι ενάγοντες”, κατήγγειλε ο Χάας, καταγγέλλοντας τη “στρέβλωση επιστημονικών μελετών” και για “ψευδοεπιστήμη”.

Σύνθεση μελετών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και με δείγμα 250.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρήκε στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών.

Ανησυχίες για τη μόλυνση του ταλκ από αμίαντο είχαν αρχίσει να εκφράζονται από τα χρόνια του 1970.

Ο όμιλος πρότεινε τον Απρίλιο του 2023 διακανονισμό 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποδέχθηκαν περισσότεροι από 60.000 ενάγοντες. Ωστόσο πτωχευτικό δικαστήριο την απέρριψε.

Παράλληλα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την 23η Ιανουαρίου τη σύναψη καταρχήν συμφωνίας με κοινοπραξία εισαγγελέων από 43 αμερικανικές πολιτείες, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Δεν ανακοινώθηκε επίσημα κάποιο ποσό, όμως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 700 εκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.