Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αργεντινή: Η κυβέρνηση αναστέλλει προσωρινά τις ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης

Μοιραστείτε το

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι , ανέστειλε προσωρινά τις ιστοσελίδες και τις δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα των δημοσίων μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής από χτες Τρίτη, όπως αναφέρουν επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με τον ελεγκτή των δημοσίων μέσων ενημέρωσης που διορίστηκε από την εκτελεστική εξουσία, Diego Martín Chaher, « μόνο ο Διευθυντής Ψηφιακών και Θεσμικών Μέσων» θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δικτύων της Δημόσιας Τηλεόρασης και της Εθνικής Ραδιοφωνίας, «στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση» των μέσων ενημέρωσης και για «ενοποίηση κριτηρίων διανομής.

«Όλα τα είδη μετάδοσης ή και μετάδοσης περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα αναστέλλονται μέχρι να καθοριστούν οι αλλαγές στα κριτήρια », είπε.

Το μέτρο ξεκίνησε στις 00:00 (03:00 GMT)  την Τρίτη και έχει επηρεάσει την πύλη και τα δίκτυα της Δημόσιας Τηλεόρασης, της Εθνικής Ραδιοφωνίας, των καναλιών FM Classic, Rock ή Folkloric μουσικής και τα θεματικά κανάλια Encuentro (πολιτιστικό) και Paka Paka (παιδικό).

Το μήνυμα που εμφανίζεται τις πληγείσες ιστοσελίδες είναι πανομοιότυπο με αυτό που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στη σελίδα του Télam, του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων που έκλεισε τότε η κυβέρνηση, επειδή, σύμφωνα με το Εκτελεστικό, «χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως ένα πρακτορείο Κιρχνεριστικής προπαγάνδας».

Όπως εξήγησε στην EFE ο Agustín Lecchi, γραμματέας της Ένωσης Τύπου του Μπουένος Άιρες (SiPreBA), αυτό βαθαίνει το «άδειασμα» των δημοσίων μέσων ενημέρωσης, μια διαδικασία που ξεκίνησε με τα μέτρα που έλαβε η εκτελεστική εξουσία σχετικά με το Télam.

“Δεν ενδιαφέρονται για αναδιάρθρωση, δεν ενδιαφέρονται για την οικονομική κατάσταση καθενός από αυτά τα μέσα και ότι ορισμένα ήταν κερδοφόρα και είχαν καλή οικονομική κατάσταση. Το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να καταστρέψουν, επιτίθενται στον κοινωνικό τους ρόλο και αυτό γι’ αυτό επιτέθηκαν στις κοινές ευθύνες των σταθμών Télam και Radio Nacional και τώρα επιτίθενται στη δύναμή τους να φτάσουν μέσω των κοινωνικών δικτύων», σχολίασε.

Ο Lecchi θεώρησε ότι πρόκειται για μια ακόμη «κλιμάκωση της καταστροφής», ενώ ο «βασικός νόμος», το πρωταγωνιστικό σχέδιο του Αργεντινού Εκτελεστικού, βρίσκεται στις επιτροπές της Γερουσίας εν αναμονή συζήτησης στην Ολομέλεια μετά την κύρωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και εάν εγκριθεί, εξετάζει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Στις 5 Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση Μιλέι δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την παρέμβαση για ένα χρόνο -με δυνατότητα παράτασης- των κρατικών μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο της πολιτικής της «αναδιοργάνωσης των δημοσίων επιχειρήσεων».

Πηγή: RTVE.es/EFE

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.