Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Καύσιμα: Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής εξηγεί την ανοδική πορεία των τιμών

Μοιραστείτε το

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια άνοδος στις τιμές της βενζίνης, ήδη καταγράφουμε 6 με 7 λεπτά το λίτρο. Αναλογικά στο πετρέλαιο τύπου μπρεντ η αύξηση είναι γύρω στο 12%, δηλαδή έχουμε ξεπεράσει τα 85 δολάρια το βαρέλι, όπου εκεί έχει σταθεροποιηθεί προς το παρόν, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

«Εύλογο ερώτημα όλων είναι γιατί συμβαίνει αυτό τώρα πάλι μες στο καλοκαίρι. Ο ένας από τους δύο λόγους είναι το ίδιο το καλοκαίρι, όπου στη νότια Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και αυτό αυξάνει την τιμή.

Βέβαια, ο δεύτερος λόγος και ουσιαστικότερες είναι οι επιθέσεις των Χούθι, που αναγκάζουν τα μεγάλα πετρελαιοφόρα να περνάνε από τη Νότιο Αφρική για να έρχονται στην Ευρώπη και αυτό αυξάνει το μεταφορικό κόστος.

Σήμερα, το 1,89 ευρώ το λίτρο είναι μία μέση τιμή, πανελλαδική. Υπάρχουν οι δύο μεγάλες περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Κυκλάδων, όπου εκεί οι τιμές έχουν ξεπεράσει ήδη τα 2 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν η Κεφαλονιά και το Ρέθυμνο, όπου οι τιμές είναι ακόμα λίγο κάτω από τα 2 ευρώ.

Γενικά στα νησιά βλέπουμε μια πιο αυξημένη τιμή, βέβαια αυτό συνέβαινε πάντα, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Γιατί με την επιβολή πλαφόν η οποία έχει υπάρξει στο παρελθόν, δεν δίνεται η δυνατότητα κάποιος από τα πρατήρια υγρών καυσίμων να αισχροκερδήσει, οπότε οι τιμές είναι αυτές οι οποίες είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια.

  • Τις επόμενες μέρες αναμένουμε ακόμα μια μικρή άνοδο στις τιμές, αναμένουμε να δούμε την βενζίνη και στις μεγάλες αστικές πόλεις να περνάει το 1,90 ευρώ το λίτρο και να προσεγγίζει το 1,95 ευρώ το λίτρο.

Κοιτάξτε, είχαμε πει και πριν από ένα ενάμιση χρόνο, τότε που ήμασταν εν μέσω της κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας, ότι το πετρέλαιο τύπου μπρεντ θα διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές από τα 80 δολάρια το βαρέλι και πάνω.

Αυτό παγιώθηκε μέσα στις 52 εβδομάδες, δηλαδή την τελευταία χρονιά είδαμε μια διακύμανση από τα 71 μέχρι τα 99 δολάρια το βαρέλι. Ενδεχομένως αυτή η νευρικότητα να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

  • Όλα τα προϊόντα κίνησης πια στη Νότια Ευρώπη και για όσο διαρκεί το καλοκαίρι, για τους επόμενους δύο μήνες δηλαδή, θα είναι σε αρκετά υψηλές τιμές.
  • Η μέση τιμή πανελλαδικά του πετρελαίου κίνησης είναι σταθερά στο 1,65 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, υπάρχει μια αρκετά μεγαλύτερη ζήτηση στα προϊόντα κίνησης το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Αυτό φαίνεται πολύ έντονα και στη χώρα μας.

Τόσο τα υγρά όσο και τα αέρια καύσιμα αλλά και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν περισσότερες μεγαλύτερες καταναλώσεις το τελευταίο τρίμηνο.

Οι Έλληνες οδηγοί θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με τη χρήση του αιρκοντίσιον, επιβαρύνει σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό την κατανάλωση του καυσίμου. Δεν είναι ανάγκη νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ να χρησιμοποιούμε αιρκοντίσιον, έτσι γλιτώνουμε χρήματα από την τσέπη μας.

Επίσης, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με την επιλογή του πρατηρίου που προμηθευόμαστε τα καύσιμα.
Είναι κάποια τριήμερα, μέσα στο καλοκαίρι, είναι κάποια Σαββατοκύριακα, που ο κόσμος προμηθεύεται μεγαλύτερες ποσότητες.

Δηλαδή αυτό το 5 ή 10 ευρώ που είχαμε μέσα στην κρίση τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν υπάρχει τώρα, ο Έλληνας οδηγός προμηθεύεται κανονικά την ποσότητα που χρειάζεται για να μετακινηθεί.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.