Χρέος, εκταμίευση δόσεων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και διαπραγμάτευση επί της υλοποίησης του προγράμματος, όλα κρίνονται στην πιο κρίσιμη αξιολόγηση του νέου μνημονίου, την πρώτη, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Οι δανειστές, τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών εκλογών και να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Αν και το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα βάλουν επί τάπητος τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, που θα έχουν το Σάββατο στο Λουξεμβούργο, μέχρι και τον σχηματισμό την νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση. Σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμενιά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως, «Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα». Το Λουξεμβούργο, αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
Στην συνέχεια ο τόνισε πως, «το επόμενο βήμα είναι μια αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους επειδή υπάρχει ομοφωνία ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων».
Όπως ξεκαθάρισε στην συνέχεια, στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση θα αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαγραφής των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα με τα δύο πρώτα προγράμματα από τις χώρες της ευρωζώνης και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 196,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή «όχι» στην διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Όμως όπως προσέθεσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, «Μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της περιόδου χάριτος ή με την καθυστέρηση των πληρωμών (…) και να αποφευχθεί ένα ονομαστικό κούρεμα».
Η ίδια η αξιολόγηση ενδέχεται να διαρκέσει κάποιο διάστημα γιατί μπορεί να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Όπως υπογράμμισε, «Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα ζήτημα που το διαπραγματεύεσαι».
Αξιωματούχος Eurogroup: Νέα διαπραγμάτευση του μνημονίου μετά την αξιολόγηση
Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θα μετέχει στην σύνοδο του Eurogroup, ανέφερε πως οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο, ίσως αποδειχθούν απαραίτητες λόγω των αλλαγών στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις. Όπως δήλωσε, «Αν εξετάσουμε την ανάπτυξη του Μνημονίου Κατανόησης στο πρώτο πρόγραμμα, στο δεύτερο πρόγραμμα, είναι ένα ζωντανό πράγμα, με αλλαγές στο περιεχόμενό του ως συνέπεια της κάθε μίας αξιολόγησης (…) Το ίδιο θα ισχύσει και αυτή τη φορά και θα αντανακλά την αλληλεπίδραση των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πιστωτές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα ακολουθήσουν την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής προόδου στην υλοποίηση του μνημονίου, θα ασχοληθεί κυρίως με τα οικονομικά μεγέθη που ενδιαφέρουν περισσότερο την ελληνική πλευρά, δηλαδή την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ ή την αναλογία του ΑΕΠ ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό που αναμένεται από τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι μία επέκταση των λήξεων των δανείων της ευρωζώνης και μια πρόσθετη περίοδος χάριτος για τις αποπληρωμές.
Αυτή η επέκταση των ωριμάνσεων, θα έδινε μία σημαντική ανάσα στην ελληνική πλευρά με μείωση της καθαρής αξίας του ελληνικού χρέους, με άμεσο αποτέλεσμα την ευκολότερη πληρωμή του. Αυτό που τονίζει στις δηλώνεις του ο ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι ότι δεν είναι μυστήριο αλλά, «Πολιτικά δεν είναι τόσο εύκολο».