ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ της Ιταλίας χτυπάει τώρα και την Ελλάδα.
Η εκτίμηση που διατυπώνουν οι επιστήμονες είναι εφιαλτική.
Προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με γεωμετρική πρόοδο.
Η κορύφωση του δράματος αναμένεται στα μέσα Απριλίου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκτόξευσης των κρουσμάτων σε επίπεδα Ιταλίας με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Στην κατεύθυνση αυτή ανακοινώθηκαν χθες και νέα μέτρα, όπως το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης, θεάτρων, κινηματογράφων, γυμναστηρίων.
Αποφασίστηκε επίσης το κλείσιμο των δικαστηρίων με εξαίρεση τα αυτόφωρα και τις δίκες για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν το χειρότερο δυνατό σενάριο γι΄ αυτό δεν αποκλείεται να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν καθιερώσει την κατ΄ οίκον εργασία για τους υπαλλήλους και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε μαζικούς χώρους που εγκυμονεί κινδύνους.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θωρακίζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά καθίσταται προβληματική η ενίσχυση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που έκαναν αιτήσεις για να προσληφθούν.
Οι περισσότεροι τρέμουν την έκθεση στον κορωνοϊό και γι΄ αυτό δεν δείχνουν ενδιαφέρον να εργαστούν στην παρούσα φάση στα νοσοκομεία.
Ο Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει ανταπόκριση.
Στα 117 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα – Τα 10 «ορφανά» – Κλείνουν δικαστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, καθώς χθες τα ξημερώματα καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα. «Τον Απρίλιο αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία» προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, με τις υγειονομικές αρχές να προετοιμάζονται ήδη για τη «φάση 2» και τον υπουργό Υγείας να απευθύνει έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές για διετή πρόσληψη στο ΕΣΥ. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό «να κάνουν αιτήσεις για να προσληφθούν με 2ετεις συμβάσεις και μετά να προσληφθούν στο ΕΣΥ».
117 τα συνολικά κρούσματα
Στα 117 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας. Έτσι, τα νέα κρούσματα σε σχέση με την Τετάρτη ανέρχονται σε 18. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δέκα εκ των κρουσμάτων είναι «ορφανά», δεν προέρχονται δηλαδή από χώρες όπου παρατηρείται διασπορά του ιού. Επίσης ανακοίνωσε το κλείσιμο των δικαστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των κέντρων διασκέδασης. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως η μητέρα -πρώτη ασθενής του κορωνοϊού στη χώρα μας- καθώς και το παιδί της που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης πήραν εξιτήριο. Επίσης ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων αλλά και σε γυμναστήρια ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. «Έχω πληροφορίες από τα νοσοκομεία στην Αθήνα ότι τα νέα τεστ που κάνουν σε ασθενείς βγαίνουν αρνητικά και αναμένονται να θεραπευτούν και άλλοι σύντομα», είπε ο κ. Τσιόδρας και επεσήμανε πως δεν υπάρχει τεράστια διασπορά στην κοινότητα.
Yπουργείο Υγείας: Αποφύγετε τα ταξίδια
Αποφυγή ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδας όλων των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δηλαδή άτομα με ηλικία άνω των 70 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας με υποκείμενα σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νοσήματα του αναπνευστικού) και άτομα με ανοσοκαταστολή, συστήνει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την προστασία τους για σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Αναφέρεται ότι οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονωϊούς. Ο κορωνοϊός SARS-COV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-COV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες.
Σενάριο επίταξης ιδιωτικών κλινικών
Σενάρια ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, λόγω της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με διαρροές, εξετάζεται η μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία και δεν έχουν προσβληθεί από λοιμώδη νοσήματα, έτσι ώστε να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, για το ζήτημα πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών μονάδων υγείας και παραγόντων του υπουργείου. Η επίταξη αναμένεται να ανακοινωθεί μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.
Καθημερινές συσκέψεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις σε καθημερινή βάση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και συζήτηση των απαιτούμενων δράσεων. Παράλληλα, καθημερινές θα είναι και οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να αποτιμάται ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.
Πότε αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία
«Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς να κλιμακωθεί η επιδημία, για αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα», είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ», σημείωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και πρόσθεσε: «Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70-80% θα είναι έτσι. Το 20% όμως θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν».
Τι είναι η «φάση 2» – Προετοιμάζονται γιατροί, νοσοκομεία και κλινικές
Με τις εξελίξεις να τρέχουν, οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και πλέον προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση, εκείνη μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του ιού, που εάν συμβεί, θα απαιτήσει τη νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας. Κατά τη δεύτερη φάση προβλέπεται νοσηλεία σε νοσοκομεία μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία, αλλά και η πιθανή νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα ελαφρά περιστατικά δεν θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Επίσης οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν.
Παγκόσμιο σοκ στις αγορές – Κραχ στο Χρηματιστήριο με πτώση 10,61%
Σκηνές απόλυτου κραχ καταγράφονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Wall Street, με τους δείκτες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών που προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες στην οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η ΕΚΤ, καθώς επίσης και μια σειρά από χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε τρομακτικές απώλειες της τάξης του 10,61%, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να φτάνει τις 538,55 μονάδες. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2016 (537,10 μονάδες). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 41,25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,479 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,444 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 60.187.743 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,93%. Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-16,24%), των Πρώτων Υλών (-15,31%) και των Τροφίμων (-14,97%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 10%. Λιγότερο από μια ώρα πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν ελεύθερη πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιδημία του νέου κορωνοϊού και απογοητευμένοι από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γύρω στις 17.45 (ώρα Ελλάδας) ο δείκτης FTSE-100 υποχωρούσε στις 5.287,86 μονάδες, με απώλειες 10,02%, και οδεύει προς μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του. Απώλειες πάνω από 10% για τον CAC-10 του Παρισιού. Στη Wall Street, ο S&P 500 έκανε βουτιά 7% κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, πυροδοτώντας τον αυτόματο μηχανισμό ολιγόλεπτης διακοπής συναλλαγών στο NYSE. Απώλειες 1.600 μονάδων ή 7% και για τον Dow Jones, σε ελεύθερη πτώση και ο τεχνολογικός Nasdaq.
Μέτρα για να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία
Καθώς εντείνεται η οικονομική αναταραχή, όλο και περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης σε μία πρώτη αντίδραση την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει έναν «προσωρινό φάκελο» πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους «διασφαλίζοντας μια ισχυρή συμβολή από τα προγράμματα αγορών του ιδιωτικού τομέα». «Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), αυτό θα στηρίξει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας», τονίστηκε. Την προσωρινή κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών και την αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) τους για το 2020, ανακοίνωσε ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το πετρέλαιο «βυθίζει» τις αγορές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα χρηματιστήρια στην περιοχή του Κόλπου στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα λόγω της βουτιάς της τιμής της πετρελαίου. Το Ριάντ υποχώρησε κατά 4,11% ενώ το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι σημείωσαν πτώση 7,79% και 6,45% αντίστοιχα. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 6% στη διαπραγμάτευση στην Ασία νωρίς σήμερα το πρωί, ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες.
Κορωνοϊός: Μεγάλη έλλειψη αίματος
Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες
από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Μείωση των αποθεμάτων αίματος έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στην Ελλάδα. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απευθύνει έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες, σε συλλόγους και ομάδες αιμοδοτών αλλά κυρίως στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων για τη συνέχιση αλλά και την εντατικοποίηση των οργανωμένων δράσεων για αιμοδοσία προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε αίμα και συνεπώς η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Η έκκληση γίνεται με αφορμή την επίπτωση στη ροή των αιμοδοτών προς τα νοσοκομεία που προκαλεί η έξαρση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σε χώρες όπως η Κίνα αλλά και η γειτονική Ιταλία. Η μείωση των αιμοδοτών έχει προκαλέσει μείωση και των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που στις δύο προαναφερθείσες χώρες προβληματίζει τους υπεύθυνους των υγειονομικών συστημάτων που αναζητούν εσπευσμένα λύσεις.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θεωρεί «δικαιολογημένο» τον φόβο των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, «σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά λοιπόν να διερευνηθεί κατά πόσο μπορούν να οργανωθούν αιμοδοσίες εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα σε δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, καθώς επίσης να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Υγείας αν θα συνεχίσουν αν γίνονται αιμοδοσίες ή θα τεθούν περιορισμοί ως προς την καταλληλότητα των εθελοντών αιμοδοτών.
Παράλληλα, ζητεί «με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας» να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στο σχετικό πεδίο.
Έτσι καλεί:
• όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και
• τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.