Έβρος: Η φύλαξη των συνόρων ενισχύεται με 100 Ευρωπαίους από τη Frontex

2
Έβρος: Η φύλαξη των συνόρων ενισχύεται με 100 Ευρωπαίους από τη Frontex

Ξεκάθαρο μήνυμα πως οι χώρες της Ευρώπης με κοινή δράση θα συνδράμουν την Ελλάδα στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων έστειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής (FRONTEX), Φαμπρίς Λεγκερί, από τον Έβρο, όπου παραβρέθηκε στην έναρξη δράσης της δύναμης ταχείας επέμβασης της FRONTEX μαζί με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Η έναρξη της επιχείρησης Rapid Border Intervention «Evros 2020», δόθηκε στην Ορεστιάδα, με 100 συνοριοφύλακες από 22 ευρωπαϊκές χώρες να αναλαμβάνουν δράση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, εκεί όπου δίνουν «μάχες» αποτροπής εδώ και δύο εβδομάδες ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, συνεπικουρούμενες από κλιμάκιο της FRONTEX.

«Είμαστε εδώ, μόλις μια εβδομάδα μετά το αίτημα των ελληνικών αρχών στον Frontex για την παροχή περισσότερων αξιωματικών και εξοπλισμού για την προστασία των συνόρων τους, τα οποία είναι και τα κοινά μας εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, στέλνοντας το μήνυμα πως «η παρουσία 100 στελεχών από όλη την Ευρώπη υπογραμμίζει ότι η προστασία του ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των κρατών μελών και του FRONTEX», τόνισε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δύναμη ταχείας επέμβασης ως ένα σημαντικό επιχειρησιακό ορόσημο για την FRONTEX, η οποία είναι προσηλωμένη στην προετοιμασία των ευρωπαϊκών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

«Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι συνδεδεμένες με το Σένγκεν χώρες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να παράσχουν την αντίστοιχη συνεισφορά τους στο πλαίσιο της ομάδας ταχείας αντίδρασης», ανέφερε ο κ. Λεγκερί.

Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί, επίσης, να παράσχουν τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και πλωτά σκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και οχημάτων παρακολούθησης με θερμικές κάμερες, για την δύναμη ταχείας επέμβασης στο Αιγαίο (Rapid Border Intervention Aegean 2020).

Οι ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις θα διαρκέσουν δύο μήνες, με δυνατότητα παράτασης αν χρειαστεί.

Πριν από την έναρξη δράσης των δύο επιχειρήσεων ταχείας επέμβασης, η FRONTEX είχε ήδη αναπτύξει δύναμη περισσότερων από 500 στελεχών της στην Ελλάδα, μαζί με 11 σκάφη και άλλο εξοπλισμό.

Δύο ακόμη αεροσκάφη επιτήρησης των συνόρων είχαν αρχίσει να υποστηρίζουν την ελληνική δύναμη στην αρχή της εβδομάδας.